AKTUALNO

Kriza: Kako je ruska invazija na Ukrajinu dovela do problema na tržištima rabljenih automobila?

Kada su brojni proizvođači počeli vjerovati da su loša vremena na odlasku, ruska invazija je onemogućila takav razvoj događaja

Matas Buzelis, carVertical

 carVertical

Posljednjih nekoliko godina tržišta rabljenih automobila su se suočila s mnogim problemima, poput pandemije koronavirusa i nestašice čipova. Tek kada su brojni proizvođači automobila počeli vjerovati da su loša vremena na odlasku, te da je 2022. godina u kojoj će se isporuke vozila vratiti na razine prije njih, ruska invazija na Ukrajinu je onemogućila takav razvoj događaja.

Sada je automobilska industrija suočena s još većom krizom. Matas Buzelis, stručnjak za automobilsku industriju iz carVerticala, otkrio je svoja zapažanja o trenutnoj situaciji. Za početak, on vjeruje da "unatoč tome što rusko tržište novih automobila nije najveće na svijetu, ono igra značajnu ulogu u lancu opskrbe automobilima".

image

Kupnja rabljenog automobila

Željko Puhovski

Naime, Rusija je veliki izvoznik vrijednih komponenata za automobilsku industriju. Njemačka se, primjerice, oslanja na ruske izvore titanija, željeza i paladija. Rusija je peti najveći svjetski izvoznik željezne rude, te je do sada opskrbljivala europske proizvođače čelika koji su sada suočeni s visokim cijena i poteškoćama u nabavljanju tog metala drugdje.

I Ukrajina je veoma bitna kao veliki dobavljač kabelskih snopova njemačkim proizvođačima poput BMW-a i Volkswagena. Uz to, Ukrajina je najveći svjetski proizvođač nikla i aluminija, dvije vrlo vrijedne sirovine koje su potrebne u proizvodnji baterija i drugih komponenti za električna vozila. Uz to, Ukrajina je veliki proizvođač neona, plina od kojeg se proizvode komponenti kao što su mikročipovi, kojih ionako nema dovoljno.

image

Automobilski čipovi

Profimedia

2021. godine je već bilo teško kupiti rabljeni automobil, a kako stvari stoje, stvari će se samo pogoršati ove godine. Dok tržište rabljenih automobila nastavlja rasti, trgovci rabljenim automobilima suočavaju se s nestašicom vozila. Kako proizvođači ograničavaju proizvodnju novih vozila, čime se usporava priljev automobila na tržište polovnjaka.

Prošle godine, cijene rabljenih automobila dosegle su najvišu razinu svih vremena. Iako se situacija bila stabilizirala početkom ove godine, ruska invazija na Ukrajinu rezultirala je ponavljanjem trenda. Cijene rabljenih automobila ponovno rastu, još većom brzinom nego 2021.

image

Kupnja rabljenog automobila

Ivan Lacković

Cijene goriva premašile su kritičnu granicu od 2 € po litri u mnogim europskim zemljama, što je ponukalo vozače da razmisle o promjeni dnevnih navika. „Zbog rasta cijena goriva neki će vozači manje putovati. Ljudi bi mogli smanjiti godišnju kilometražu svog vozila odabirom javnog prijevoza ili drugih dostupnih prijevoznih sredstava. Manje kilometara značilo bi manje nesreća, što bi dovelo do uštede u tekućim troškovima", kaže stručnjak tvrtke carVertical.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:49