PROJEKT SNOVA

VIDEO: PRVI I JEDINI STREET LEGAL! Upoznajte Mercedes 190E V12 s 424 KS i 583 Nm koji se doslovno poigrava Benzom iz 1984. godine. A tek zvuk...

 
 Youtube screenshot

Mercedes 190E W201 je tijekom 80-ih i 90-ih godina prošloga stoljeća bio jedan od najpoželjnijih automobila na ovim prostorima.

Iako su se većinom vozile dizelske izvedbe, mnogi su sanjali o čuvenim benzincima 2.3-16 i 2.5-16, koji su napravljeni u suradnji s Cosworthom posebno za ovu liniju.

No danski YouTuber Johan Muter nedavno je napravio još poželjniju verziju ovoga automobila. Barem on tako misli, no trud koji je uložio je za svaku pohvalu.

Naime, Muter je svoj Mercedes 190E obogatio sa znatno većim i snažnijim motorom V12 iz novije S-klase.

S obzirom na to da nema previše povjerenja u druge mehaničare, Danac je odlučio cijeli posao odraditi sam i napravio ga je savršeno. Sam pokazatelj toga je i činjenica da je kasnije bez problema prošao atest vozila.

Jedan od prvih testova nakon registracije bio je tzv. dyno, kako bi provjerio koliko snage može izvući iz V12-ice. Test nije razočarao jer se nakon nekoliko pokušaja pokazalo da 190E sada razvija gotovo četiri puta više snage nego prije – 424 konjske snage i 583 Nm okretnoga momenta.

Osim ugradnje znatno većeg motora, Muter je dodatno zakomplicirao stvari. Napravio je posebne kontrolne jedinice za mjenjač i motor, a na volan je dodao i pedale za mijenjanje brzina.

Danac tvrdi da se pri manjim brzinama skoro niti ne primjećuje drugi motor, ali kad se pređe 4000 okretaja, simfonija jednostavno krene sa svih strana.

Iako mu to već sada svakodnevno izmamljuje osmijeh na lice, tvrdi da projekt nikako nije gotov. Uskoro planira napraviti novu unutrašnjost, a i osvježiti boju.

Youtube screenshot

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 12:44