POSRAMIO GA NA STAZI

VIDEO: POGLEDAJTE OBRAČUN VRUĆIH KOMPAKATA Peugeota 308 GTi i Hyundaija i30 N! A pobjednik je...

 
 Auto Express youtube

Hyundai i30 N prije nekoliko je mjeseci stigao na tržište i oduševio većinu medija i novinara. Tako su mu EVO i Top Gear pisali hvalospjeve, a početkom ove godine stigao je na test i u našu redakciju. I moramo priznati da nas je impresionirao. Zvuk iz auspuha sigurno je najprodorniji u klasi, a budući da je na automobilu radio Albert Biermann koji je napustio poziciju prvog čovjeka odjela M u BMW-u i priključio se Hyundaiju, rezultat je ekstremno zabavan i vrlo jednostavan automobil za vožnju. Ipak, ljudi iz Hyundaija su već prilikom lansiranja krajem prošle godine naglasili kako cilj nisu bile same brojke, već zabava u vožnji (u čemu su definitivno uspjeli). Za pogon se brine 2.0 T-GDI koji broji 250 KS, odnosno 275 KS u verziji N Performance.

Ekipa iz Auto Expressa odlučila je spomenuti korejski hot-hatch usporediti s Peugeotom 308 GTi. Francuska jurilica ispod poklopca skriva motor manjeg obujma (1.6) koji broji 270 KS. Sprint do stotke mu traje 6 sekundi, dok i30 N (verzija od 250 KS s kojom su ga usporedili u videu) stiže do 100 km/h za 6,4 sekunde. Dakle, zbog razlike u težini (Peugeot je oko 200 kg lakši) i 20 KS viška, Peugeot do stotke juri gotovo pola sekunde brže.

Slična je situacija na ovoj testnoj stazi. Za jedan prilično kratak i zavojit krug Hyundaiju je trebalo 47,8 sekundi, dok je Peugeot 308 GTi istu dionicu prošao za 46,6 sekundi. Razlika od 1,2 sekunde na tako kratkoj dionici je poprilična. Ipak, treba uzeti u obzir da usporedba nije poštena, budući da je uz bok Peugeota trebala biti postavljen i30 N Performance, verzija koja broji 25 KS više i koja je na papiru tek stotinku sporija od Peugeota kada je u pitanju ubrzanje do stotke. Vjerujemo kako bi razlika između ova dva hot-hatcha u tom slučaju bila znatno manja...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:00