STO ZAMKI

VIDEO: DOJADILO MU PLAĆATI 21.000 DOLARA IZMJENU ULJA NA VEYRONU pa je to odlučio uraditi sam! Evo kako je završilo...

 
 Youtube screenshot

Izmjena ulja u motoru osnova je održavanja svakog automobila, a nemali broj vozača tu radnju može jednostavno i sam izvesti. Naravno, ako pričamo o standardnom automobilu, a kod nas je samostalna izmjena ulja primjerice na starom Tipu ili Golfu Dvojci gotovo pa pitanje časti. Šalimo se, no navodimo to i zato što postoje automobili poput ultraskupog Bugattija Veyrona kod kojeg izmjena ulja u ovlaštenom servisu u Sjedinjenim Državama stoji 21.000 dolara i potrebno je 27 sati za taj posao! Naravno da 99,9 posto dobro potkoženih vlasnika Veyrona ni ne pita, niti uopće zna koliko stoji servis i izmjena ulja za njihovu zvijer pa je ovo vjerojatno prva izmjena ulja na skupom Bugattiju u vlastitoj režiji.

U videu koji je objavila ekipa iz radionice Royalty Exotic Cars vidimo pokušaj njihovog šefa Houstona Crosta, kako je odlučio s ekipom mehaničara izmijeniti ulje na svom Veyronu, a 21.000 dolara potrošiti na nešto pametnije. No, kada su krenuli shvatili su kako proces ne uključuje tek jednostavno uklanjanje filtra i ispuštanje ulja iz motora. Ukazivala im se prepreka za preprekom pa im je postajalo sve jasnije zašto je u ovlaštenom servisu za običnu izmjenu ulja potrebno čak 27 radnih sati. Nakon što su ga podigli na dizalicu, osim što s prvo morali poskidati sve panele podnice, morali su skinuti oba stražnja kotača, kućišta od karbonskih vlakana i vijke koji su dobro "skriveni" ispod karoserije.

Youtube screenshot

Usto, za najobičniju izmjenu ulja valjalo je još poskidati i niz drugih komponenti poput stražnjeg aktivnog spojlera, poklopac motora od karbona te kompletan stražnji branik. Tek se tada otvorio nesmetan pogled na 8,0-litreni W16 motor s četiri turbo punjača, pa je Crosta mogao nesmetano zamijeniti filtre za zrak i započeti ispuštati ulje. No, čak ni to nije jednostavno jer Veyron ima čak 16 uljnih utikača koje valja ukloniti, no kad s ulje jednom izmijeni, stari filtar ulja može se zamijeniti novim. Nakon toga sve komponente valja ponovo složiti, no na koncu Crosta potvrđuje kako je ipak riječ o zadatku koji ne preporučuje u "uradi sam" režiji jer može potrajati bitno duže od satnice koju propisuje ovlašteni servis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 08:25