BUDUĆNOST TRANSPORTA

VIDEO: DA SE SKAMENIŠ! Pogledajte kako će u budućnosti bez semafora funkcionirati promet u automobilima koji "međusobno komuniciraju!"

 
 Youtube screenshot

Ford istražuje nove načine kako poboljšati i unaprijediti mobilnost, a jedan od njih su i vozila koja bi mogla međusobno komunicirati. Tu tehnologiju gotovo svi proizvođači vide kao budućnost modernog transporta u kojem će nas automobili voziti, a na nama će biti da se opustimo i odrađujemo neke druge zadatke. U takvom scenariju (koji vjerojatno neće uslijediti tako skoro) semafori bi mogli postati stvar prošlosti.

Ford Europe

U Fordu su tako demonstrirali kako bi mogao izgledati promet bez semafora u videu. Kako sve funkcionira? Vozila međusobno komuniciraju putem sustava IMP (Intersection Priority Management) kako bi se međusobno koordinirala. Sustav nailaskom na raskrižje izračunava i prilagođava brzinu kojom automobil može proći bez sudara s automobilom iz drugog smjera. To rezultira pomalo zastrašujućim prolaskom kroz raskrižje u kojem se nijedno vozilo ne treba zaustaviti. Pogledajte kako to izgleda:

Prema procjenama Forda, ovaj sustav vozačima će skratiti vrijeme čekanja za čak 48 sati svake godine. Uz to, obećavaju da će se uz njegovo korištenje značajno smanjiti broj prometnih nesreća (budući da se njih 60 posto dogodi upravo na raskrižjima). Iako je tehnologija zasad isprobana i na običnom automobilu (bez autonomne tehnologije), "puni potencijal" IMP sustava bit će iskorišten upravo u autonomnim vozilima...Što mislite o ovoj tehnologiji? Biste li vjerovali sustavu?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:49