NAJBOLJI KOLO VODE

HAK OBJAVIO REZULTATE NOVOG TESTA ZIMSKIH GUMA: evo u koju se obuću isplati uložiti ove zime, a u koju ne!

 
 ISP Wolfgang Grube

Uoči dolaska hladnijeg vremena ADAC i njegovi partneri među kojima i Hrvatski autoklub testirali su zimske gume u dvije iznimno popularne dimenzije: 175/65 R14 T i 205/55 R16. Hrvatski autoklub objavio je rezultate tradicionalnog testa zimskih guma u dvije možda i najzanimljivije dimenzije. Manju (175/65 R14 T) koriste manja gradska vozila, poput Toyote Yaris, Mazde 2, Hyundaia i10, Kije Picanto, Renault Twinga, Mitsubishi Colta, Peugeota 206..., dok se veća (205/55 R16 H) može pronaći na uistinu brojnim automobilima, kao što su VW Golf, Passat i Touran, Renault Megane i Scenic, Ford Focus, Mondeo i C-Max... U obje konkurencije pobjedu je na kraju odnio Continental, no prednost nad prvim pratiteljima je bila uistinu marginalna. Treba napomenuti da u ukupnoj ocjeni performanse na suhom čine 15 posto, na mokrom 30 posto, na snijegu 20 posto, na ledu 10 posto, baš kao i potrošnja goriva te trošenje gume. U ukupnoj ocjeni buka koju proizvodi guma čini 5 posto.

U manjoj dimenziji 12 kompleta testnih guma bilo je montirano na Ford Fiestu, pri čemu ni jedan brend na kraju nije zaslužio maksimalnu ocjenu. Dva su poznata proizvođača zavrijedila vrlo preporučljiv status - Continental i Dunlop, čak osam ih se plasiralo u zlatnu preporučljivu sredinu, dok se Semperit djelomično preporučuje, a Nankang nikako. Zanimljivo, Semperit se definitivno ne bi našao na pretposljednjoj poziciji da katastrofalnu ocjenu nije dobio samo na testu po suhoj podlozi, jer se većina ostalih mučila uglavnom po mokrom i na snijegu. Doduše, vrlo slab na suhom bio je i Pirelli pa, uz najmanju trajnost (zanimljivo za službenog opskrbljivača gumama bolida Formule 1), ne čudi što je osvojio treće mjesto - odostraga! Posljednji je, pak, bio kineski Nankang, koji se nije snašao ni na mokrom pa je o nekom boljem rezultatu na snijegu bilo iluzorno sanjati.

ADAC Winter-Reifen-Test_Test World_Ivalo Finnland_10.-13. Dezember 2017
ISP Wolfgang Grube

Što se tiče rezultata po podlogama, na suhom je najbolji bio Firestone. Pet proizvođača nije pokazalo nikakvu slabost - Continental, Vredestein, Dunlop, Esa-Tecar i Nankang, dok pet proizvođača nije blistalo - Nokian i Goodyear te pogotovo Debica, Sava i Pirelli. Semperit je, pak, bio toliko loš da mu je ukupna ocjena samo zbog testa na suhom srušena na djelomično se preporučuje (u svim ostalim kategorijama je bio relativno korektan). Najveće zamjerke leže na najjednostavnijim - svakodnevnim manevrima, jer je odziv upravljačkog mehanizma na vozačeve postupke bio debelo prespor, dok potrebna sigurnost nije zamijećena ni u vožnji na limitu. Prilično iznenađenje dogodilo se na testiranju kočenja pri brzini od 100 km/h, gdje se najučinkovitijim pokazao kineski Nankang (45,3 m), I to s čak 5,4 metra boljim rezultatom od najneučinkovitijeg Goodyeara (50,7).

Na mokroj podlozi čak sedam proizvođača nije pokazalo slabosti, pri čemu su favoriti - Continental i Dunlop - bili daleko najbolji. Vrlo dobri su bili i Goodyear, Nokian, Esa-Tecar, Pirelli te Semperit, dok su podbacili Firestone, a pogotovo Debica, Sava i Vredestein. S ovim posljednjima se Nankang koliko-toliko držao kad je bilo u pitanju kočenje po mokrom, no držanje u zavoju je bilo ispod svake kritike, zbog čega je i ukupna ocjena smanjena na - ne preporočuje se.

Polako smo došli i to najzanimljivije podloge za zimske gume - snježne, na kojoj je većina kvalitetno odradila svoj posao, a najbolji su ponovno (očekivano) bili Continental i Dunlop. Snižavanjem ukupne ocjene zbog nešto slabijih karakteristika na bijelom pokrivaču kažnjeni su samo Nokian, Goodyear i Esa-Tecar (svi zbog bočnog držanja). Nankang je ponovno podbacio, kako u vožnji, tako i u kočenju (svi ostali su bili unutar samo 3%), zbog čega se može postaviti pitanje radi li se ovdje uopće o zimskoj gumi. I dok je na kočenju još koliko-toliko usporavao, kod pokušaja ubrzavanja na snijegu kineski proizvod gotovo uopće nije reagirao, a o nekakvom kretanju na uzbrdici nije trebalo ni razmišljati.

