E-POTICAJI

Do kraja 2021. HEP će kao vodeći promotor elektromobilnosti otvoriti svoju već 250. punionicu

HEP je u sklopu vlastite mreža ELEN već 226 punionica diljem Hrvatske, među njima i najbržu na odmorištu autoceste A1 Zir
HEP-ova punionica elektricnih vozila ELEN
 Neja Markičević/CROPIX

Zahvaljujući trendovima ubrzane elektrifikacije u automobilskoj industriji proizvođači gotovo svakoga dana na tržište izbacuju nove, sve učinkovitije i pristupačnije modele s električnim pogonom.

No budući da bi to malo značilo bez odgovarajuće infrastrukture, HEP kao vodeći promotor elektromobilnosti u Hrvatskoj intenzivno radi na širenju mreže svojih punionica još od 2010. godine kada je u sklopu pilot projekta postavio prve dvije punionice za vozila na električni pogon, u Labinu i Vukovaru.

Priča o razvoju mreže u Hrvatskoj time je dobila čvrste i vrlo konkretne temelje, a dvije godine kasnije HEP je pokrenuo aktivnosti na razvojnom projektu eMobilnost.

image
HEP-ova punionica elektricnih vozila ELEN.
Marko Todorov/CROPIX

Cilj projekta eMobilnost jest stvoriti optimalnu i održivu mrežu punionica što ravnomjernije raspoređene na području cijele Hrvatske, a rezultati su itekako vidljivi. HEP je tako do sada postavio 226 javnih punionica na području svih 20 županija i Grada Zagreba, čime su obuhvaćeni svi najvažniji prometni pravci, gradska i turistička središta te prometna čvorišta u zemlji. Upravo zahvaljujući tome omogućena je vožnja električnim automobilima diljem Hrvatske, pa i autocestama.

image
HEP-ove zelene ceste budućnosti
Bruno Konjević/CROPIX

I to svim dostupnim modelima električnih automobila, obzirom da HEP-ove punionice osiguravaju mogućnost punjenja preko sva tri standardizirana priključka (Mennekes, ChaDeMo i CCS), a razlikuju se po snazi i broju priključaka – AC wallbox punionice od 22kW, samostojeće brze AC punionice (2x22 kW priključnice), rapidne AC/DC punionice (s jednim AC priključkom do 43kW i dva DC 50kW priključka) te ultrabrze DC punionice (dva DC priključka do 175 kW, dok je na odmorištu Zir na autocesti A1 u radu ultrabrza DC punionica snage 350 kW, trenutno najsnažnija punionica u Hrvatskoj).

image
HEP-ova punionica elektricnih vozila ELEN
Neja Markičević/CROPIX

Na ovoj punionici električni automobili mogu se napuniti za svega 15 minuta, što je do još prije koju godinu bilo nezamislivo. Veseli pritom da HEP već planira postavljanje novih punionica.

Iako se već sad na postojećoj mreži HEP-ovih punionica istovremeno može puniti više od 400 električnih automobila, odnosno gotovo polovica svih registriranih električnih vozila u Hrvatskoj, samo na području Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije planirano postavljanje više od 30 novih punionica. To je posebno važno zbog turizma, obzirom da se može očekivati sve veći broj stranaca koji će narednih godina u Hrvatsku stizati u električnim automobilima. Kvalitetna mreže punionica kakvu HEP već godinama gradi diljem zemlje tako je i jak turistički adut.

image
HEP-ove zelene ceste budućnosti
Bruno Konjević/CROPIX

Upravo stoga važna je uloga HEP-a u projektu NEXT-E, koji je omogućio izgradnju mreže od čak 252 punionice za električna vozila u Češkoj Republici, Slovačkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj i Rumunjskoj - 222 multistandardne brze punionice (50kW) te 30 ultrabrzih punionica od 150 do 350 kW duž središnje mreže. Tako je, po prvi put u potpunosti omogućeno vozilom na električni pogon prijeći velike udaljenosti duž šest država srednje Europe. U okviru projekta HEP je postavio 30 novih punionica - 26 brzih i 4 ultrabrze punionice.

Ukratko

HEP je pustio u rad prve brze punionice na hrvatskim autocestama, snage 50 kW, a tijekom 2020. na odmorištima Vukova Gorica, Zir, Novska i Ljubeščica i prve ultrabrze punionice na autocestama, snage do čak 350 kW

Mreža punionica ELEN omogućuje vožnju svim modelima električnih auta, obzirom da punionice raspolažu sa sva tri standardizirana priključka (Mennekes, ChaDeMo i CCS)

Razvijajući vlastitu mreža ELEN, HEP čini veliku uslugu elektromobilnosti u Hrvatskoj. Infrastruktura za punjenje električnih auta u bliskoj budućnosti biti ključna i za turizam

Posao započet još 2010.

Kao vodeći promotor elektromobilnosti u Hrvatskoj, HEP je još prije desetljeća postavio prve punionice, a sad ih ima u svakom kutku Hrvatske

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:15