AUTO PLIN

Odgovori na 5 zabluda: Računica je jasna, vožnjom na autoplin ostvaruje se ušteda i štiti okoliš

Ono što posljednjih godina vozače usmjerava prema autoplinu je sve povoljnija cijena naknadne ugradnje instalacije
Auto plin
 Željko Puhovski /CROPIX

Šteti li plinska instalacija motoru?

Naknadna ugradnja plinske instalacije ni na koji način ne šteti radu motora. Upravo suprotno, ugradnjom instalacije i upotreba plina čak pridonosi njegovoj trajnosti. Zbog više oktanske vrijednosti koju ima autoplin rad motora je mirniji, izgaranje je bez dima i čađe, a kako plin ulazi u motor u plinovitom stanju ne dolazi do razgradnje ulja za podmazivanje . Uz to, autoplin ne ostavlja naslage na klipovima i ventilima zbog čega je trajnost katalizatora, lambda sonde, ali i ispušnog sustava dulja.

image
Auto plin
Duje Klarić/Cropix

Je li autoplin eko gorivo?

Autoplin se smatra alternativnim gorivom sukladno Direktivi Europske unije 2014/94, a u odnosu na druga fosilna goriva ima najmanje utjecaja na okoliš jer izgara bez dima, čađe i neugodnih mirisa. Prema nekim istraživanjima vožnjom na autoplin u okoliš se ispušta 75 posto manje ugljičnog monoksida, 85 posto manje čestica čađe, 40 posto manje dušikovih oksida te 10 posto manje ugljičnog dioksida nego pri vožnji na benzin. U odnosu na dizelaše razlike su još izraženije.

Hoću li lako prodati rabljeno vozilo s plinskom instalacijom?

S obzirom na uštede koje donosi vožnja na autoplin, ugrađena plinska instalacija u vozilu predstavlja veliku vrijednost kod ponovne prodaje. Zato „polovnjaci“ s ugrađenim plinom imaju i više cijene, posebice ako instalacija ima urednu povijest održavanja i račune servisa.

image
Auto plin
Željko Puhovski /CROPIX

Može li plinska instalacija eksplodirati?

Još jedna od zabluda o autoplinu. Praktički je nemoguće da se to dogodi, posebice ako je instalacija stručno ugrađena. Spremnici za autoplin imaju čelične stijenke debljine od 2 do 4 mm i ispitani su u skladu s najstrožim standardima za zaštitu protiv udaraca, eksplozija i požara te imaju veću otpornost na mehaničke udarce od klasičnih spremnika za benzin.

Je li vožnja na plin stvarno isplativa?

Apsolutni iznos ušteda ovisi o samoj prosječnoj potrošnji goriva i godišnje prijeđenim kilometrima, no računa se da bi vožnja na autoplin trebala biti povoljnija otprilike oko 40 do 50 posto u odnosu na vožnju na benzinska goriva.

image
Auto plin
INA

Na primjeru automobila koji prosječno troši 8 litara benzina na 100 km te godišnje prijeđe otprilike 12.500 km, ušteda otprilike iznosi 4500 kn godišnje što je ušteda od 50 posto. Iznos ušteda u svakom će individualnom slučaju biti drugačiji, zbog čega je naznačeni postotak naveden u očekivanom (ili procijenjenom) okvirnom rasponu i isključivo je informativnog karaktera.

Dobro je znati Ove jeseni i zime INA je ponovo pokrenula uspješnu akciju ugradnje plinske instalacije u benzinska vozila s ciljem osvještavanja i poticanja razvoja tržišta autoplina. Akcija uključuje ugradnju vrhunske plinske instalacije od strane ovlaštenih servisera s 2 do 5 godina jamstva na sustav, po cijeni od 6500 kuna.

image
Auto plin
INA

Uz to, dobijate i 2000 kuna za autoplin na INA kartici. INA autoplin dostupan je za punjenje na odabranim Ininim maloprodajnim mjestima, a njegova kvaliteta usklađena je s europskom normom za autoplin EN 589. Spomenuta akcijska ponuda vrijedi do 31. prosinca 2020. godine, a uključeni iznos na kartici može se potrošiti na Ininim maloprodajnim mjestima u periodu od godine dana od aktivacije kartice.

Osim akcije ugradnje plinskih instalacija, INA redovito misli i na vozače koji su se već odlučili na vožnju na plin. Do kraja godine daje im popust od 40 lipa na svaku kupljenu litru autoplina.

Više info: https://www.ina.hr/pametna-alternativa-putuj-i-stedi-s-ina-autoplinom/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:03