TRAŽENA ROBA

Vjerovali ili ne, 33 godine stara Ford Sierra RS500 Cosworth mijenja vlasnika za milijun kuna!

Posljednje desetljeće zabilježilo je nagli porast potražnje za brzim sportskim automobilima iz 1980-ih poput Sierre Cosworth
Ford Sierra RS500 Cosworth
 Hampson Auctions

Na aukciju kreće rijetki Ford Sierra iz 1987. godine i to sa šest puta većom cijenom nego kad je bio nov! Iz britanske kuće Hampson Auctions koja ga nudi, naime, očekuju da će nadmetanje za Sierru, staru 33 godine biti, kako kažu - "mahnito". Moderni klasici iz 1980-ih, posebno ako su jako očuvani, danas su jako traženi, a cijene im se iz godine u godinu povećavaju gotovo pa eksponencijalno, dodaju iz Hampson Auctionsa. Ford Sierra Cosworth sama po sebi je jedan od najboljih i najcjenjenijih automobila iz te ere, a posebno na Otoku ako nosi oznaku RS500.

image
Ford Sierra RS500 Cosworth
Hampson Auctions

Naime uz 5045 proizvedenih Sierra RS Cosworth u Fordovoj tvornici u Genku (Belgija), dodatnih 500 primjeraka pod nazivom Sierra RS500 Cosworth dorađeno je kod Tickforda u Velikoj Britaniji, a uz minimalne vizualne prerade i uz veće prerade na turbo punjaču i motoru, a raspolagali su s 225 KS umjesto standardnih 204 KS, koliko je ispucavao dvolitreni turbo benzinac. Naravno, svi su proizvedeni s volanom na desnoj strani.
"Drago nam je što smo ponudili ovaj RS500 na aukciji, kod nas je stigao s 70.971 prijeđenih milja (113.554 km), ali tako sačuvan da bi mogao biti eksponat u muzeju", opisuju auto u Hampsonsu.
Procjenitelji vjeruju da će konkretan primjerak postići cijenu od 80 do 85 tisuća funti. Međutim uz 12,5 posto koliko se naplaćuje kupcu za kupovinu, cijena na koncu iznosi nevjerojatnih 95.625 funti. Ili preračunato u kune, gotovo 800.000 kuna. Međutim ne bi bilo neobično da cijena pređe 100.000 funti i dosegne preračunato milijun kuna!

image
Ford Sierra RS500 Cosworth
Hampson Auctions

No, na društvenim mrežama neki su kritizirali činjenicu kako auto ima previše kilometara za takvi cijenu, a iz aukcijske kuće odgovaraju kako "su već imali upita za kupnju koji su im dali za pravo da vjeruju kako postoje ljudi koji bi ga platiti toliko." Usto, ostalo ih je vrlo malo "u komadu" ili u ovako dobrom stanju i praktički se ni ne nude, a kako piše The Sun, stručnjak za aukcije automobila Jack McDonald ne dvoji da bi konkretni RS500 stvarno mogao postići tu cijenu.

image
Ford Sierra RS500 Cosworth
Hampson Auctions

"Ispostavilo se kako automobili poput Ferrarija GTO ili Porschea 911 964 Turbo više nisu glavne mete kolekcionara na današnjem turbulentnom i dinamičnom tržištu modernih klasika. Posljednje desetljeće obilježio je je nagli porast potražnje za brzim sportskim automobilima iz 1980-ih, a Ford Sierra Cosworth jedan je od glavnih igrača iz tog vremena. Ovdje imamo izvanredan moderni klasik koji se nekad prodavao po sasvim pristupačnoj cijeni za fanove, koji si ga danas, 10 godina kasnije više ne mogu priuštiti", rekao je.
Britanski Autocar procjenjuje da je općenito preostalo nekoliko stotina Fordova Sierre RS Cosworth u solidnom, dobrom ili sjajnom stanju, te automobil opisuju kao "rijedak, brz, zabavan za vožnju te praktičan automobil s iznimnom poviješću utrkivanja."

image
Ford Sierra RS500 Cosworth
Hampson Auctions

"Čak i ako ga ne kupite kao investiciju, ovo je automobil koji treba izvesti na cestu i uživati ​​u onome što jest: jednostavan sportski automobil lišen svega suvišnog za uživanje u vožnji koji i danas vozaču pruža nalete adrenalina i vrhunske performanse", piše Autocar. Ne treba zaboraviti ni da je nedavno vlasnika promijenio primjerak s tek prijeđenih 6000 milja koji je postigao cijenu od 112.500 funti ili preračunato gotovo milijun kuna.
Može li jedna Sierra sa 100.000 km doseći cijenu od gotovo milijun kuna doznat ćemo 18. studenog kada će biti ponuđen na aukciji u dvorcu Thornton Manor na Wirralu, poluotoku kod Liverpoola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 14:58