TRŽIŠTE

Smanjene isporuke vozila i rast cijena: Tko može kupcu osigurati novo vozilo i po kojoj cijeni?

Manje i zakašnjele isporuke iz tvornica otežavaju kupcima kupnju vozila, zalihe kod većine ponuđača brzo nestaju

Volvo salon

 Volvo

Globalna pandemija koronavirusa već neko vrijeme uzrokuje ozbiljne probleme na tržištu vozila diljem svijeta. Zbog smanjene proizvodnje u 2020. i nestašice poluvodiča, problemi s opskrbom počeli su već ove godine. Osim manje proizvodnje, na događaje značajno utječe i nagli rast cijena sirovina, energenata, transporta i auto dijelova. Čini se da će se trend nestašice vozila nastaviti i u 2022.

Uz nedovoljnu ponudu, već se ostvaruju prognoze da će uslijediti postupni rast cijena do 30-40%, jer nadolazeća inflacija također stvara dodatni pritisak na cijene. Ako razmišljate o kupnji novog ili rabljenog automobila, isplati se požuriti s kupnjom.

image

Većina brendova u automobilskoj industriji bori se s nedostatkom vozila

Auto klub

Manja proizvodnja, veća potražnja

Problemi s manjkom vozila datiraju još od 2020. godine, kada su proizvođači zbog pandemije i posljedično straha od naglog pada prodaje smanjili prodajna očekivanja i planiranu proizvodnju. Dogodilo se, međutim, upravo suprotno, jer su se ljudi zbog straha od zaraze umjesto javnoga odlučili za vlastiti prijevoz, što je utjecalo na rast cijena rabljenih vozila. Ovaj rast pratile su cijene novih vozila.

Ove godine većina proizvođača planirala je povećanje proizvodnje, ali je došlo do nestašice poluvodiča koji se koriste i u mnogim drugim industrijama povezanim s elektronikom, koje su tijekom pandemije postale još raširenije (računala, mobilna telefonija, pametni kućanski aparati itd.).

Manje i zakašnjele isporuke iz tvornica otežavaju kupcima kupnju vozila, zalihe kod većine ponuđača brzo nestaju, a rokovi isporuke novih vozila znatno su produljeni - čak i do godinu dana. Samo rijetki proizvođači još uvijek imaju vozila na zalihama, a ujedno i redovito isporučuju nova vozila.

image

Samo nekoliko proizvođača još uvijek ima vozila na zalihama, a ujedno i redovito isporučuju nova vozila

Volvo

Očekuje se značajno povećanje cijena novih vozila

Problemima s isporukom treba dodati i povećanje cijene energenata, sirovina i svega ostalog što će se za koji mjesec sigurno osjetiti i na cijenama novih automobila. Stručnjaci procjenjuju da će cijene novih vozila u 2022. porasti za 30-40 posto. Rast cijena je neizbježan jer je sve skuplje – sirovine, transport, auto dijelovi. S obzirom na situaciju, jasno je da je upravo sada pravo vrijeme za kupnju vozila, kada su vozila još uvijek dostupna po postojećim cijenama.

Iskoristite priliku kada su vozila još uvijek dostupna po starim cijenama i preduhitrite rastuću inflaciju

Cijene novih vozila također će skočiti zbog inflacije – ove godine ostvarena je najviša inflacija u eurozoni u posljednjih 13 godina od 4,1 posto (gotovo dvostruko više od 2,2-postotne prognoze Europske središnje banke). A budući da rabljena vozila imaju više cijene nego ikad prije, sada je pravo vrijeme za zamjenu starog za novo.

I kod Volva je ponuda vozila smanjena i dolazi postupno. Lokalni uvoznik i distributer redovito objavljuje zalihe na svojim web stranicama, ali zbog velike potražnje zalihe novih vozila brzo se smanjuju.

U posebnoj ponudi vozila sa zalihe, Volvo nudi svoje bogato opremljene modele S60, V60, V90 Cross Country, XC60 i XC90 po najpovoljnijim cijenama u ovom trenutku, a odvesti ih možete odmah. Za još lakšu kupnju dostupno Vam je fleksibilno i pristupačno Volvo Car Financiranje.

Pažljivo odabrana i provjerena rabljena Volvo vozila

Kao vrlo dobra alternativa novim vozilima, vrlo su popularna i malo korištena, provjerena i certificirana rabljena vozila iz programa Volvo Selekt, koji marka Volvo nudi globalno. U Hrvatskoj je u sklopu programa trenutno na zalihi više od 80 vozila raznih modela starosti do 5 godina i sa zajamčeno manje od 150.000 prijeđenih kilometara, koja su do sada korištena kao zamjenska i testna tvornička vozila.

Odmah odaberite novi ili rabljeni Volvo iz ograničenih zaliha

Vrijeme za povoljnu kupnju istječe, stoga je ne odgađajte. Odaberite svoj Volvo iz trenutno dostupnih zaliha i preduhitrite povećanje cijena sljedeće godine!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2022 14:30