UNIKAT

NISSAN JUKE-R Poželio, platio pola milijuna eura i dobio superautomobil

Prvi serijski križanac gradskog SUV-a i supersportaša s oznakom #001 isporučen je nepoznatom kolekcionaru

Premda se to činilo apsolutno nemogućim, konceptni Nissan Juke-R postao je serijski model. U siječnju ove godine prikazan je u Dubaiju kao unikatni koncept čija proizvodnja nikada nije bila planirana, no zahvaljujući sjajnim reakcijama javnosti ipak je ugledao cestu.

Prema riječima Darrena Coxa direktora Nissana za Europu, Juke-R silno se dopao posjetiteljima na salonu u Dubaiju, a ponude za konceptni model davale su se i na ulici. Kako kaže Cox, nisu željeli razočarati tako predane ljubitelje pa su s tri ozbiljne ponude na stolu, odlučili proizvesti najmanje dva automobila.

Odmah se krenulo raditi na pretvaranju koncepta u serijski model koji se može voziti i to kod auto konstruktora RML uz pomoć Nissanova europskog tehnološkog centra. Pogonski sklop i ovjes preuzeti su iz superautomobila Nissan GT-R, a sigurnosni kavez izrađen je prema FIA-inim specifikacijama.

Sada je serijska izvedba još snažnija od konceptnog modela; 3,8-litreni benzinac s dvostrukim turbopunjačem razvija čak 552 KS. Pritom je vrhunsko uzbuđenje vlasniku zajamčeno jer ubrzanje do 100 km/h iznosi tri sekunde, a najveća brzina ograničena je na 275 km/h.

Usto, za serijski Juke-R preoblikovani su odbojnici i pragovi, a preinake na izgledu obuhvaćaju i oštrije linije prednjeg odbojnika, karbonske elemente na prednjim i stražnjim otvorima za hlađenje i stražnji spojler.

Juke-R #001 već putuje prema prvom kupcu čije ime nije objavljeno, a proizvodnja modela #002 već je pri kraju. Točna cijena ovisi o specifikacijama koje je zahtijevao svaki kupac, no početna je bila 500.000 eura. Dobar posao za ugled Nissana u svijetu sportskih jurilica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:13