SAVJETNIK AUTO KLUBA

Nemate vremena čekati novi auto i kupit ćete rabljeni? Ovo je 6 bitnih stvari koje morate imati na umu

Osim ako automobil nije pokriven jamstvom ili servisnim ugovorom, svi problemi koje ima su vaši nakon što ga odvezete kući

Rabljeni automobili

 Darko Tomas/CROPIX

Cijene rabljenih automobila skočile su od prošle godine, i iako se taj skok smirio, tržišni analitičari kažu da su cijene još uvijek više nego prije pandemije, i da će neko vrijeme vjerojatno takve ostati.

Razlozi su komplicirani. Ukratko, globalna nestašica mikročipova značila je da proizvođači automobila ne mogu izraditi nove automobile dovoljno brzo da zadovolje potražnju, a troškovi proizvodnje su porasli zbog zaostalih učinaka pandemije i rastućih troškova za sirovine.

image

Provjera rabljenog automobila (ilustracija)

Ivan Lacković

Kupnja rabljenog automobila zahtjevan je i riskantan postupak. No mnogi trenutno nemaju izbora. Ili ne stignu čekati na novi auto čiji rokovi isporuke ruše sve rekorde ili im je novi auto jednostavno preskup. Jedini izlaz je tada kupnja rabljenog, zbog čega je bitno izglede za kupnju lošeg svesti na minimum.

Razmotrite ove ključne čimbenike

1. Sigurnosna oprema

Posljednjih godina sve veći broj novih automobila uključuje naprednu tehnologiju sigurnosti i pomoći vozaču kao opciju, ako ne i standardnu opremu. To znači da su rabljeni automobili lakše dostupni sa značajkama u rasponu od automatskog kočenja u nuždi (AEB) do prilagodljivog tempomata. Među tim značajkama, toplo preporučujemo AEB s detekcijom pješaka i upozorenjem na mrtvi kut.

image

Servisna povijest (ilustracija)

Ivan Lacković

2. Reputacija pouzdanosti

Suzite svoje polje na modele koji se ističu pouzdanošću, bilo u službenim istraživanjima, ili bilo po općoj reputaciji. Ali zapamtite, svaki rabljeni automobil ima svoju povijest korištenja - a ponekad i zlouporabe - tako da je uvijek dobra ideja da svako rabljeno vozilo koje razmišljate prije kupnje pregleda stručna osoba.

3. Dob

Zbog trenutnog tržišta, automobili koji su stari samo godinu ili dvije možda koštaju gotovo isto kao i kad su bili novi, zbog čega je vjerojatno potražiti automobile koji su stari 3 do 5 godina, ili možda čak i starije. Mnogi od njih imaju prvog vlasnika i vjerojatno su dobro održavani.

Pametno s novcem

1. Usporedite ponude

Odredite budžet kojeg ste spremni izdvojiti za kupnju automobila. Pri tome je važno u obzir uzeti i mjesečne i ukupne troškove, a ne samo cijenu automobila. Budite sigurni da ćete nakon kupnje samog automobila trebati izdvojiti nešto novca kako biste sve doveli u red. U većini slučajeva - uvijek se nešto nađe.

image

Servisna povijest (ilustracija)

Ivan Lacković

2. Oprezno s produljenim jamstvima

Budite oprezni s produljenim jamstvima Programi produženog jamstva općenito nisu vrijedni novca: u prosjeku manje košta platiti popravke iz vlastitog džepa nego kupiti plan koji možda nikada nećete koristiti, no i ne mora biti tako. Ponekad stvarno dobro dođe.

Ako ne možete kupiti rabljeni automobil koji je još uvijek pokriven tvorničkim jamstvom, najbolje bi bilo da kupite model s dobrom poviješću pouzdanosti ili možda certificirano rabljeno vozilo, koje često dolazi s nekom vrstom jamstva.

Dobro pogledajte automobil

1. Provjerite povijest automobila

Postoje kompanije koje će za malo novca ovaj dio učiniti za vas. Takve agencije mogu otkriti povijest nesreća automobila i servisnu povijest. Za stotinjak kuna dobit ćete sve poznate informacije o vozilu za koje ste zainteresirani, koje možda ni sam vlasnik ne zna.

image

Provjera rabljenog automobila (ilustracija)

Profimedia

2. Prošećite oko auta

Vizualno pregledajte automobil na suhom, sunčanom danu kako biste bolje vidjeli nesavršenosti i moguće probleme. Pogledajte i donji dio radi hrđe, curenja tekućine ili drugih znakova koji pokazuju da nešto ne štima. Okrenite svaki gumb i pritisnite svaki prekidač kako biste bili sigurni da sve radi kako treba. Ako osjetite miris plijesni, automobil je možda bio u poplavi ili možda negdje curi, što može značiti neviđenu štetu od vode.

image

Probna vožnja (ilustracija)

Ivan Lacković

3. Probna vožnja

Prije nego uopće počnete voziti, provjerite je li automobil odgovarajuće veličine za vaše potrebe, jesu li sjedala udobna i da vas njegove kontrole neće izluditi. Tijekom vožnje pogledajte u retrovizor kako biste vidjeli dimi li iz auspuha (sve osim bijelog dima nije dobro). Nakon vožnje provjerite ispod automobila curi li ulje, imajući na umu da će, ako je klima uređaj uključen, ispod automobila biti lokva čiste vode.

image

Provjera rabljenog automobila kod mehaničara (ilustracija)

Ivan Lacković

4. Potražite pomoć stručnjaka

Ovaj savjet je toliko važan da mislimo da ga vrijedi ponoviti: ako možete, neka vam auto pregleda vaš mehaničar ili, ako ne poznajete nikoga tko se razumije u mehaniku, bilo koja nepristrana stručna osoba. Osim ako automobil nije pokriven jamstvom ili servisnim ugovorom, svi problemi koje ima su vaši nakon što ga odvezete kući.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2023 07:02