NEMOGUĆA USPOREDBA

Video: Pogledajte Fiat Pandu 4x4 protiv Ferrarija SF90 Stradale na snježnoj utrci ubrzanja

Za 1000 KS supersportskog Ferrarija brine se hibridni sklop koji kombinira V8 Twin-turbo benzinac i elektromotor
Panda 4x4 vs. SF90 Stradale
 maxige78 Instagram

Fiat Panda prve generacije u varijanti 4x4 do danas je već stekla status kultnog modernog klasika. Pokazana 1980-ih bila je jedan od prvih malih serijskih automobila s poprečno postavljenim motorom i s pogonom na sva četiri kotača.

Pokretan benzincem od 48 KS majušni Talijan koji se izrađivao u Austriji u pogonima specijalista Steyr-Pucha nije bio baš brz, ali je bio savršen za blatnjave seoske ili snijegom zametene planinske ceste gdje su ga u primjerice u Italiji ili Austriji rado koristile i razne službe poput pošte, a sve u "budget" okviru.

Sada se kultni 4x4 Fiat na utrci ubrzanja na snježnoj cesti suprotstavio najboljem što Italija danas može ponuditi od supersportskih automobila - Ferrariju SF90 Stradale. Za 1000 KS ovog bolida zadužen je hibridni sklop koji kombinira V8 Twin-turbo benzinac i elektromotor.

Okej, nije riječ o utrci ubrzanja u pravom smislu riječi, ali je zanimljivo vidjeti kako se automobili ponašaju jedan pored drugog na ovakvom ispitu. Fiat je puno lakši, ali je Ferrari bitno snažniji te ima prednost koju donosi trenutni najveći okretni moment elektromotora već od kretanja.

image
Panda 4x4 vs. SF90 Stradale
maxige78 Instagram

Usto, premda bi u videu očekivali moćnu riku Ferrarijeva superautomobila, on se uopće ne čuje, već samo "dernjava" Fiatova 1.0-litrenog 4-cilindraša.

Zanimljivo je da ovo nije prvi put da se Panda 4x4 našla na usporedbi s automobilom koji debelo izlazi iz njegove lige pa smo tako prije nekoliko dana mogli vidjeti utrku ubrzanja Pande 4x4 protiv električnog Porschea Taycana... Dakle pravi mali kultni auto koji i danas "na svom terenu" ima što pokazati...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:07