VETTEL NAKON TRIJUMFA

'Nevjerojatno je što smo postigli. Hvala vam na svemu, hvala, hvala... Volim vas!'

Da sam prvak saznao sam na kraju utrke radiovezom. Želim zahvaliti cijelom timu. Bilo je ovo nevjerojatno putovanje, nevjerojatno - rekao je nakon utrke Sebastian Vettel
Red Bull's German driver Sebastian Vettel celebrates in the park ferme after winning at the Yas Marina circuit on November 14, 2010 in Abu Dhabi, after the Abu Dhabi Formula One Grand Prix. Red Bull's German driver Sebastian Vettel won the World championship and the race ahead of McLaren Mercedes' British driver Lewis Hamilton and McLaren Mercedes' British driver Jenson Button. AFP PHOTO / FRED DUFOUR
 AFP

- Ljudi moji, volim vas! - jecajući je od sreće nakon završetka utrke Formule 1 za VN Abu Dhabija, posljednje u 2010. godini, čestitarima iz Red Bullove momčadi radiovezom uzvraćao novi svjetski prvak Sebastian Vettel...

Mladi je Nijemac iz Heppenheima s 23 godine i četiri mjeseca postao najmlađi svjetski prvak u povijesti Formule 1 nakon što je pobijedio u Abu Dhabiju, a njegovi najveći rivali, Fernando Alonso (Ferrari) i Mark Webber (Red Bull), završili utrku na sedmom odnosno osmom mjestu.

- Nevjerojatno je što smo postigli. Hvala vam na svemu, hvala, hvala... Volim vas! - rekao je svojim kolegama u boksu Nijemac preko radioveze, da bi nakon svega, samo za nijansu manje euforičan, dodao:

- Ne znam što bih rekao, ostao sam bez riječi. Bila je to vrlo teška sezona, tjelesno i mentalno. Kad se u ponedjeljak probudim, nastojat će ne razmišljati previše, biti sam sa sobom. Ovo je za mene i dalje san.

- Nastojao sam svo vrijeme izbjegavati kontakt, samo voziti što bolje mogu. Došao sam do pobjede u trenutku kada je bilo najbitnije.

- Bolid je fenomenalan. Imao sam u jednom dijelu utrke problema i Lewis Hamilton se približio. No, onda sam stabilizirao bolid i sve je prošlo u redu, pogotovo nakon što je Lewis zapeo iza Kubice po povratku iz boksa.

- Nisam previše pratio što se događa iza, nisam gledao monitore. Da sam prvak saznao sam na kraju utrke radiovezom. Želim zahvaliti cijelom timu. Bilo je ovo nevjerojatno putovanje, nevjerojatno.

Vettel je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima pobijedio deseti put u karijeri, a peti put ove sezone, od čega treći u nizu. Postao je prvi Nijemac sa svjetskim naslovom u povijesti nakon Michaela Schumachera. Uspjelo je to i rođenom Nijemcu Jochenu Rindtu, koji je nastupao pod austrijskom putovnicom.

Alonso: Sad je lako vidjeti da smo pogriješili



Iza svoje i odluke svoje momčadi stao je Ferrarijev pilot Fernando Alonso, najveći gubitnik VN Abu Dhabija u Formuli 1, komentirajući preuranjeni odlazak u boks na posljednjoj utrci sezone...

- U ovom je trenutku vrlo lako procijeniti koja bi strategija bila bolja. No, tako je to u našem sportu. Ovo je ipak utrkivanje. Nekad vučeš dobre poteze, nekad ne. Nekad ti one donose pobjede, nekad poraze - rekao je smireni Alonso nakon utrke u kojoj je taktički pogriješio možda prvi put ove sezone.

- Na startu sam izgubio poziciju od Jensona Buttona, a nakon toga je na stazu izašlo sigurnosno vozilo te su mnogi vozači iskoristili priliku za promjenu guma, među njima Petrov i Rosberg. Uočili smo neke probleme s mekim kompletom guma na mom bolidu, vidjeli da je Webber stao, te smo odlučili stati i mi. Pokrivati ga.

- Kad pokrivate nekog, nekoga drugog morate pustiti. Između pokrivanja Webbera, te puštanje Vettela odnosno Petrova i Rosberga, odlučili smo se na Webbera, a Petrova je kasnije bilo nemoguće preteći.

- Renault se pokazao vrlo brzim pri maksimalnoj brzini, te su mi iza Petrova preostali vrlo frustrirajući trenuci. Čovjek je vozio fantastičnu utrku, kao da se radi o životu u smrti. U jedinom trenutku kada sam mu se približio, reagirao je agresivno kao da se borimo za naslov. Ktome, nije napravio niti jednu pogrešku.

- Da nismo rano otišli u boks, riskirali bi Webbera ispred sebe po mom povratku na stazu. Ovako smo morali voditi brigu o Rosbergu i Petrovu. Bila je to vrlo kompleksna odluka, u kojoj ovaj put nismo pogodili.

- Moje čestitke Sebastianu Vettelu. Mi ćemo sljedeće godine opet biti tu i boriti se za naslov.

Vettelu čestitali svi, otežano čak i Webber



Sebastian Vettel, novi svjetski prvak u Formuli 1, i to najmlađi svih vremena, prima čestitke sa svih strana. Javili su se njemački nogometni izbornik Joachim Löw, kao i kancelarka Angela Merkel...

Prvi mu je čestitao sunarodnjak i vozač Mercedes GP-a Michael Schumacher, koji je sudjelovanjem u nesreći na startu utrke, u kojoj je jedva zadržao živu glavu po nalijetanju Vitantonija Liuzzija iz Force Indije, 18-godina mlađem kolegi zapravo utro put do pobjede. Upravo zbog Schumacherova sudara s Liuzzijem na stazu je izašlo sigurnosno vozilo, a zbog toga su odmah u boks ušli Nico Rosberg i Vitalij Petrov, koji su kasnije svojim dobrim vožnjama ispred Alonsa odradili posao u korist Vettela.

- Čestitam Sebastianu. Iza sebe ima jednu fantastičnu godinu, za njega je ova sezona uistinu grandiozna. Mogu reći da je zaslužio ovaj naslov - rekao je 41-godišnji Schumacher, sedmerostruki svjetski prvak, ali nikad u Vettelovim godinama.

Mark Webber, australski timski kolega Sebastiana Vettela u Red Bull Racingu, kazao je kratko:

- Sebastian je imao dobar tajming. Neću si baš nakon svega odsjeći glavu, ali mogu reći da mi ovaj dan nije jednostavan za podnijeti.

Lewis Hamilton je bio čestitarski raspoloženiji:

- I za nas je ovo bila spektakularna sezona. Ipak, skidam šešir Sebastianu Vettelu. Iskrene čestitke.

Stefano Domenicali, operativni šef Ferrarija, također je čestitao pobjedniku:

- Naravno da smo razočarani. Računali smo da ćemo slaviti mi. Pobjedniku čestitamo. Osjećat ćemo se bolje zbog svega što smo napravili nakon nekog vremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:41