SERVIS

Svijetli, pali se, trepće: Evo koje kvarove može signalizirati lampica punjenja akumulatora

Treptanje lampice punjenja recimo može ukazivati na istrošene ili teško oštećene četkice alternatora

Akumulator, lampica, ilustracija

 AS PL

Auto se napaja električnom energijom iz akumulatora. Vrijedi obratiti pažnju na ovaj element, jer njegov kvar može značajno utjecati na kvalitetu korištenja vozila.

Za provjeru stanja akumulatora možemo koristiti, između ostalog, lampicu na kontrolnoj ploči automobila. Kada brzina alternatora dosegne razinu od oko 700/min, a lampica se ne ugasi, možemo očekivati kvar u sustavu punjenja. U nastavku objašnjavamo što može značiti treptanje, kontinuirana uključenost ili isključenost lampice.

Treptanje lampice punjenja može ukazivati na istrošene ili teško oštećene četkice alternatora. Drugi uzrok mogu biti oštećene četkice ili prstenovi komutatora.

Ako je kvar u alternatoru, bit će potreban popravak ili zamjena istog. Drugi uzrok trepćuće lampice punjenja može biti promjena napona, koja može biti uzrokovana regulatorom. Njegov ispravan napon je između 13,9 V i 14,4 V, čak i kada je priključeno dodatno opterećenje u obliku radija ili punjača.

image

Alternator, ilustracija

AS PL

Ako lampica punjenja nastavi svijetliti, obratite pažnju na punjenje akumulatora od strane alternatora. U tom slučaju, ili je oštećen stator alternatora ili je klinasti remen pohaban ili nauljen.

Također to može ukazivati i na kvar zatezača. Druga mogućnost koja bi mogla uzrokovati grešku na kontrolnoj ploči može biti oštećen regulator napona ili korodirane kleme i kabeli akumulatora. U tom slučaju vrijedi posjetiti najbliži servis kako bi stručnjak mogao procijeniti potrebu za popravkom ili zamjenom neispravnih komponenti.Ako je lampica punjenja isključena, provjerite da se kabel koji upravlja lampicom nije slučajno odvojio.

Ako je kabel priključen, morate obratiti pažnju na napon akumulatora. Za to će Vam trebati multimetar, koji mora biti priključen na akumulator i postavljen na modus mjerenja napona.

Ako pokaže vrijednost ispod 13 V i pada dok motor radi, problem može biti u alternatoru. Preporučujemo da kontinuirano pratite rad automobila i reagirate na sve vrste nepravilnosti.

Ako se lampica punjenja ponaša drugačije, odvezite auto u najbliži servis i neka stručnjak provjeri kvar. Sustav punjenja je izuzetno kompliciran, a ignoriranje signala koje šalje naš automobil može dovesti do skupih kvarova ili čak i dugotrajnog onesposobljavanja vozila.

Zamjenske ili originalne dijelove poput alternatora, startera i ostalih komponenti dobavlja renomirana tvrtka AS PL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:11