REZERVIRAN ZA 10 SRETNIKA

VOZIO BI GA I BATMAN: Ovo je Apollo IE, 780 KS snažan hiperautomobil s cijenom od 2,7 milijuna eura!

Ako uzmemo u obzir da je masa Apolla IE tek 1250 kg, jasno je da su performanse zastrašujuće, pa tako ovaj monstrum do stotke sprinta za 2,7 sekundi
 Apollo

Apollo Automobil, privatna automobilska kompanija iz Njemačke predstavila je svoj najnoviji projekt. Riječ je o istinskom hiperautomobilu naziva Intensa Emozione (skraćeno IE) koji je namijenjen onima dubokog džepa koji žele uživati u brzoj vožnji i vrhunskom zvuku. I dok se danas većina hiperautomobila oslanja na hibridne pogone (npr. LaFerrari, Porsche 918, Koenigsegg Regera, McLaren P1...), u Apollu su odlučili ugraditi atmosferski 6,3-litreni V12 motor koji broji 780 KS uz 760 Nm okretnog momenta. Ako uzmemo u obzir da je masa Apolla IE tek 1250 kg, jasno je da su performanse zastrašujuće. Tako ovaj monstrum do stotke sprinta za 2,7 sekundi, dok maksimalna brzina iznosi 335 km/h. Za zaustavljanje se brinu karbon-keramičke Brembo kočnice.

Kao što možete vidjeti sa slika, automobil izvana izgleda uistinu impresivno, poput kakvog Batmobila ili recimo pravog trkaćeg bolida s Le Mansa. Cijela karoserije je u karbonu, a mali milijun dodataka brine se za što bolju aerodinamičnost. Na stražnjem dijelu dominira masivni spojler i dizajnerski centralno postavljeni nastavak isupušnog sustava. Slike unutrašnjosti otkrivaju školjkasta sjedala od karbona koja su pričvršćena za karoseriju (pozicija se namješta pomicanjem upravljača i papučica), kao i upravljač koji ima oblik poput onih u trkaćim bolidima.

Apollo

Ispred vozača se nalazi 12-inčni zaslon, a zanimljivo da automobil ima i ambijentalno osvjetljenje i klimu. Kako bi se vozači polako naviknuli na ovu jurilicu, ABS ima 10 načina rada, dok "Traction control" ima čak 12 mogućih načina rada. U Apollu su odlučili proizvesti samo 10 primjeraka, a svaki će imati cijenu od vrtoglavih 2,7 milijuna eura! Svi kupci moći će asistirati u razvoju automobila i natjecati se u programu "Time Attack" kojeg organizira ovaj proizvođač na najpoznatijim europskim trkaćim stazama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:58