ŠTO JE U SPREMNIKU?

Kad temperature padnu ispod 0 trebat će vam zimski dizel otporan do -30°C. Ili članstvo u HAK-u

Da biste i najveće minuse na cesti dočekali bezbrižno, redovito održavajte sustav dovoda goriva u svom automobilu
Ilustracija gorivo
 Ivan Lacković

Tijekom zimskih mjeseci kvarovi na automobilu postaju češća pojava. Prema podacima Hrvatskog autokluba, najčešći problem je kvar akumulatora zbog kojeg intervenciju traži svaki drugi vozač.

Na drugom mjestu je nedostatak rashladne tekućine (antifriz), dok priču o neugodnim zimskim radostima zaključuje zamrzavanje goriva. Za otkazivanje akumulatora vozači opravdanje pronalaze u činjenici da se radi o potrošnoj robi, a sličan odgovor daju i na pitanje o antifrizu, iako se tu radi o čistom nemaru i nepripremljenosti na zimske uvjete.

Za smrzavanje dizela alibija nema jer je tehnologija toliko napredovala da u spremnik više uopće nije potrebno stavljati aditive koji sprečavaju stvaranje parafinskih lanaca. Gorivo koje stiže iz rafinerije za zimsko doba danas sadrži više lakših frakcija koje su same po sebi manje sklone stvaranju parafinskih lanaca.

No, zašto uopće dolazi do zamrzavanja dizela i može li se takav scenarij prevenirati? Naravno da može, i to vrlo jednostavno. Ukratko, parafin iz dizelskog goriva na niskim će se temperaturama početi kristalizirati i u slučaju da takvi kristali narastu do veličine koja više ne može proći kroz pore filtra za gorivo doći će do začepljivanja i prekida dotoka goriva. Time i prekida rada motora, koji se ili neće moći uopće pokrenuti ili će to uspjeti tek nakratko, nakon čega će se ugasiti…

image
Ilustracija, gorivo
Ivan Lacković

Budući da je riječ o široko rasprostranjenom i dobro poznatom problemu, uobičajeno je da se dizelskom gorivu na benzinskim crpkama dodaju aditivi koji sprečavaju ovu pojavu.

To se naravno, ne radi napamet nego na temelju Uredbe o kvaliteti tekućih naftnih goriva, u kojoj je točno propisano koja točka filtrabilnosti dizelskog goriva namijenjenog uporabi u vozilima s motorima s kompresijskim paljenjem mora biti zadovoljena u kojem razdoblju u godini. Konkretno, u ljetno doba, od 16. travnja do 30. rujna, ona iznosi 0 stupnjeva Celzijeva, u prijelaznim razdobljima (od od 1. ožujka do 15. travnja i od 1. listopada do 15. studenoga) ona je -10 stupnjeva, a zimi, od 16. studenoga do 29. veljače, ta brojka ide do -15 stupnjeva Celzijeva.

Problem je u tome što neki vozači natoče puni spremnik goriva, a budući da ne koriste često automobil, s istim tim gorivom u spremniku dočekaju prve minuse. Na njihovu žalost, nakon što se gorivo zaledilo, problem nije mogao riješiti na licu mjesta već automobil mora na vuču i pravac servis. Tamo se u toploj garaži polako zagrijava pa tek onda kreće intervencija.

image
Auto klub

Prevenciju je najbolje napraviti prije debelih minusa kada je potrebno natočiti posebno aditivirano gorivo. Primjerice INA Eurodizel Arktik, gorivo namijenjeno svim vozilima s dizelskim motorima u zimskom razdoblju.

Gorivo po svim zahtjevima i primjenskim svojstvima odgovara važećoj europskoj normi EN 590. Razvijeno je od visokovrijednih komponenti koje jamče iznimna niskotemperaturna svojstva, a kombinacijom točke filtrabilnosti od najviše -30°C i točke zamućenja od najviše -10 °C osiguran je miran start i neometan rad motora u oštrim zimskim uvjetima.

Svi oni koji u razdoblju od 14. prosinca 2020. do 14. veljače 2021. godine posjete bilo koje Inino maloprodajno mjesto te natoče Eurodizel Arktik, Class Plus goriva, ostala goriva iz Inine ponude, kao i ako kupe nešto iz asortimana robe široke potrošnje ili ponude Fresh Cornera u ukupnoj vrijednosti računa od 250 ili više kuna, mogu se prijaviti na nagradnu igru "INA nagrade tope minuse“ i osvojiti zalihu goriva za iduće tri godine.

Za nagradnu igru kupci se mogu prijaviti SMS porukom s ključnom riječi INA, brojem računa, svojim imenom, prezimenom i adresom (ulica, mjesto i poštanski broj) na broj 60010 (2,40 kn/SMS) te sačuvati račun. Od ove godine, prijaviti se može i ispunjavanjem potrebnih podataka putem obrasca na stranici www.ina.hr gdje se može pronaći i više informacija o nagradnoj igri. Dodatno, za članove programa INA Loyalty kompanija je pripremila posebnu pogodnost – nakon prvog točenja od 35 litara, kupci Eurodizel Arktik goriva do kraja zimske sezone, 20. veljače 2021. godine, mogu točiti povoljnije jer na svakom slijedećem obračunu INA daje popust od 10 lipa po litri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:47