Na ledu su gotovo sve gume ostvarile slične rezultate (pobjedu je u foto-finišu odnio Nokian), dok se najštedljivijom gumom po pitanju potrošnje goriva pokazala Esa-Tecar. Na kraju, testirajući habanje guma, najizdržljivijim se pokazao Goodyear, dok se najmanjom trajnošću može pohvaliti Pirelli, i to čak 40% slabijom od pobjedničkog dosega.

U većoj dimenziji se na testnom VW Golfu izmijenjalo 16 različitih kompleta guma, a na čelu poretka su se na kraju isprofilirali premium proizvođači - Continental, Goodyear i Dunlop, s uistinu mizernim razlikama. Ta tri proizvoda su vrlo preporučljiva, njih čak 11 pripada skupini preporučljivih, dok su po jedan djelomično preporučljivi (Semperit) i nepreporučljivi (južnokorejski Laufenn). Baš kao i u manjoj dimenziji, Semperit je ponovno bio solidan svugdje osim na suhom, pa mu je po pravilu ukupne ocjene prema najslabijoj ocjeni pripalo začelje kolone. U vrlo sličnoj situaciji se zatekao i Pirelli. Gotovo svi ostali proizvođači platili su danak nešto slabijim rezultatima u prirodnom okruženju za zimske gume - na mokrom i na snijegu. Ipak, kao kuriozitet bismo svakako izdvojili činjenicu da su Kleber, Vredestein, Nokian i Giti praktički briljirali na snijegu, dok su na mokrom bili ispod svake prihvatljive razine. Za zimske uvjete, u kojima su kiša i snijeg dio svakodnevice, nevjerojatno je ovoliko odstupanje. Nexen i Fulda ni na jednoj od te dvije podloge nisu briljirali, dok se Michelin i Bridgestone nisu najbolje snašli upravo na snijegu. Za razliku od ove dvije poznate tvrtke, Kumho je bio vrlo dobar po bijelom pokrivaču, ali dosta slabiji na suhom i mokrom, te pogotovo u potrošnji goriva.

Posljednjeplasirani Laufenn, pak, demonstrirao je nevjerojatne oscilacije. Južnokorejski proizvod je bio vrlo dobar na suhom i snijegu, čak najštedljiviji u potrošnji goriva i vrlo otporan na habanje, ali tragičan rezultat na mokrom (uz nešto veću buku) donio mu je uvjerljivo posljednje mjesto. Što se tiče analize po podlogama, na suhom je najbolji bio Michelin, a njemu odmah uz bok Bridgestone (očekivano) i Laufenn (neočekivano). Yokohama, Kumho, Giti i Pirelli nisu se iskazali, a Semperitu je upravo zbog testa na suhom osjetno spuštena ukupna ocjena. Analizirajući kočenje pri brzini od 100 km/h, uočena je vrlo velika izjednačenost, pri čemu je najbolji Nexen (46,1 m) bio samo 3,2 metra slabiji od najgoreg Kumha (49,3 m). Na mokroj podlozi se skupina podijelila točno na pola. Osam proizvođača nisu imali nikakvih problema (prednjačili Continental i Goodyear), dok se osam mučilo uglavnom sa slabijim prianjanjem uz podlogu u zavoju ili prilikom kočenja. Posebna priča je posljednjeplasirani Laufenn, koji je u usporedbi s prvoplasiranim Continentalom postigao čak 13 metara slabiji rezultat u kočenju i 16 sekundi sporije vrijeme u 'kišnom' krugu.

Po snijegu je većina proizvođača korektno odradila svoj posao te se njih 10 vrlo preporučuje, dok se 6 guma samo preporučuje. Istina, na vrhu nisu premium igrači, nego Nokian i Giti, koji su stabilnim bočnim gripom u snježnim zavojima pomalo zasjenili Continental, Dunlop, Kleber, Vredestein i Goodyear. Na bijelom dnu je Yokohama. Na ledu su svi u sličnoj kategoriji, baš kao i po potrošnji goriva, gdje najštedljivije (Continental, Nokian i Laufenn) od najrastrošnijeg (Kumho) razdvajaju samo 0,3 l/100 km. No zato su puno veće razlike u kategoriji habanja guma, gdje su Michelin i Bridgestone gotovo dvostruko trajniji od Nokiana. Nexen i Laufen su također za svaku pohvalu. Na kraju, kad podvučemo crtu, možemo zaključiti da su favoriti čvrsto zasjeli na vrh, pogotovo u većoj dimenziji, te se čini da po zimi nema iznenađenja kad je u pitanju siguran izbor.

