Nova era

Ekskluzivna premijera nove BMW serije 5 u Zagrebu: Digitalan, dinamičan, a sada i električni BMW i5

Predstavljena u BMW Tomić City store-u u Zagrebu tijekom svjetske premijere održane na digitalnim platformama

Novi BMW Serije 5

 DANIEL KRAUS

Dinamičniji nego ikad, s obiljem digitalnih inovacija i, po prvi put, potpuno električnim pogonom - ovo je način na koji novi BMW serije 5 Limuzina dolazi do posebnog izražaja. BMW i5, kao novo izdanje najuspješnije poslovne limuzine na svijetu preuzima vodstvo na putu prema održivoj premium mobilnosti u segmentu vozila više srednje klase. Dosljedna elektrifikacija, napredni BMW iDrive zaslon i sustav upravljanja s "QuickSelect", nove digitalne usluge i povećana održivost tijekom cijelog životnog ciklusa karakteriziraju napredak postignut u područjima budućnosti koja su od središnje važnosti u trenutnoj transformaciji BMW Grupe.

Nova generacija modela bit će dostupna diljem svijeta s potpuno električnim pogonom i, ovisno o tržišnoj regiji, također s plug-in hibridnim sustavima, kao i s visoko učinkovitim benzinski i dizelski motori uključujući 48-voltnu blagu hibridnu tehnologiju. Kao i sve prethodne generacije modela, novi BMW serije 5 limuzina proizvodi se u tvornici BMW Group Dingolfing, gdje se također proizvode električni motori i visokonaponske baterije za BMW i5.

image

Novi BMW Serije 5

DANIEL KRAUS

SPORTSKA ELEGANCIJA I UPEČATLJIVA POJAVA S NOVIM JEZIKOM DIZAJNA

Jasan dizajnerski jezik naglašava sportsku eleganciju i ekskluzivnost nove limuzine serije 5. U usporedbi s prethodnim modelom, novo izdanje je naraslo u duljinu za 97 milimetara na 5060 milimetara, u širinu za 32 milimetra na 1900 milimetara, a u visinu za 36 milimetara na 1515 milimetara. Njegov međuosovinski razmak produljen je za svega 20 milimetara na 2995 milimetara. Pogled sprijeda karakterizira ju moderna interpretacija dvostrukih prednjih svjetala i BMW bubrežaste rešetke. LED elementi postavljeni gotovo okomito služe kao pokazivači smjera i dnevna svjetla. BMW bubrežasta rešetka, koja strši daleko prema naprijed, ima široki okvir i opcijsko BMW Iconic Glow konturno osvjetljenje. U bočnom pogledu, visoka linija, snažno oblikovane površine i dvije precizno iscrtane karakterne linije oblikuju atletsku karoseriju vozila. Crni bočni pragovi, ujednačeni otvarači vrata i utisnuti broj 5 na dnu C-stupa dodatno privlače pažnju. Dinamično rastegnute proporcije prelijevaju se u snažan stražnji kraj, dok ravna stražnja svjetla podijeljena kromiranom trakom ekspresivno tumače zaštitni znak L-oblika.

image

Novi BMW Serije 5

DANIEL KRAUS

Dinamični karakter novog BMW-a serije 5 Limuzine može se dodatno poboljšati s opcijskim M Sport paketom i M Sport paketom Pro. Asortiman boja već uključuje tri završne boje BMW Individual pri lansiranju na tržište.

UŽITAK U VOŽNJI I UDOBNOST PUTOVANJA U KOMBINACIJI S INOVATIVNIM ŠTIHOM

Novi BMW serije 5 Limuzina nudi idealne uvjete tijekom vožnje u svakodnevnom prometu i visoku razinu udobnosti na dugim putovanjima. Izdašan prostor, moderna funkcionalnost, visoka razina akustičke udobnosti te visokokvalitetni, precizno obrađeni materijali, fina izrada i napredne digitalne usluge karakteriziraju ambijent u njegovu interijeru. Kokpit novog BMW-a serije 5 ima značajno smanjen broj gumba i kontrola u usporedbi s prethodnim modelom. To se postiže dosljednom digitalizacijom funkcija. BMW zakrivljeni zaslon reinterpretira karakterističnu ideju brenda o usmjerenosti vozača. Potpuno digitalni sustav prikaza sastoji se od 12,3-inčnog informacijskog zaslona i 14,9-inčnog kontrolnog zaslona. Upravljač je također redizajniran sa spljoštenim donjim dijelom i dodirnom povratnom informacijom na upravljačkim pločama, te polugom mjenjača na središnjoj konzoli. Opcijska BMW Interaction Bar još je jedan vrhunac. Funkcionalna jedinica s efektnim pozadinskim osvjetljenjem s kristalnom strukturom površine proteže se cijelom širinom ploče s instrumentima sve do panela vrata i uključuje upravljačke ploče osjetljive na dodir.

