PREMIJERA

‘Vrti‘ se više od 10.000/min: McLaren pretvorio koncept Vision Gran Turismo u Solus GT s V10

Ukupna težina Solusa GT je manja od 1000 kilograma, a McLaren navodi vrijeme od 0 do 100 km/h za manje od 2,5 sekunde

McLaren Solus GT

 McLaren

Gran Turismo je imao ogroman utjecaj na svijet automobila, ali možda ništa nije toliko divlje kao novi McLaren Solus GT. Prvi put kreacija je predstavljena kao dio igre Vision GT projekta, a sada je oživljena u stvarnom svijetu. U planu su 25 jedinica, te su već sve prodane. Vlasnici će ih moći voziti samo po stazi.

image

McLaren Solus GT

McLaren

Neograničeni superautomobil s jednim sjedalom debitirao je danas na Monterey Car Weeku u Kaliforniji. Prvi put je viđen na Gran Turismo Sportu 2017. kada se zvao McLaren Ultimate Vision Gran Turismo. Sada će se moći vidjeti na pravim trkaćim stazama diljem svijeta s 5,2-litrenim V10 i sedmostupanjskim sekvencijalnim mjenjačem.

image

McLaren Solus GT

McLaren

Taj se motor vrti na više od 10.000 o/min i proizvodi 828 KS (609 kW) i 648 Nm okretnog momenta. Ukupna težina Solusa GT je manja od 1000 kilograma, a McLaren navodi vrijeme od 0 do 100 km/h za manje od 2,5 sekunde. Također je navedena maksimalna brzina od 322 km/h.

image

McLaren Solus GT

McLaren

Izvršni direktor McLarena, Michael Leiters, obilježio je ovo postignuće rekavši: “McLaren Solus GT ostvarenje je radikalnog konceptnog vozila izvorno stvorenog za svijet virtualnih utrka. Projektiran bez ikakvih ograničenja cestovnih ili trkaćih propisa, ali s punim spektrom McLarenove stručnosti da to dovede u stvarnost, utjelovljuje naš pionirski duh".

image

McLaren Solus GT

McLaren

Sjedalo će biti oblikovano prema tijelu vlasnika, koji će također dobiti trkaće odijelo odobreno od FIA-e, kacigu i HANS uređaja koji će ih zaštiti u njihovom jednosjedu. Vanjski dizajn je šokantan jer se ovaj automobil jasno razlikuje od ostatka obitelji. Iako cijena nije poznata, glasine kruže da je oko 3,5 milijuna dolara (26,2 milijuna kuna).

image

McLaren Solus GT

McLaren

Bruno Senna, vozač utrka i tester prototipa za Solus GT, rekao je za Bloomberg da je upravljanje ovim automobilom "nešto potpuno drugačije" u usporedbi s drugim McLarenovim automobilima. "Ovo je najbliže što možete doći vrhunskom trkaćem automobilu", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:35