175/65 R14 T

VRLO PREPORUČLJIVO

Continental WinterContact TS860

+ najbolja guma na testiranju, vrlo dobra na suhom, najbolja na mokrom i snijegu, vrlo dobra po trajnosti

-

Dunlop Winter Response 2

+ vrlo dobra na suhom, mokrom i snijegu, niska potrošnja goriva, vrlo dobra po trajnosti

-

PREPORUČUJE SE

Firestone Winterhawk 3

+ najbolja na suhom, niska potrošnja goriva, vrlo dobra po trajnosti

- nedostaci na mokrom (smanjenje ukupne ocjene)

Nokian WR D4

+ najbolja na ledu, vrlo dobra po trajnosti

- nedostaci na suhom i snijegu, nešto bučnija guma (smanjenje ukupne ocjene)

Goodyear UltraGrip 9

+ vrlo dobra na mokrom, niska potrošnja goriva, najbolja po trajnosti

- nedostaci na suhom i snijegu (smanjenje ukupne ocjene)

Debica Frigo 2

+ vrlo dobra na snijegu i po trajnosti

- nedostaci na suhom i mokrom

Esa+Tecar Super Grip 9

+ vrlo dobra na suhom, najniža potrošnja goriva, vrlo dobra po trajnosti

- nedostaci na snijegu (smanjenje ukupne ocjene)

Sava Eskimo S3+

+ vrlo dobra na snijegu i po trajnosti

- nedostaci na suhom i mokrom

Vredestein Snowtrac 5

+ vrlo dobra na suhom i snijegu, niska potrošnja goriva

- nedostaci na mokrom, najbučnija guma, nedostaci po trajnosti

Pirelli Cinturato Winter

+ vrlo dobra na snijegu, najtiša guma, niska potrošnja goriva

- nedostaci na suhom, najmanja trajnost

DJELOMIČNO SE PREPORUČUJE

Semperit Master-Grip 2

+ vrlo dobra na snijegu

- najlošija na suhom, nešto bučnija guma, nešto veća potrošnja goriva, nedostaci po trajnosti (smanjenje ukupne ocjene)

NE PREPORUČUJE SE

Nankang Snow SV-3

+ vrlo dobra na suhom i po trajnosti

- najlošija na mokrom i snijegu, najviša potrošnja goriva (smanjenje ukupne ocjene)

205/55 R16 H

VRLO PREPORUČLJIVO

Continental WinterContact TS860

+ najbolja guma na testiranju, najbolja na mokrom, vrlo dobra na snijegu, najtiša guma, najniža potrošnja goriva

-

Goodyear UltraGrip 9

+ vrlo dobra na suhom, najbolja na mokrom, vrlo dobra na snijegu, niska potrošnja goriva

-

Dunlop Winter Sport 5

+ vrlo dobra na suhom, na mokrom i snijegu

-

PREPORUČUJE SE

Kleber Krisalp HP 3

+ vrlo dobra na snijegu i ledu, tiha guma, niska potrošnja goriva

- nedostaci na mokrom (smanjenje ukupne ocjene)

Michelin Alpin 5

+ najbolja na suhom, vrlo dobra na mokrom, najbolja po trajnosti

- nedostaci na snijegu, najbučnija guma, nešto veća potrošnja goriva (smanjenje ukupne ocjene)

Nexen Winguard SnowG WH2

+ vrlo dobra na suhom i po trajnosti

- nedostaci na mokrom i snijegu, nešto veća potrošnja goriva (smanjenje ukupne ocjene)

Fulla Kristall Control HP 2

+ vrlo dobra na ledu

- nedostaci na mokrom i snijegu, najbučnija guma

Vredestein Snowtrac 5

+ vrlo dobra na suhom i snijegu, niska potrošnja goriva

- nedostaci na mokrom, najbučnija guma, nedostaci po trajnosti (smanjenje ukupne ocjene)

Bridgestone Blizzak LM 001 Evo

+ vrlo dobra na suhom, mokrom i ledu, niska potrošnja goriva, najbolja po trajnosti

- nedostaci na snijegu, najbučnija guma (smanjenje ukupne ocjene)

Nokian WR D4

+ najbolja na snijegu, najniža potrošnja goriva

- nedostaci na mokrom, najmanja trajnost (smanjenje ukupne ocjene)

Yokohama BluEarth Winter (V905)

+ niska potrošnja goriva

- nedostaci na suhom, najlošija na snijegu

Kumho WinterCraft WP51

+ vrlo dobra na snijegu, tiha guma

- nedostaci na suhom i mokrom, najviša potrošnja goriva

Giti Winter W1

+ najbolja na snijegu, vrlo dobra na ledu

- nedostaci na suhom, mokrom i po trajnosti

Pirelli Cinturato Winter

+ vrlo dobra na mokrom, snijegu i ledu

- nedostaci na suhom i po trajnosti (smanjenje ukupne ocjene)

DJELOMIČNO SE PREPORUČUJE

Semperit Speed-Grip 3

+ vrlo dobra na mokrom i ledu, tiha guma

- najlošija na suhom, nedostaci na snijegu, nedostaci po trajnosti (smanjenje ukupne ocjene)

NE PREPORUČUJE SE

Laufenn I FIT LW31

+ vrlo dobra na suhom i snijegu, najniža potrošnja goriva, vrlo dobra po trajnosti

- najlošija na mokrom, nešto bučnija guma (smanjenje ukupne ocjene)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2022 14:16