SVAKA ČAST!

VIDEO: 'TI SI NAJBOLJI TATA NA SVIJETU'! 11-godišnjaku otac obećao na 3D printeru u garaži izraditi Lamborghini Aventador kakvog vozi u igrici Forza!

 
 Youtube screenshot

Sin Sterlinga Backusa, 11-godišnji Xander, imao je samo jedno pitanje nakon što je vozio Lamborghini Aventador u XBOX video igri Forza - "Tata možeš li mi ga napraviti?"

No umjesto glađenja po glavi, kimanja i smješkanja, Backus koji je po zanimanju laserski fizičar, odgovorio je "naravno", obećao sinu pravog Aventadora koji može voziti, zavrnuo rukave i bacio se na posao, javlja CBS Denver.

Od tada nije prošlo puno vremena, a projekt kojeg su nazvali "Interceptor" sada je već poprimio obrise Lamborghinija Aventadora.

Backus, inače glavni znanstvenik u laboratoriju KM Labs u Boulderu (Colorado) izračunao je da bi mu 20.000 dolara bilo dostatno za kompletnu izradu projekta.

Youtube screenshot

Krenuo je od čeličnog okvira koji je sam izradio te nabavio LS1 V8 motor iz Corvette.

Pritom je layout karoserijskih panela potražio na online dizajnerskoj zajednici GrabCAD te ih prepravio za izradu na 3D printeru.

Jedini problem je bio taj što se 3D otisnuta plastika savija na visokim temperaturama pa je koristio karbonske kapsule u koje je prekrio epoksidom.

Dio po dio i osnovna kontura "Interceptora" izrađena je pomoću Creality CR-10 105 3D printera kojeg je kupio na Amazonu za 900 dolara.

Međutim jako puno vremena je trebalo za printanje: samo za jedan prednji usisnik zraka trebala su 52 sata.

S obzirom na to da se dotad još nije bavio 3D printanjem Sterling Backus se našalio kako je sve naučio i diplomirao na sveučilištu YouTube gledajući videozapise.

Kad projekt bude dovršen, njegova je namjera, kako je objavio na Facebook stranici svog projekta, da se odveze sa sinom u "Interceptoru" do lokalne škole kako bi djeci na primjeru iz realnog života pokazali kako tehnologija može biti cool stvar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:35