provansa

Auto klub putopis: Renaultom Megane Conquest u jednoj od najromantičnijih regija Europe

U nekoliko nastavaka doživljaja našeg putopisca u Auto klubu ćete moći upoznati Provansu iz vozačke perspektive

Putopis Provansa

 Zvonimir Jurčić

Francuska, Provansa... Zvuči savršeno ako vam je na umu putovanje! Sunčana južna regija Francuske koja dodiruje Sredozemno more prebogata je kulturom, poviješću, arhitekturom, gastronomijom i ljepotom krajolika. Mediteranski štih, ugodna klima velikim dijelom godine i opušteniji način života te brojna romantična mjesta za posjetiti, Provansu su učinili jednom od omiljenih turističkih destinacija Francuske i Europe.

image

Putopis Provansa

Zvonimir Jurčić

Ono što je nama bilo zanimljivo jest činjenica da se vozeći od Zagreba, u srcu Provanse možemo naći nakon 1000 prijeđenih kilometara, ili desetak sati vožnje. Tako smo i krenuli vozeći preko Slovenije i Italije autocestom od Trsta preko Brescije, i Alessandrije do Mentona, gradića na Francuskoj rivijeri uz samu granicu s Italijom uz more. Upravo tamo je i započela naša avantura jugom Francuske.

Saint-Paul-de-Vence, Aix-en-Provence, Les Baux, Avignon, Arles, park prirode Camargue, svejedno - sve vrijedno posjeta je od Mentona na pola sata do najviše sat i pol vožnje.

image

Putopis Provansa

Zvonimir Jurčić

Možda se 1000 km čini puno za turistički posjet automobilom, ali deset, dvanaest pa i više sati voze i brojni Nijemci, Slovaci, Česi, ili Poljaci kako bi dohvatili obale našeg Jadrana i priuštili si uživanciju.

No, točno je da Provansa nije dominantno auto destinacija poput naše obale koja je emitivno tržište Njemačkoj, ali i zemljama cijele srednje i istočne Europe, već je svjetska destinacija koju se u velikoj mjeri posjećuje avionima iz svih smjerova svijeta.

image

Putopis Provansa

Zvonimir Jurčić

Zato smo u šest dana boravka rijetko sretali vozila s bilo kojim registracijama osim francuskih (i ponešto talijanskih), a nismo vidjeli ni jedne hrvatske registracije osim na našem Renaultu. Na Francuskom jugu ipak su najčešći auto-turisti Francuzi iz svih dijelova Francuske i oslonac su turizma u toj regiji.

Za naše putopisno putovanje odabrali Renault, jer što ima bolje od putovanja francuskim automobilom jugom Francuske za jedan potpuno autentičan doživljaj?

image

Putopis Provansa

Zvonimir Jurčić

Renault je kroz desetljeća predstavio bezbroj komfornih putnih modela poput jednovolumena Espacea ili Scenica koji su putovanje u društvu uvijek pretvarali u zadovoljstvo, a benzinski Renault Megane Conquest TCe 160 EDC RS Line kojim smo se uputili u Provansu, praktični je SUV posebne coupeovske forme koji zbog toga privlači pažnju gdje god se pojavi.

Učinio nam se savršenim za ovo putovanje jer kao kompaktni SUV nudi putnu prostranost, a pritom nije premasivan za probijanje stoljetnim uličicama provansalskih gradića.

image

Putopis Provansa

Zvonimir Jurčić

Kakvim se pokazao na putovanju po pitanju udobnosti i praktičnosti, potrošnje i okretnosti te koliko troši moći ćete pratiti u tiskanom izdanju Auto kluba u nekoliko nastavaka te pobliže upoznati Provansu iz vozačke perspektive...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:24