SVE BOLJI

Video: Pogledajte kako Tesla Model 3 s potpuno samovozećom beta verzijom pretiče kamion za smeće

Ovaj paket autonomne tehnologije nedvojbeno je trenutno najbliža dostupna stvar punoj autonomiji
Tesla FSD Beta 5
 Youtube screenshot

U listopadu je Tesla predstavio svoj softver Full Self-Driving Beta i nekolicina vlasnika trenutno testira značajku, a ovaj isječak nudi uvid u ono što je sustav sposoban.

Ovaj paket autonomne tehnologije nedvojbeno je trenutno najbliža dostupna stvar punoj autonomiji, pa je zanimljivo vidjeti kako radi u stvarnosti.

Tijekom ovog videozapisa Model 3 opremljen sustavom prilazi kamionu za smeće na cesti koji vozi sporo i često se zaustavlja, pa sustavi automobila uskoro odlučuju da bi najbolji način djelovanja bio njegovo preticanje.

Tesla se pritom pomiče malo ulijevo kako bi provjerio ima li dolazećih vozila iz suprotnig smjera i je li sigurno pretjecati. Ubrzo, sustav prepoznaje da nema prometa i pretječe kamion za smeće.

S jedne strane, ovo je prilično impresivna demonstracija sposobnosti vozila, međutim, no s druge to nije bilo daleko od manevra glatkog pretjecanja, jer je vozač ipak intervenirao u jednoj fazi kada se Model 3 pokušao prerano vratiti u svoju traku.

Osim toga, automobil je ostao u suprotnoj traci duže nego što je trebao. Dakle, iako je posao završio, cijeli je postupak mogao biti malo mirniji. No da "autonomija" u automobilima napreduje, nedvojbeno je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:41