LUDA PRERADA

Video: Vjerovali ili ne, ali ovaj Pontiac Firebird Trans Am raspolaže snagom Bugattija Chirona!

Zabava je u ovom auto definitivno zagarantirana premda sigurno nije lak zadatak ovladati tolikom snagom
Trans Am restomod
 Youtube screenshot

Pontiac je osim 6,6-litrenog atmosferca 1980. godine Firebird Trans Am ponudio i s 4,9-litrenim V8 motorom s turbopunjačem koji je postizao 213 konjskih snaga.

Bila je to pristojna snage za to vrijeme, ali taj turbo V8 stroj bio je relativno nepouzdan. Ne znamo ima li Trans Am turbo iz ovog videa problema s pouzdanošću, no potpomognut turbinama raspolaže s čak 1015 KS ispod haube.

Tehnički gledano, to je Firebird Trans Am iz 1979. godine i sjajno je vraćen u originalnu specifikaciju Trans Am SE izgleda. Sve je tu: zlatno prugaste boje oko crno lakirane karoserije s tvornički preciznom grafikom Firebird na poklopcu motora.

Na prvi pogled netko ne bi pomislio o kakvoj je preradi zapravo riječ. Tek su kotači nešto veći, a vrlo pažljiv pogled otkrio bi da je trag automobila širi. Točnije, širi je 14 cm, no to bi primijetili samo istinski ljubitelji Pontiaca.

No, kad se podigne hauba stvari se jako mijenjaju: umjesto poznatog 6,6-litrenog V8 atmosferca unutra je posebno izrađeni 7,0-litreni stroj koji uz pomoć dva 76-milimetarska turbopunjača ispucava 1015 KS, a pritiskom na gumb možete osloboditi ukupno 1420 KS!

Snaga se šalje na stražnje kotače putem T56 6-stupanjskog mjenjača pa je zabava u ovom auto definitivno zagarantirana premda sigurno nije lak zadatak ovladati tolikom snagom.

Zanimljivo je da vlasnik ovog automobila tvrdi kako ga koristi za svakodnevnu vožnju i da nema nikakvih problema s trakcijom, a još manje s bukom jer ga vozi u najtišem "modu".

Interijer je također uglavnom originalan, osim nadograđenih mjerača i novog stereo uređaja, a ima čak i klima uređaj kako bi rashladio putnike.

Suluda snaga u ovom Pontiacu zasigurno je impresivna, ali sama pažnja posvećena detaljima poput originala također je rijetko viđena. Sjajan restomod!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:11