SVE O AUTO GUMAMA

RABLJENE GUME ZAOBIĆI U ŠIROKOM LUKU Kupnja u outletu guma da, ali novih, kupovinu rabljenih pneumatika ne preporučamo

Šverc rabljenih guma cvjeta i kupci su privučeni vrlo niskim cijenama, no takvih se guma treba itekako čuvati, upozoravaju stručnjaci, jer isto kao kod rabljenih automobila – nikad zapravo ne možete znati što ste kupili
 Marin Tomaš

Premda privlače diskontnim cijenama, rabljene gume u pravilu treba zaobilaziti u širokom luku, slažu se stručnjaci. Ne kaže se bez razloga da guma glavu čuva.

To je dio automobila koji je u direktnom kontaktu s podlogom i izravno utječe na sposobnost automobila da zakoči, skrene ili ubrza.

To znači da možete imati i superbrz, snažan i sportski automobil, ali ako imate loše gume nećete moći iskoristiti niti polovicu njegovih performansi. Dakle, ako je u išta na automobilu, ne samo zbog performansi već ponajprije zbog vlastite sigurnosti, pametno uložiti to su kvalitetne gume.

Knjizica gume 2020.
Marin Tomaš

Samim time, baš kao i kod rabljenih automobila, rabljene gume kupujte isključivo od provjerenog prodavatelja, najbolje poznanika, kod kojih znate kako i koliko su se koristile.

Dakle, ako kakav susjed ili poznanik želi zamijeniti svoje gume novima, a stare su malo ili minimalno potrošene, to je dobra prilika za kupnju.

No prodavatelje u oglasnicima ili dućanima koji prodaju rabljene gume na veliko najbolje je zaobići jer ih nitko ne kontrolira, a gume se dobavljaju iz zaista svakakvih izvora s upitnom poviješću, savjetuju bolji poznavatelji te scene.

Od lokalnih vulkanizera do otpada u europskim zemljama višeg standarda poput Austrije i Njemačke.

Knjizica gume 2020.
Marin Tomaš

A kupac zapravo nikada ne može znati kako su se gume koristile, u kojim su uvjetima i jesu li uopće su skladištene ili su stajale negdje na otpadu i suncu godinama, imaju li neka prikrivena oštećenja ili popravke…

Dakle, prodavače rabljenih guma treba zaobilaziti u širokom luku i radije se okrenuti outlet dućanima renomiranih prodavača i vulkanizera koji prodaju nove gume s garancijom po povoljnijim cijenama.

Naime, ugledni prodavači i vulkanizeri gume koje ne prodaju na vrijeme znaju nakon sezone ponuditi s popustom.

Knjizica gume 2020.
Marin Tomaš

Ako je ostalo guma proizvedenih prošle ili pretprošle godine ili pak neka manja količina guma starih tri, četiri godine koje su ispravno skladištene pa to nimalo ne utječe na njihova svojstva, one se znaju naći u takvim outletima po cijenama nižim od 10 do 30%.

Naravno, tada je riječ o određenim modelima u određenim dimenzijama i u određenoj količini pa je stvar sreće hoćete li pronaći nešto za svoj automobil. No vrijedi uložiti trud i provjeriti ponudu na web stranicama uglednih vulkanizera koji u pravilu uvijek imaju detaljan opis guma koje nude po sniženim cijenama.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:01