MASA JE KLJUČ

Video: Utrka ubrzanja godine! Evo koji je brži, Bugatti Chiron ili Red Bull bolid Formule 1

Bolidi F1 su konstruirani kako bi vozili pistama, a ne za pobjede na utrkama ubrzanja, ali svejedno...
Utrka ubrzanja
 Carwow Youtube screenshot

Bugattijev hiper automobil Chiron jedan je od najbržih modela na benzinski pogon na svijetu, a svoje rekordne performanse kombinira s prestižem i luksuzom.

Ovaj video otkriva kako se Bugatti snalazi u utrci ubrzanja protiv bolida F1, dizajniranog bez ikakve druge svrhe osim narušavanja zakona fizike u borbi za svaku desetinku sekunde na stazi.. Ekipa iz CarWow je na crtu postavila jedan pored drugog Bugatti Chiron i Red Bullov bolid Formule 1 kako bismo doznali koji je brži.

Bolidi F1 su doduše konstruirani kako bi vozili pistama, a ne da pobjeđuju u utrkama ubrzanja, ali svejedno su izuzetno brzi strojevi u ravnoj liniji, čak i oni stariji poput ovdje dovezenog Red Bull RB7 pobjednika u 2011. Pokreće ga 2,4-litreni V8 od 750 KS, a snaga se prenosi na stražnju osovinu, s tim da je ukupna masa tek 650 kg.

Bugatti Chiron, s druge strane, teži 1995 kilograma, gotovo tri puta više, no njegov quad-turbo W16 postiže 1500 KS i tu snagu šalje na asfalte preko sva četiri kotača. Zvuči kao zanimljiv ogled, zar ne? Uglavnom, da vam ne kvarimo zabavu, od tri utrke Bubatti je dobio samo jednu i to za dlaku i to pri brzini od 330 km/h...

Pogledajte video...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:02