ZIMSKA AVANTURA

Od Zagreba do Nassfelda na struju: Volkswagen ID. Buzz je uvjerljiv i na -15 stupnjeva

Austrijsko skijalište naše je nagrađene čitatelje dočekalo u najboljem izdanju, okupano suncem i sa savršeno pripremljenim stazama

Ski Challenge 2023.

 Ivan Lacković
image

Ski Challenge 2023.

Sunčano. Niti daška vjetra. Snijega kao u priči.... Vremenska prognoza za Nassfeld, kamo smo krenuli s naša četiri nagrađena čitatelja, obećavala je vrijeme baš po guštu skijaša. Bolje ne može.

Ne čudi stoga što su naša četiri mušketira došla dobro raspoložena na zagrebačko Lanište, u niskom startu spremni za polazak.

image
Ivan Lacković

Zoran, Krešimir, Goran i Ratko, izabrani među više od 500 kandidata koji su ispunili prijavnicu želeći među prvima u Hrvatskoj sjesti u nove, potpuno električne Volkswagen ID.Buzzove i s njima otputovali na dvodnevno skijanje na najveće, a mnogima i najdraže austrijsko skijalište, već na prvu su djelovali kao odlično društvo.

Barem jednako važno, nije ih nimalo bilo strah sjesti za upravljač prostranog, gotovo 5 metara dugačkog njemačkog transportera, koliko god nitko od njih prethodno nije imao previše iskustva u vožnji kombija. Posebno ne električnog.

image
Ivan Lacković

Zov preko 100 kilometara fino ispeglanih staza lijepo povezanih s tridesetak žičara bio je jednostavno prejak da bi gubili vrijeme na tričarije.

Brže - bolje tako smo se ukrcali u naše Volkswagen ID. Buzzove i krenuli na put od skijaškog raja udaljenog 320 kilometara od Zagreba i hotela Arena Franz Ferdinand, smještenog tik do donje stanice glavne gondole Millennium Express u koju ćemo tako već sutradan ujutro ušetati ravno iz svojih soba osmišljenih kako bi pružile maksimalan komfor skijašima.

Teško nam se, naime, ovako na prvu sjetiti još kojeg hotela koji u hodniku baš svake sobe ima grijače za pancerice. Inače, ovaj idealno pozicionirani hotel u vlasništvu je hrvatske grupacije Arena Hospitality Group sa sjedištem u Puli, pa se naši ljudi tu zbilja mogu osjećati kao svoji na svome.

image
Ivan Lacković

Tome pridonosi i vrhunsko osoblje, od kojega barem polovica dolazi iz Hrvatske, pa ćete se neminovno naći u situaciji da sa sobaricom iz Buzeta ili konobarom iz Vodnjana razgovarate na engleskom, iako za to nema niti najmanje potrebe.

Uz vrhunski wellness, brdo sportskih sadržaja i finu hranu, ova neobična škola stranih jezika tako je još jedna atrakcija hotela koja mu daje dodatno na šarmu.

image
Ivan Lacković

No, za početak je trebalo doći do Nassfelda. To samo po sebi nije trebao biti veliki izazov, jer izdašne baterije kapaciteta 77 kWh omogućuju Volkswagenu ID. Buzzu doseg od gotovo 400 kilometara.

Ipak, želja da se što prije stigne u Tröpolach u kombinaciji s ekstremno niskim temperaturama ipak nas je natjerala da po putu, malo iza Ljubljane, napravimo jednu pauzu za punjenje.

image
Ivan Lacković

Čisto reda radi, kako bismo bez stresa stigli do hotela ispred kojega nas je ionako čekala vojska od osam punjača. Namjera nam je bila stati na pola sata, usput popiti kavu i nastaviti dalje. No, nije baš sve išlo po planu.

Sat vremena kasnije i dalje smo sjedili na kavi, i to zato što smo se prethodno gotovo 45 minuta neuspješno pokušavali spojiti na punjač, pomoću aplikacije koja očito nije funkcionirala kako treba. Naši su čitatelji tako iz prve ruke mogli vidjeti da infrastruktura za punjenje ozbiljno kaska za današnjim, tehnološki naprednim električnim autima. No, u svemu tome našli su i nešto lijepo...

Nevjerojatno. Ova priča sa strujom zbilja potiče socijalizaciju. Kad ste zadnji put sjedili ovoliko dugo na benzinskoj postaji i pričali o svemu i svačemu, primijetio je uz zarazni osmijeh u jednom trenutku Zoran. I bio je sasvim je u pravu.

image
Ivan Lacković

Naši čitatelji upoznali su se tek ujutro, na sam dan puta u Nassfeld, a samo nekoliko sati kasnije djelovali su poput starih prijatelja, koji eto uz šalicu kave zajedno prebiru po starim uspomenama. No, “socijalizacija” ipak nije potrajala unedogled. Baterije ID. Buzza, nakon što smo ih konačno spojili na punjač od 50 kW, u pola sata bile su pune gotovo “do vrha”, a mi spremni za polazak.

Sutradan ujutro mogli smo zadovoljno ustvrditi da nas naši prognostičari ovaj put nisu doveli u zabludu. Vrijeme je bilo savršeno vedro, bez oblačka na nebu, a staze u savršenom stanju nakon što je tijekom noći temperatura od -15 stupnjeva Celzijusa stisnula snijeg i učinila ga idealnim za nizanje dugih zavoja.

image
Ivan Lacković

No, baš kao u slučaju infrastrukture za punjenje, potrebne da bi električni auti mogli dati najbolje od sebe, pokazalo se da nema sigurnog skijanja bez čvrstih vezova.

image
Ivan Lacković

Našem čitatelju Ratku, naime, otpala je skija usred spusta i tako je završio s dosta ružnom modricom. No, dragi čovjek iz Varaždina nije se dao smesti, i nakon pive ohrabrenja nastavio je dalje kao da se ništa nije dogodilo.

Sunce nas je pratilo i posljednji dan, koji smo iskoristili za cjelodnevno skijanje i povratak u Zagreb. Svojim smo se kućama vratili bez ikakvih problema s punjačima, sretni, zadovoljni i naskijani.

image
Ivan Lacković
image
Ivan Lacković
image
Ivan Lacković
image
Ivan Lacković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 23:25