image

Novi BMW Serije 5

DANIEL KRAUS

PRVI U BMW-U: POTPUNO VEGANSKA UNUTRAŠNJOST

Novodizajnirana sportska sjedala standardna su oprema modela. Opcijska udobna sjedala nude širok raspon mogućnosti električnog podešavanja. Novi BMW serije 5 Limuzina je prvi model brenda koji ima potpuno vegansku unutrašnjost kao standard. To uključuje površine sjedala, armaturnu ploču i panele vrata, kao i upravljač po prvi put. Površine sjedala u verziji Veganza sa svojstvima poput kože također su opcijski dostupne s ukrasnom perforacijom. Daljnja dodatna oprema uključuje BMW Individual Merino kožne presvlake u nekoliko dvobojnih varijanti.

image

Novi BMW Serije 5

DANIEL KRAUS

POTPUNO ELEKTRIČNI BMW I5 M60 XDRIVE KAO VRHUNSKI MODEL

Potpuno električni BMW i5 opremljen je opsežno poboljšanom BMW eDrive tehnologijom pete generacije i lansiran je u dvije varijante. BMW i5 M60 xDrive (kombinirana potrošnja energije prema WLTP: 20,6 - 18,2 kWh/100 km (62 milje)), koji kombinira pogon do 442 kW/601 KS s prepoznatljivim M performansama i specifičnim značajkama dizajna. Dvije visoko integrirane pogonske jedinice na prednjoj i stražnjoj osovini čine električni pogon na sve kotače. Generirani okretni moment sustava je do 820 Nm (605 lb-ft) kada se aktiviraju M Sport Boost ili M Launch Control funkcija. To omogućuje BMW-u i5 M60 ubrzanje od nule do 100 km/h (62 mph) za 3,8 sekundi, njegova najveća brzina je električno ograničena na 230 km/h (143 mph).

BMW i5 eDrive40 (kombinirana potrošnja energije prema WLTP: 18,9 - 15,9 kWh/100 km (62 mph)) je također dostupan. Njegov električni motor pokreće stražnje kotače i stvara najveću snagu od 250 kW/340 KS i najveći okretni moment do 430 Nm (317 lb-ft) s funkcijom Sport Boost ili Launch Control. BMW i5 eDrive40 ubrzava od nule do 100 km/h za 6,0 sekundi, njegova najveća brzina je 193 km/h (120 mph).

image

Novi BMW Serije 5

DANIEL KRAUS

Visokonaponska baterija koja štedi prostor smještena je u podvozju pruža iskoristiv energetski sadržaj od 81,2 kWh. Uz učinkovite elektromotore, velikom dometu pridonose najnovija verzija adaptivne rekuperacije i inteligentna kombinacija tehnologije toplinske pumpe za grijanje i hlađenje unutrašnjosti, pogona i visokonaponske baterije. Odgovarajuće WLTP vrijednosti su 455 - 516 kilometara (282 - 320 milja) za BMW i5 M60 xDrive i 497 - 582 kilometara (309 - 361 milja) za BMW i5 eDrive40. S novom funkcijom MAX RANGE, domet se može povećati do 25 posto ako je potrebno ograničavanjem snage i brzine te deaktiviranjem komfornih funkcija.

INOVATIVNA RJEŠENJA ZA ECHARGING TVRTKE BMW CHARGING

Kombinirana jedinica za punjenje (CCU) BMW-a i5 omogućuje AC punjenje sa snagom do 11 kW kao standard i do 22 kW kao opcija. Visokonaponska baterija može se puniti istosmjernom strujom snage do 205 kW. Na primjer, razina napunjenosti baterije u BMW-u i5 može se podići s 10 na 80 posto u otprilike 30 minuta. Novi Connected Home Charging nudi se za BMW i5 kao i za plug-in hibridne modele. Stvara uvjete za solarno punjenje i punjenje optimizirano za opterećenje (1. faza) i za troškovno optimizirano punjenje na temelju ugovora o dinamičkoj tarifi električne energije (2. faza, od 2024.). Osim toga, ponuda BMW Charging-a i njegovog strateškog partnera za suradnju E.ON-a postavlja temelje za umrežavanje s energetskim tržištem putem dvosmjernog punjenja u budućim generacijama vozila. Potpuno električni modeli u novom BMW-u serije 5 također su prva BMW vozila marke koja su prikladna za korištenje s Plug & Charge funkcijom. To omogućuje vozilu da se automatski identificira na kompatibilnim javnim stanicama za punjenje bez upotrebe aplikacije ili kartice za punjenje. Jedinstvena značajka je Multi Contract Option, koja korisnicima omogućuje digitalnu pohranu do pet pojedinačnih Plug & Charge ugovora o snazi od različitih dobavljača u vozilu.

