TECH

VIDEO: DRUGI PAR OČIJU Novi Kia Sorento uz pomoć kamera koje prikazuju sliku na digitalnom zaslonu otklanja vozačeve mrtve kutove

 
 Kia

Nova tehnološka novost za sigurnost vozačima pomaže izbjegavati sudare s vozilima koja se nalaze u njihovom mrtvom kutu, a riječ je o BVM (Blind-Spot View Monitor) monitoru koju Kia predstavlja u novom Sorentu.

Ovaj vozačev ‘drugi par očiju’ namijenjen je unaprjeđenju sigurnosti svih sudionika u prometu eliminiranjem vozačeva mrtvoga kuta na obje strane vozila.

Kako sustav funkcionira? BVM se očitava na visokorezolucijskom zaslonu između mjerača, a Sorento je prvi model Kije u Europi koji će dobiti ovaj napredni sustav asistencije.

To će biti tek jedna od mnogih funkcija koje omogućava novi potpuno digitalni 12,3-inčni ‘Supervision’ zaslon na instrument ploči. Dakle, BVM poboljšava vozačevu preglednost unatrag na obje strane vozila tijekom vožnje na autocesti i povezan je s pokazivačima smjera.

Kia

Video visoke rezolucije prikazuje se na lijevoj i desnoj strani TFT-LCD instrument ploče, kada vozač uključi pokazivač smjera i u njegovom mrtvom kutu se skriva vozilo.

Video mrtvog kuta odmah zauzima mjesto na zaslonu mjerača brzine ili brojača prijeđenih kilometara (ili mjerača hibridnog sustava kod hibridnih izvedbi Sorenta), dok ujedno još uvijek prikazuje trenutnu brzinu vozila.

Video se prikazuje pomoću dvije širokokutne kamere visoke rezolucije, koje se nalaze u kućištima bočnih ogledala. Kamere omogućavaju širi kut prikaza od samih ogledala nudeći vozaču mnogo bolji prikaz vozila iza njega.

Nova tehnologija zajedno s prikazom događanja oko vozila olakšava parkiranje Kijina BVM tehnologija bit će raspoloživa kupcima Sorenta u Europi kao dio paketa u kojem je prikaz događanja oko vozila (Surround View Monitor) i sustav asistencije PCA za sprječavanje sudara prilikom parkiranja (Parking Collision-Avoidance Assist), kao i audio sustav Bose Performance Series.

U Europi na raspolaganju uz sustav za upozoravanje na vozila u mrtvom kutu Taj paket europskim će kupcima biti raspoloživ u vozilima opremljenim s funkcijom BCA (Blind-Spot Collision-Avoidance Assist). Sustav BCA pomaže vozačima kod izbjegavanja sudara s vozilima iz mrtvog kuta jer djeluje kada prepozna približavanje sudara.

Potpuno digitalna instrument ploča Kijini ‘Supervision’ digitalni mjerači namijenjeni su pružanju informacija vozačima koliko je moguće jasno. Sa zaslonom visoke rezolucije (1920x720 piksela), digitalni mjerači zamjenjuju uobičajeni mjerač brzine i brojač prijeđenih kilometara s jedinstvenim zaslonom koji prikazuje izoštreni digitalni brojčanik s podacima o vozilu i motoru.

Multifunkcijski zaslon među mjeračima prikazuje navigacijske upute 'turn-by-turn', informacije audio sustava, detaljnije putne podatke, dijagnostička upozorenja, kao i 'pop-up' obavijesti povezane s različitim aktivnim tehnologijama i sustavima asistencije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2023 04:42