Gasi bez problema

Za posebne namjene: Ova vatrogasna Toyota Hilux 6x6 dizajnirana je za gašenje požara električnih vozila

Neovisni testovi su dokazali da Coldcut Cobra ‘može spriječiti širenje požara u roku od 10 minuta, koristeći samo 240 litara vode‘

Hiload 6X6 (Toyota Hilux)

 ProSpeed

Električna vozila imaju svoje prednosti, ali i veliki su izazov za vatrogasce. Baterijske požare je vrlo teško razlikovati, posebno kada se događaju na parkiralištima gdje konvencionalna vatrogasna vozila imaju malo ili nimalo pristupa. Upravo je to misija Hiload 6×6 Rapid Intervention Vehicle koju je izradila britanska tvrtka ProSpeed, koristeći Toyotin kamionet Hilux kao bazu.

image

Hiload 6X6 (Toyota Hilux)

ProSpeed

Vozilo ima "potpuno novu šasiju" i "razdjelnik momenta" za 6×6 pogon. Nadimak Hiload odabran je s dobrim razlogom, budući da je nosivost od 3000 kg utrostručena u usporedbi s Toyotom Hilux i drugim kamionetima iz istog segmenta. Bruto težina vozila je 5600 kg, a prostor za utovar je produžen za 1230 mm.

Ukupna visina od 1850 mm dovoljno je niska da stane u većinu podzemnih i višekatnih parkirališta. U isto vrijeme, veliki razmak od tla i visoka razina prianjanja od šest terenskih guma čine Hiload prikladnim vozilom za gašenje šumskih požara, koje nosi mnogo više vode i pribora od standardnih kamioneta na neravnim terenima.

image

Hiload 6X6 (Toyota Hilux)

ProSpeed

Osim produženog repa i dodatnog seta kotača, ostale vanjske izmjene uključuju terenski branik, krovni nosač i dodatne LED diode. Tvrtka priznaje da je "statistički manja vjerojatnost da će se električna vozila zapaliti" od vozila na unutarnje izgaranje, ali ih litij-ionski paketi baterija čine "puno ozbiljnijim i težim za gašenje".

Uranjanje cijelog vozila u veliki spremnik napunjen vodom i ostavljanje danima da miruje nije najpraktičnije rješenje, a tradicionalna tehnika ispumpavanja tisuća litara vode nije ono što biste nazvali učinkovitim.

image

Hiload 6X6 (Toyota Hilux)

ProSpeed

Zbog toga je ProSpeed ​​naknadno opremio Hiload 6×6 inovativnim sustavom za gašenje požara Coldcut Cobra. Abrazivno sredstvo probija rupu kroz pod vozila, omogućavajući ubrizgavanje vode u kućište baterije pod vrlo visokim tlakom (300 bara), na kraju hladeći module i sprječavajući širenje.

image

Hiload 6X6 (Toyota Hilux)

ProSpeed

Neovisni testovi su dokazali da Coldcut Cobra "može spriječiti širenje požara u roku od 10 minuta, koristeći samo 240 litara vode", što je samo 20% kapaciteta Hiloadovog spremnika vode. Hiload 6×6 projektiran je i sastavljen u Yorku u Engleskoj, a trenutno se testira u Češkoj. Prospeed kaže da je već dio vatrogasne flote proizvođača električnih vozila ne pojašnjavajući o kojoj je marki riječ.

Osim što ga prodaje kao dovršeno vozilo po neobjavljenoj cijeni, tvrtka može isporučiti modul za konverziju 6×6 na izvozna tržišta i voljna je licencirati dizajn za veću proizvodnju. Konačno, Prospeed nudi slične pretvorbe 4×4 i 6×6 dizajnirane kao pomoćna vozila za vojsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 23:20