image

Novi BMW Serije 5

DANIEL KRAUS

NOVI BENZINSKI I DIZELSKI MOTORI S 48-VOLTNOM BLAGOM HIBRIDNOM TEHNOLOGIJOM

Benzinski i dizelski motori iz nove modularne generacije BMW Group Efficient Dynamics motora bit će dostupni prema specifičnosti svakog tržišta. Sada imaju 48-voltnu blagu hibridnu tehnologiju i kombiniraju se s novim 8-stupanjskim Steptronic Sport prijenosom kao standardnom opremom. U Europi, lansiranje na tržište će vidjeti četverocilindrične modele BMW 520i Sedan (potrošnja goriva kombinirano: 6,4 - 5,7 l/100 km (62 milje); emisije CO2: 144 - 130 g/km prema WLTP) sa 153 kW/ 208 KS, BMW 520d limuzina (kombinirana potrošnja goriva: 5,6 - 5,1 l/100 km (62 milje); emisija CO2: 147 - 133 g/km prema WLTP) i BMW 520d xDrive limuzina (kombinirana potrošnja goriva: 6,0 - 5,5 l/100 km (62 milje); emisija CO2: 157 - 143 g/km prema WLTP) sa 145 kW/197 KS svaki. Ostali benzinski motori s četiri i šest cilindara dostupni su izvan Europe. Paleta modela bit će dopunjena u proljeće 2024. dvjema varijantama s plug-in hibridnim pogonima najnovije generacije. Novi redni šestocilindrični dizelski motor bit će dostupan za BMW serije 5 Limuzina od 2024. Još jedna varijanta BMW-a i5 s električnim pogonom na sve kotače također će uslijediti tijekom 2024.

image

Novi BMW Serije 5

DANIEL KRAUS

JEDINSTVEN BALANS IZMEĐU DINAMIČNE VOŽNJE I UDOBNOSTI PUTOVANJA

Karakteristična ravnoteža BMW-a serije 5 Limuzina između maksimalne sportske i visoke razine udobnosti na velikim udaljenostima još je jednom poboljšana u novom izdanju. Najduži međuosovinski razmak u višem srednjem segmentu vozila, povećane širine traga na prednjoj i stražnjoj osovini, gotovo je savršeno uravnotežena raspodjela osovinskog opterećenja u omjeru 50: 50, a inteligentna lagana konstrukcija i povećana krutost spojeva karoserije i šasije doprinose tome. Ekstenzivno napredna tehnologija šasije, kao i kontrolni sustavi, prilagođena je za model prema ravnoteži težine povezanoj s odgovarajućom tehnologijom pogona. Ono uključuje izravno kontrolirano ograničenje proklizavanja kotača, integrirani sustav kočenja i sportsko upravljanje s promjenjivim omjerom upravljanja kao standard. M sportski ovjes, M sportski kočioni sustav i prilagodljivi ovjes Professional (standard u BMW-u i5 M60 xDrive) s elektronički kontroliranim amortizerima, integriranim aktivnim upravljanjem i novim upravljanjem vertikalnom dinamikom dostupni su kao opcija. Dodatni prilagodljivi M ovjes Professional također uključuje Active Roll Stabilization s Active Roll Comfortom. Kotači od lake legure u veličinama od 18 ili 19 inča (BMW i5 i plug-in hibridni modeli) standardna su oprema. Kotači od lake legure do veličine od 21 inča i gume za performanse nude se kao opcija.

image

Novi BMW Serije 5

DANIEL KRAUS

INTENZIVNO DJELOMIČNO AUTOMATIZIRANO ISKUSTVO VOŽNJE: NOVI ASISTENT ZA AUTOCESTU, JEDINSTVENI AKTIVNI ASISTENT ZA PROMJENU TRAKE

Značajno prošireni raspon sustava za djelomično automatiziranu vožnju i parkiranje dostupan je kao standard ili kao opcija za novi BMW serije 5 Limuzina. Inovativni tehnološki komplet stvara uvjete za njihovu izvanrednu funkcionalnost. Vrhunac asortimana je opcijski Driving Assistant Professional uključujući pomoć pri upravljanju i kontroli trake i kontrolu udaljenosti s funkcijom Stop & Go. Na automobilskim tržištima u SAD-u i Kanadi, kao i u Njemačkoj, uključuje Highway Assistant, koji vozača oslobađa zadataka upravljanja na autocestama sa strukturalno odvojenim trakovima za smjer. Pri brzinama vožnje do 130 km/h (85 mph), moguće je maknuti ruke s upravljača i udobno ih namjestiti sve dok pažljivo pratite promet. Kao svjetski prvi, sustav u novom BMW-u serije 5 sada uključuje i Active Lane Change Assistant s potvrdom očima. Ova značajka udobnosti sada postiže novu razinu interakcije između vozača i vozila. Vozilo predlaže promjenu trake i to se može izvesti po prvi put gledanjem u vanjsko ogledalo kako bi se potvrdila promjena trake. Active Lane Change Assistant automatski preuzima potrebne pokrete upravljača, ako situacija u prometu dozvoljava. Novi BMW serije 5 Limuzina standardno je opremljen Parking Assistentom, uključujući pomoć pri vožnji unatrag. Uz opcijski Parking Assistant Professional, automatizirano parkiranje i manevriranje do 200 metara može se kontrolirati u vozilu ili pametnim telefonom izvan vozila.

