STARA KOST SE NE DA

Video: Dijeli ih 30 godina, a evo kako je prošao Ferrari F40 protiv McLarena P1 u utrci ubrzanja

McLaren P1 raspolaže s 916 KS i do 100 km/h iz stajanja stiže za 2,8 sekundi dok Ferrari postiže 485 KS i 4,1 s do 100 km/h
F40 vs P1

Iskreno, od početka je jasno da pobjednik može biti samo jedan od ova dva automobila - McLaren P1. Međutim, čisto za usporedbu, lijepo je vidjeti i kako se u ovoj utrci držao Ferrari F40 sa svojom tehnologijom koja je prije 33 godina bila sam vrh, kao i koliko su u nekoliko desetljeća napredovala inženjerska dostignuća do stvaranja hibridnih hiper automobila.

Da, "drag" utrka jednog takvog britanskog modela protiv 33 godine starijeg talijanskog superautomobila može biti samo vježba postavljanja pitanja na koja već znate odgovor. No, kad su već dobili priliku, ekipa s YouTube kanala Lovecars napravila je usporedbu.

Ono što je isto kod oba modela jest smještaj motora - središnje iza dviju sjedalica u kabini k,oncept motora V8 s dva turba te na koncu puno ugljičnih vlakana za izradu karoserije.

No tu sve prestaje. McLaren P1 raspolaže s 916 KS i do 100 km/h iz stajanja stiže za 2,8 sekundi dok Ferrari ima gotovo duplo manje - 485 KS i do 100 km/h sprinta za 4,1 sekundu. Usto, Ferrari koristi ručni mjenjač s pet brzina, dok McLaren koristi 7-stupanjski mjenjač s dvije spojke.

Premda ga je P1 "pojeo za doručak" Ferrari F40 definitivno ima više šarma i za njegovim bi nam upravljače srce sigurno brže kucalo, no to je potpuno nebitno u utrci ubrzanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:51