TOP UČINKOVITOST

Video: Ovako u najvećoj autopraonici na svijetu 100 radnika dnevno opere 4000 automobila

Dokumentarac pruža uvid iza kulisa ovog obiteljskog biznisa te prikazuje ogroman logistički napor kako bi sve funkcioniralo
Najveća autopraonica
 Youtube screenshot

Na YouTube kanalu Welt Documentary objavljen je još jedan u nizu vrhunskih dokumentaraca. Kanal inače obiluje dokumentarcima u kojim najbolji pripovjedači i poznati režiseri predstavljaju inženjerske vještine, znanost i zanatstvo te pružaju uvid u fantastične stvarne priče i složenost poslova koji su tema, pa su tako prošle godine snimili i dokumentarac o Rimac Automobilima u Svetoj Nedelji.

Svejedno jesu li tema povijesni događaji ili osobe, građevine, nosači aviona i brodovi, najbrži vlakovi na svijetu, ili primjerice kompleksni građevinski strojevi, uvijek nude vrhunski uvid u temu. U najnovijem dokumentarcu na YouTubeu Welt Documentary sada detaljno predstavlja najveću auto praonicu na svijetu.

Sa svakodnevnim prometom od 4000 automobila koliko ih prođe vanjsko pranje te 1000 od njih i unutarnjih čišćenje, Mr. Wash je najveća svjetska autopraonica nalazi se u Stuttgart-Feuerbachu u Njemačkoj i u njoj nema "praznog hoda".

Dokumentarac pruža uvid iza kulisa ovog obiteljskog biznisa te prikazuje ogroman logistički napor kako bi sve funkcioniralo bez greške. Više od 100 zaposlenika svakodnevno pere, čisti, usisava, polira i "glanca" tisuće automobila, a uz vrhunsku opremu te iskusno rukovodstvo savršeno "sređuju automobile na zadovoljstvo vlasnika.

Mnogi vlasnici automobila ovaj bi "pogon" mogli komentirati kao loš izbor za pranje ljubimca, ali upravo razina brige i pažnje prema detaljima u ovoj masovnoj autopraonici dovoljna je da svaki dan privuče tisuće kupaca. Kao i mnogim drugim autopraonicama, cilj je prodati uslugu kroz pakete koji bi na najbolji način zadovoljili kupca. U Mr. Washu samo je nebo granica.

Da bi tako velika autopraonica besprijekorno funkcionirala potrebna je velika industrijska infrastruktura. Pumpe se napajaju iz gradskog vodovoda te zajedno s recikliranom vodom prikupljenom iz prethodnih pranja koriste za nova pranja.

Voda koja se koristi za pranje automobila prolazi kroz postrojenje za pročišćavanje vode na licu mjesta, a zatim se skladišti za upotrebu tijekom budućih pranja. To pomaže smanjiti račune za vodu, a istovremeno smanjuje neželjeno otjecanje kemikalija u sustav.

Autopraonica na ovoj razini poslovanja ima golemu potrebu za energijom kao i svom silom sredstava za pranje i uređivanje automobila, a troškovi rastu do golemih vrijednosti. Samo pokretanje sustava sušenja koristi 6000 kWh dnevno ili dovoljno energije za pokretanje dva prosječna kućanstva godišnje.

Praonica automobila može se činiti kao jednostavna kombinacija crijeva i automatiziranih četkica, ali kao što možete doznati u ovom dokumentarnom filmu, potrebno je poprilično truda, planiranja i vremena kako bi ovakav sustav svakodnevno funkcionirao...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 03:55