Oldtimeri

Splitski novinar i autoentuzijast predstavlja svoj Fiat 124 Sport: Ljubav se dogodila na prvi pogled

Dragulj kolekcije obitelji Radić teško je pronaći na tržištu oldtimera, pa ne čudi što je potraga za njim trajala pet godina

Fiat 124 Sport Coupe

 Marin Tomaš

Kada se priča o iskustvima s automobilima, jedno od pitanja uvijek glasi - koji automobil si prvi vozio? - govri nam Joško Radić, i nastavlja - Moj odgovor mnoge iznenadi. Još u ranom djetinjstvu, naime, sjeo sam za upravljač automobilčića naziva Mopi (Moped pionir). Ovo nezaboravno iskustvo mogu zahvaliti ocu, koji je dugo godina bio tehnički direktor poduzeća Promet u Splitu. Tvrtka je u jednom trenutku nabavila Mopi kako bi u njemu obučavala najmlađe u vožnji i upoznavala ih s prometnim propisima. Danas, šezdesetak godina kasnije, mogu zaključiti kako mi je ovaj događaj iz djetinjstva nedvojbeno odredio životni put.

image

Fiat 124 Sport Coupe

Marin Tomaš

Ljubav prema automobilima razvila se u profesiju i u dosadašnjih 25 godina staža kao auto novinar testirao sam preko 1000 automobilskih noviteta čim bi dolazili na tržište, a oduvijek su me privlačili i stariji, klasični modeli pa sam tako pratio i nastajanje oldtimer scene u Dalmaciji, odnosno u Splitu. Sa suprugom već desetljećima pohodim gotovo sva domaća oldtimer događanja i redovito s njih objavljujem izvještaje u televizijskoj emisiji koju uređujem.

Nekako usput smo se i upoznali te počeli družiti s brojnim vlasnicima oldtimera, koji bi nas često pitali kad ćemo i mi sami nabaviti oldtimer. Iliti, po hrvatski, starodobno vozilo.

image

Fiat 124 Sport Coupe

Marin Tomaš

Prije petnaestak godina tako smo postali vlasnici malenog i simpatičnog Fiat Nuova 500 iz 1970., koji je za nas mnogo više od običnog automobila. Predstavljen 1957., potpisao ga je slavni konstruktor Dante Giacosa i svojevrstan je simbol talijanskog stila koji baš nikada ne izlazi iz mode. I danas guštamo dok se vozimo u njemu.

Nakon Fiat Nuova 500 nabavili smo i Triumph Spitfire Mark IV iz 1971., britanski sportski dvosjed s talijanskim štihom koji je dizajnirao Giovanni Michelotti, genijalac zaslužan za brojne modele Ferrarija, Maseratija, Alfa Romea i Lancije. I konačno, nakon duge potrage, prije pet godina smo nabavili i svoj treći oldtimer, šarmantni Fiat 124 Sport Coupe oznake BC1, pogonjen motorom od 1608 ccm.

image

Fiat 124 Sport Coupe

Marin Tomaš

Dizajn ovog coupea talijanska tvrtka je povjerila Mariju Boanu iz studija Centro Stile Fiat, poznatom po oblikovanju kultnog Ferrarija 250 GT. Prema mnogima, stvorio je jednostavan, sofisticirani oblik s dominantnim staklenim površinama koje pružaju izvrsnu vidljivost, ali i raskošan prostor na stražnjem sjedalu. Fiat 124 Sport Coupe BC1 ima drugačiji vanjski izgled u odnosu na prvu i treću generaciju ovog modela. Prije svega, razlika je uočljiva na prednjoj masci, a tu su i dvostruka prednja svjetla integrirana u rešetku.

