1. DIO

Video: Legendarni jurišnici McLaren F1, Porsche 911 GT1 i Mercedes CLK GTR na velikom testu

U prvoj epizodi ove prilično posebne serije osvrt je na McLarenu F1 s brojem šasije 037
McLaren, Porsche, Mercedes

Ponekad se zvijezde na nebu poravnaju i snovi ostvare, što zorno pokazuje najnoviji YouTube video ekipe s kanala Carfection.

Dečki su, naime, okupili u isto vrijeme na jednom mjestu legendarne, neke od prvih hiper automobila uopće - McLaren F1, Porsche 911 GT1 i Mercedes CLK GTR, koji su tada još uglavnom nosili dobar dio nasljeđa s trkališta, ali su se mogli legalno registrirati za cestu.

Iako je pojam "hiper automobil" nastao mnogo kasnije, bilo bi pomalo podcijenjeno nazvati ove sulude brzine strojevima jednostavno - super automobilima.

U prvoj epizodi ove prilično posebne serije, Henry Catchpole daje osvrt na McLaren F1 s brojem šasije 037, koji je lijepo sačuvan u izvornoj specifikaciji.

image
Legendarni hiper automobili
Youtube screenshot

Izgleda da je ovo ujedno i jedini McLaren F1 još uvijek s potpuno originalnim, gotovo netaknutim interijerom od alcantare dok kabina još uvijek ima originalne unutarnje obloge.

Njegovi su vlasnici koristili stvari poput ručnika i posebno izrađenih listova tkanine kako bi zaštitili presvlake i originalnost automobila.

Atmosferski BMW-ov 6,1-litreni V12 proizvodi 627 KS 651 Nm okretnog momenta, a uparen je sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem. S obzirom na to da tjera tek 1138 kg, taj epski V12 i dalje uspijeva impresionirati svojim odzivom na gas i snagom u čitavom opsegu okretaja. Napokon, McLaren F1 i dalje drži titulu najbržeg serijskog automobila s atmosferskim motorom.

Ali F1 je više od pukog motora; to je trijumf ambalaže, sa svojim središnjim položajem sjedenja za volanom i opsesivnom pažnjom prema detaljima kako bi auto u finalu bio što lakši. Nema kontrole proklizavanja, ABS-a ili servo upravljača, već samo poseban fokus na izradi najboljeg vozačkog automobila koji je ikad postojao.

Ovu seriju sigurno ćemo dalje pratiti!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:24