DOBRO SERVISIRAN

Video: Koliko je konjskih snaga ostalo Ferrariju 348 nakon 30 godina? Iznenadili biste se...

Test na dinamometru je poput liječničkog pregleda, a rezultati otkrivaju cjelokupno mehaničko stanje motora i mjenjača
Ferrari 348
 Youtube screenshot

Gledanje obnovljenog (ili ponekad originalnog) auta od prije nekoliko desetljeća kako oslobađa svoj puni potencijal nešto je što se ne viđa svaki dan jer većina vlasnika klasičnih automobila radije svoje blago čuva od sunčeve svjetlosti - u garažama.

Ali, uostalom, automobili su stvoreni za vožnju i dobro je znati kakvim potencijalom klasici i moderni klasici raspolažu nakon desetljeća iza njih.

Test na dinamometru je poput liječničkog pregleda, a rezultati otkrivaju cjelokupno mehaničko stanje motora i mjenjača i mogu nam reći puno stvari. Evo vrlo dobrog primjera: test starog Ferrarija 348.
Prema opisu videozapisa, automobil je imao nekoliko problema s motorom prije godinu dana, ali većina ih je popravljena u posljednjih 12 mjeseci. Nedavno su uklonjeni svi mali problemi sa senzorima pogonskog sklopa i čini se da je motor u dobroj formi.

Podsjetimo se, Ferrari 348 (1989. do 1994.) prethodnik je Ferrarija F355 kojim je krenuo novi uzlet marke iz Modene, a pokreće ga 3,4-litreni V8 od 300 KS, posljednji motor na kojem je radio pokojni Enzo Ferrari.
Ugrađivao se u sve tri karoserijske izvedbe (Transversale Berlinetta, Targa i Spider), dok je u kasnijoj verziji Competizione raspolagao s 320 KS.

Nakon uređenja motora koji je godinama lijepo pokretao Ferrari 348 iz videa, pitanje je s koliko snage raspolaže sada.
U prvom dijelu videa možete doznati detalje o automobila, dok u drugom dijelu 348 tri puta ide na "dyno". Najbolji je rezultat bio 272 konjskih snaga i 290 Nm najvećeg okretnog momenta. S obzirom na to da su to brojke mjerene na kotačima, snaga motora iznosi 313 KS i 333 Nm. Iznenađeni? Dobar servis zlata vrijedi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:55