ŠIROKA PRIMJENA

‘Čarobni sprej‘ WD-40 Norma Larsena iz 1953. godine nezaobilazni je dio pribora prtljažnika

Pomaže pri odvijanju starih vijaka, sprečava škripu okova i dijelova podvozja, štiti brave i brtve od zimskog smrzavanja...
WD-40 sprej
 Auto klub

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju, ima ga vlasnik gotovo svakog, posebno starijeg vozila i svaki brižan gazda kuće ili stana, a najviše posežemo za njime kad treba odvrnuti kakav stari, hrđavi i zaglavljeni dio.

Ali, malo je poznato da je izum kemičara Norma Larsena, Amerikanca iz Kalifornije, već 67 godina širom svijeta sinonim za rješenje svakog takvog naizgled malog problema, ali bez kemijske mješavine višenamjenskog spreja u prepoznatljivoj bočici često teško rješivim. U punu primjenu krenuo je 1958. godine i do danas je ovaj multipraktik našao primjenu u rješavanju više od 2000 problema, u industrijskoj, vojnoj i privatnoj upotrebi!

image
WD-40 sprej
Auto klub

Stoga nije čudno što je kroz svoju povijest, tijekom koje je u velikoj mjeri zadržao izvorni vizual i format bočice, WD-40 postao doslovno globalni brend, u svakom kutku svijeta jednako prepoznatljiv. Dio imidža plavo-žute limenke je i plastična fiksirana slamka Smart Straw, kojom se sitni dijelovi mogu precizno naciljati i špricati, bez prljanja okolnih površina. Sjajna stvar!

U mehaničarskim radionicama WD-40 je također obavezni dio pribora, a trebao bi ga u prtljažniku imati i vlasnik gotovo svakog automobila, posebno ako je starije proizvodnje. Oznaka WD-40, kratica od Water Displacement odnosno odstranjivač vode, gdje brojka 40 znači Larsenove pokušaje dok nije dobio pravu formulu, doista je čarobna.

image
WD-40 sprej
Auto klub

Osim što se špricanjem zahrđali vijak ili kakav sličan metalni dio namoči i isti lakše otpusti, WD-40 eliminira i škripu metalnih dijelova auta poput spojeva vrata ili dijelova podvozja, njime se mogu podmazivati bravice i brtve vrata da se zimi ne smrznu, podmazivati brave motornog prostora i prtljažnika ili pak sajle parkirnih kočnica da bolje rade.

Ujedno odlično štiti od korozije, pomaže pri oslobađanju zaglavljenih dijelova, a pošpricate li tračnice po kojima klize sjedala ista je lakše pomicati. Jako dobar je i za istisnuti vlagu iz teško dostupnih dijelova, a koristan je i pri uklanjanju prljavština i masnoća. Ali, i za čišćenje karoserije, posebno insekata i smole pale s crnogorice. Provjerite, funkcionira! Uglavnom, fenomenalni je univerzalac i dokazano riješenje za mnoge vozačke, naročito zimske probleme.

image
WD-40 sprej
WD-40

Opišete li i fotografijom argumentirate kako ste koristili sprej, prijavom na stranici wd40.hr ulazite u vrijednu nagradnu igru

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 00:50