Z1, NET, TVJADRAN, RiTV

Prijenosi F1 stižu na regionalne tv-postaje!

S priličnom sigurnošću mogu reći da će prijenosa utrka biti u hrvatskom medijskom prostoru od VN Malezije. I to za sve gledatelje besplatno - komentirao je Štetner, inače vlasnik tvrtke Kreator Media, koja bi trebala otkupiti prava od Ecclestonea.
 Reuters

Brojni ljubitelji Formule 1 u Hrvatskoj, a njih je više nego što neki misle, koji su bili primorani “kemijati” sa satelitskim vezama ili kojekakvim internetskim programima kako bi utrku u Australiji gledali na nekim od stranih tv-kanala ( njemački RTL, engleski BBC, talijanski RAI), više neće imati takvih briga. Naime, od sljedeće utrke, VN Malezije za dva tjedna, prijenosi Formule 1 stižu na regionalne hrvatske tv-postaje!

Takav rasplet nagovijestio je Davorin Štetner, koji je sasvim blizu konačne realizacije pregovora s FOM-om, tvrtkom Bernieja Ecclestonea, koja drži medijska i marketinška prava za F1, za otkupom istih. I to za razdoblje od tri godine.

Z1, Net, TVJadran, RiTV...

- S priličnom sigurnošću mogu reći da će prijenosa utrka biti u hrvatskom medijskom prostoru od VN Malezije. I to za sve gledatelje besplatno - komentirao je Štetner, inače vlasnik tvrtke Kreator Media, koja bi trebala otkupiti prava od Ecclestonea.

Fraza “u hrvatskom medijskom prostoru” može se protumačiti na različite načine, no, stvar je u tome da se još ne može sa 100-postotnom sigurnošću reći koji su tv-kanali u igri. Riječ je svakako o manjim, lokalnim televizijama, poput Z1, RiTV, NeT, TVJadran, VTV... Nema sumnje da će svima njima eventualno dobivanje Formule 1, jednog od tri najgledanija sportska događaja u svijetu uz nogometno SP i olimpijske igre, biti pun pogodak.

- Puno je televizija u kombinaciji, dogovori su u tijeku i zato još ne mogu otkriti na kojima točno će od njih biti prijenosi. No, bit će pokrivena cijela Hrvatska, dakle, iz svake regije bi po jedna televizija imala Formulu 1 u svom programu. Imat ćemo prijenose svih treninga u petak i subotu, kvalifikacija i utrke, pa ćemo tijekom vikenda imati i 10-sati programa, a još će jednom tjedno ići i specijalizirana emisija. Glavni komentator će biti Goran Dijaković, ali ćemo imati negdje oko 30-ak ljudi koji će raditi na cijelom projektu.

Logistika je, dakle, u “niskom startu”, dok bi finalizacija pregovora s FOM-om trebala bi uslijediti ovoga tjedna u Londonu. Tamo bi Štetner i Bernie Ecclestone trebali stisnuti jedan drugome ruku i staviti autograme na ugovor.

- Pregovori traju posljednja dva i pol mjeseca i jasno da ništa nije moglo bez Berniejeva blagoslova.

Jasno da je najintrigantniji detalj u ovoj priči cijena. Navodno je iznos za prava koje je proteklih godina držao HTV dostizao cifru od blizu milijun dolara.

Radi se o puno novca

- O cijeni ne mogu govoriti. Jasno da je se radi o velikom novcu jer je riječ i o velikom projetku, ali već imamo osiguran dio sredstava - rekao je Štetner.

Ipak, lako je za pretpostaviti da će svaka od lokalnih televizija koja bude uključena sudjelovati u plaćanju s manjim iznosima, no, kada se njih, primjerice deset, spoji, onda računica ispada vrlo jednostavna. Na zadovoljstvo ljubitelja Formule 1 u Hrvatskoj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:22