INTUITIVNO UPRAVLJANJE I NOVA DIGITALNA ISKUSTVA: BMW iDRIVE S "QUICKSELECT" I BMW OPERATIVNIM SUSTAVOM 8.5

Poboljšani BMW iDrive zaslon i sustav upravljanja s "QuickSelect" također doprinosi karakterističnom iskustvu vožnje i putovanja u novom BMW-u serije 5 Limuzina. Temelji se na BMW operativnom sustavu 8.5 i ima redizajnirani početni zaslon s okomito raspoređenim ikonama funkcija na strani vozača. „QuickSelect” omogućuje izravan pristup funkcijama bez potrebe za prebacivanjem na podizbornik. To znači da je sustav dobio poboljšanu strukturu izbornika, orijentiran prema uređajima iz sektora potrošačke elektronike. Novi BMW iDrive također je kombiniran s BMW zakrivljenim zaslonom i BMW Intelligent Personal Assistant. Dosljedno je dizajniran za upravljanje pomoću zaslona osjetljivog na dodir i prirodnog jezika. Osim toga, novi BMW serije 5 Limuzina također ima tipke na upravljaču i BMW iDrive kontroler na središnjoj konzoli. Opcijski BMW Live Cockpit Professional uključuje BMW Head-Up zaslon i prošireni prikaz na kontrolnom zaslonu ili ploči s instrumentima. Opcija BMW Natural Interaction također je dostupna za upravljanje funkcijama pomoću gesti.

image

Novi BMW Serije 5

DANIEL KRAUS

PREMIJERA IGRICA U AUTOMOBILU U NOVOM BMW-U SERIJE 5 LIMUZINA

Osim toga, BMW Operating System 8.5 nudi širi raspon digitalnih sadržaja za informacije i zabavu, brže cikluse ažuriranja za funkcije, poboljšane informacije o punjačima za električna vozila i optimiziran pristup mnogim specifičnim online uslugama. Video streaming je moguć na kontrolnom zaslonu, kao i inovativni oblik igranja u automobilu koji je prvi put predstavljen u novom BMW-u serije 5 limuzina s platformom AirConsole. Vozač i putnici mogu igrati takozvane casual igre dok vozilo miruje, na primjer kako bi premostili vrijeme čekanja dok pune visokonaponsku bateriju BMW-a i5.

image

Novi BMW Serije 5

DANIEL KRAUS

OPTIMIZIRANO UMREŽAVANJE S DO ČETIRI 5G MOBILNE ANTENE

Ostale inovacije uključuju efekte dobrodošlice sa svjetlosnim showom i osobnim dočekom, koji opcijski uključuje i dinamički svjetlosni tepih. BMW Digital Key Plus sada je dostupan za odgovarajuće pametne telefone s iOS ili Android operativnim sustavima kao i za Apple Watch. S dvije 5G mobilne telefonske antene kao standard i četiri kao opciju, nova poslovna limuzina pruža optimiziranu povezanost i kvalitetu telefona. Personal eSIM u potpunosti integrira vozilo u kupčev digitalni ekosustav. U odabranim zemljama BMW ID omogućuje automatsko plaćanje parkirnih naknada iz vozila. Novi BMW serije 5 Limuzina nudi izbor od do šest My Modes za pružanje sveobuhvatnog doživljaja vozila. Standardna oprema također uključuje optimiziranu integraciju pametnog telefona putem Apple CarPlay® i Android Auto™. S funkcijom Remote Software Upgrades, vozilo uvijek ostaje u tijeku s najnovijim softverom. Uz BMW ConnectedDrive Upgrades, kupci također mogu besplatno testirati odabrane funkcije u razdoblju od mjesec dana, a zatim ih rezervirati za određeni termin.

image

Novi BMW Serije 5

DANIEL KRAUS

Tržišno lansiranje novog BMW-a serije 5 limuzina označava početak novog poglavlja u području korisničke službe. Uz Proactive Care, BMW stvara novu platformu za razmjenu s kupcima kada su potrebne različite vrste servisiranja automobila. Fokus je na prepoznavanju servisnih potreba vozila također korištenjem umjetne inteligencije i proaktivnim nuđenjem rješenja svakom kupcu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. kolovoz 2023 05:51