image

Fiat 124 Sport Coupe

Marin Tomaš

Za svoje doba bio je i bogato opremljen. Dostupna su bila zatamnjena stakla, alu naplatci Cromodora s kromiranim središnjim poklopcem, radio, nasloni za glavu, električno odmrzavanje vjetrobranskog stakla, a na kraju proizvodnje modela oznake BC i klima uređaj. Osim toga, Fiat 124 Sport Coupe BC1 krasila je i pedanta izrada, ali i visoka cijena za koju je dijelom bio odgovoran i motor od 1608 ccm, zbog kojeg je auto ulazio u višu poreznu kategoriju.

image

Fiat 124 Sport Coupe

Marin Tomaš

Motor je konstruirao bivši Ferrarijev inženjer Aurelio Lampredi, a radi se o četverocilindrašu s dva bregasta vratila u glavi (tal:bialbero), kojemu provrt i hod 80 mm x 80 mm u kombinaciji s bregastim vratilima i dva dvostruka karburatora Weber 40 IDF omogućuje rad na visokim okretajima i razvijanje 110 KS. Osim toga, ovaj model uz 5-stupanjski mjenjač ima i disk kočnice na sva četiri kotača te pogon na stražnje kotače, kako i dolikuje čistokrvnom sportskom kupeu koji i danas nudi uzorite performanse.

Sve ovo jasno pokazuje koliko užitka pruža Fiat 124 Sport Coupe, koji uz izvanredno ponašanje u vožnji zavodi i prpošnim, nevjerojatno lijepim zvukom motora. Jak adut mu je i osjećaj za upravljačem, spreman probuditi nostalgiju.

image

Fiat 124 Sport Coupe

Marin Tomaš

Fiat 124 Sport Coupe, naime, za upravljačem otkriva dušu talijanskih modela s kraja šezdesetih i početka sedamdesetih godina prošlog stoljeća. S njim smo tako dobili savršenog partnera za užitak u putovanju, ali i priliku za druženje s istomišljenicima koje također pokreće strast prema oldtimerima, umjetnosti, dizajnu i ljepoti u najširem smislu. Ništa manje važno, brinući se o njemu odajemo i počast inovacijama i vještini koja je pratila povijest razvoja auta, što nas ispunjava i čini sretnima.

image

Fiat 124 Sport Coupe

Marin Tomaš

Izgled

Vanjština se razlikuje od prve generacije po prednjoj masci i dvostrukim prednjim svjetlima integriranima u rešetku te više postavljenom prednjem blatobranu. U originalan i prepoznatljiv stražnji dio odlično se uklapaju svjetla identična kao na modelu Lamborghini Jarama. Dizajn koji potpisuje Mario Boano zaslužuje svaku pohvalu.

Talijanski sportski coupe krasi niz šarmantnih detalja, no za jedan je zaslužan i sam Josip Radić koji je prednju rešetku ukrasio pločicom Hrvatskog oldtimer saveza. Fiat 124 Sport Coupe BC1 pruža kombinaciju praktičnosti i tehnološke profinjenosti, a bio je namijenjen onima koji su željeli sportski auto s dovoljno mjesta za četvero putnika. Unutrašnjost skriva karakterističan volan, instrumente i otvore za ventilaciju, a sjedala tu po prvi puta na središnjem dijelu imaju umetke od tkanine.

image

Fiat 124 Sport Coupe

Marin Tomaš

Motor

Motor od 1608 ccm s dva bregasta vratila u glavi i dva dvostruka karburatora Weber 40 IDF razvija solidnih 110 KS. Disk kočnice na sva četiri kotača i stražnji pogon pokazuju da je tu riječ o čistokrvnom sportašu. Zavodljivi zvuk motora jedan je od brojnih aduta talijanskog coupea, a na daljim vožnjama dobro dođe i prilično iskoristiv prtljažnik. Fiat 124 Sport Coupe i danas se izvanredno ponaša u vožnji i spreman je ponuditi dozu adrenalina, no Radić prije svega cijeni njegov neprolazan talijanski šarm.

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s CVH

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:25