KAKO DO sigurnosti?

O tome niste ni razmišljali kad ste kupovali auto: Evo zašto se s dugim jamstvom mirnije vozi

Hyundai je još prije 10 godina prvi na hrvatskom tržištu ponudio jamstvo neovisno o prijeđenim kilometrima na pet godina

Jamstvo, ilustracija

 Profimedia

Jamstvo na nov automobil bez ograničenja prijeđenih kilometara i to na pet godina? Zvuči odlično! Međutim, hrvatskim kupcima je to bila znanstvena (zapravo servisna) fantastika sve do 2012. godine. Tada je Hyundai prvi u Hrvatskoj uveo takvu, dotad nezamislivu, stavku u svoje jamstvene uvjete.

Naime, dotadašnjih tri godine ili 100 tisuća kilometara, koje je usput rečeno, također bilo jedno od najboljih jamstava na tržištu, zamijenjeno je jamstvom na pet godina i to bez ograničenja prijeđene kilometraže.

image

Hyundai jamstvo

Matija Djanješić/CROPIX

Sada, nakon toliko vremena na to smo već navikli, ali u početku je stvarno zvučalo nestvarno da netko s toliko samopouzdanja garantira za toliko dugoročnu trajnost svog automobila.

U teoriji, u tih pet godina možete napraviti gotovo milijun kilometara i jamstvo prije isteka pete godine i dalje je na snazi i vrijedi! Treba li bolje primarne pozivnice na kupnju, naročito u vrijeme sve skupljih dijelova i popravaka potencijalnih kvarova? Posebno to vrijedi za sve koji rade iznadprosječno velike kilometraže…

image

Hyundai jamstvo

Matija Djanješić/CROPIX

I vlasnici električnih i hibridnih Hyundaijevih automobila sa smješkom i olakšanjem gledaju na jamstvene uvjete u servisnoj knjižici: na visokonaponske baterije Hyundai daje jamstvo od osam godina ili 160.000 kilometara. Pošteno!

A da bi eventualno mogao koristiti pogodnosti jamstva, podrazumijeva se da se vlasnik prema svom automobilu mora odnositi pažnjom dobrog gospodara i redovito ga i uredno održavati sukladno propisanim uvjetima proizvođača.

image

Hyundai jamstvo

Matija Djanješić/CROPIX

Nepravilno održavanje ili mehanička i sva druga oštećenja nastala krivnjom vlasnika anuliraju privilegije jamstva, koje se isto tako, podrazumijeva se, ne odnosi na standardne potrošne dijelove (svjećice, žarulje, kočnice, spojka, metlice brisača…), kao i na poslove redovnog održavanja (provjere, zatezanja i podešavanja, čišćenja i podmazivanja, promjena ili dolijevanje motornog ulja i svih tekućina i antifriza…).

image

Hyundai jamstvo

Matija Djanješić/CROPIX

Na neke dijelove po prirodi stvari jamstvo jednostavno mora imati kraći limit pa je tako na tvorničko punjenje klime godinu dana, na akumulator dvije godine, a na radio uređaj tri godine. Sve to bez obzira na kilometre, naravno. Muči li vas pitanje hrđe ili postojanosti boje? Nepotrebno, s obzirom na čak 12, odnosno pet godina jamstva. I to, naravno, neovisno o prijeđenim kilometrima.

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Hyundaijem

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:11