SAVJETNIK AUTO KLUBA

Top 10 koraka za sigurnu kupnju polovnog automobila: Na ove stvari obratite posebnu pozornost

Na raspolaganju je mnoštvo ‘alata‘, savjeta i trikova kojim možete lakše odlučiti je li automobil o kojem razmišljate dobra kupnja
Polovni automobili
 Profimedia

Sa sigurnošću možemo reći kako se u Hrvatskoj više ljudi odlučuje za rabljene nego nove automobile. No koje su to stvari na koje trebate posebno obratiti pozornost, i kojim postupcima možete osigurati kupnju dobrog automobila za svoj novac i izbjeći da vas 'voze'? Dobra vijest je da vam je na raspolaganju mnoštvo 'alata', savjeta i trikova kojim možete lakše odlučiti je li automobil o kojem razmišljate dobra kupnja.

Neke od njih možete napraviti i kod kuće te uštedjeti vrijeme i novac koje biste izgubili prilikom posjete automobila za koje bi se ispostavilo da nisu onakvima kakvima se oglašavaju. Druge od njih moći ćete obaviti prilikom osobnog pregleda automobila koji je dobio vašu pažnju, kako biste razvrstali pšenicu od znatne količine pljeve koja danas prevladava tržištem rabljenih automobila.

OD VLASTITOG DOMA

1 Neka vam potrebe budu vodič kod kupnje

Vozite li se malo ili puno na dnevnoj bazi odlučit će trebate li benzinac ili dizelaš pod haubom. Naravno da dizelaši manje troše i dugoročno su isplativiji, no treba znati i da su dizelaši u startu uglavnom skuplji od benzinaca, kao i servisi pa bi se kod korištenja sve moglo svesti na isti trošak. Osim toga, budite sigurni kakav vam zapravo automobil treba, jeste li samac ili imate obitelj, treba lli vam auto za gradsku vožnju, za transport i slično.

2 Pročitajte i istražite

Prvi korak je prilično jednostavan, – provedite malo vremena čitajući o modelu automobila kojeg želite kupiti prije nego što uopće pomislite da ga vidite. Na internetu provjerite reputaciju pouzdanosti automobila – to možete učiniti tako da pročitate iskustva vlasnika, ili na portalima poput našeg pronađite detaljnu recenziju.

Obratite pozornost i na konkurente modela koji vam se sviđa, možda postoji bolja opcija. Tijekom ovog koraka, dobro je provesti i neko vrijeme uspoređujući cijene i kilometraže onih primjeraka koji se trenutno prodaju. Tako ćete najbolje steći ideju kako izgleda dobra ponuda onog što tražite.

image
Kupnja rabljenog auta
Profimedia

3 Provjerite da troškovi nakon kupnje nisu previsoki

Imati novaca za kupnju željenog automobila, i imati novaca da se nakon kupnje on vozi dvije su različite stvari. Zbog toga, važno je saznati koliko ćete još morati odvojiti iz svog džepa nakon što ste kupili željeni automobil. Nazovite osiguravajuće kuće i raspitajte se o policama koje vam one mogu ponuditi.

Osiguravajuće kuće često znaju biti veoma kompetitivne, stoga u obzir uzmite više njih i saznajte koja će vam ponuditi 'najbolje karte'. Također, saznajte prosječnu potrošnju goriva te utvrdite koliko ćete morati izdvojiti svaki mjesec na 'hranu' vašeg ljubimca.

4 Napravite provjeru podataka o automobilu

Također je važno otkriti skriva li automobil koji vam se na prvu svidio nešto iz prošlosti, poput nepodmirenih financijskih sredstava, 'skinute' kilometraže ili možda je li sudjelovao u kakvoj prometnoj nesreći. Dobra provjera podataka može koštati manje od stotinjak kuna, a uštedjeti vam hrpu novaca koje biste potrošili kako biste nakon kupnje sve 'doveli u red'. Naš izbor je carVertical, platforma koja će vam preko broja šasije izraditi detaljno izvješće o povijesti vozila i izbjeći skupe probleme.

PRILIKOM INSPEKCIJE AUTOMOBILA

5 'Pretvorite' se u detektiva

Istražili ste o modelu kojeg planirate kupiti, utvrdili da troškovi nakon kupnje neće biti previsoki, provjerili da primjerak koji vam se sviđa nema 'mračnu' prošlost, nakon čega ste odlučili dogovoriti sastanak s vlasnikom. Imajte na umu, fotografije gotovo uvijek 'lažu' – sada je važno provjeriti ima li automobil kakvih vidljivih oštećenja ili ogrebotina, te ako ima, jesu li one jednostavne (čitaj: jeftine) za popravak.

image
Dotrajala guma - znak škrtarenja na bitnim stvarima
Ivan Lacković

Unutrašnjost je također odlična baza za procjenu kilometraže – potražite bilo kakve znakove istrošenosti, poput onih na upravljaču ili sjedalu vozača. Još jedan izvor informacija su gume, i ovdje ne mislimo na njihovo stanje i dubinu, već proizvođača. Skuplje marke sugeriraju da je prethodni vlasnik bio spreman potrošiti novac na automobil tamo gdje je važno, dok jeftine marke, ili njihova neusklađenost na osovini sugeriraju da je vlasnik vjerojatno škrt po pitanju održavanja.

image
Kupnja rabljenog auta
Željko Puhovski/CROPIX

Ovo su stvari na koje trebate obratiti pozornost prilikom inspekcije:

  • Svježe lakirani automobil

Svakako je bolje kupiti automobil s originalnom bojom, čak i ako je malo oštećen. Svježe lakiran automobil može svašta skrivati – ponekad je lakiran zbog sudara, a ponekad krije hrđu. Obratite pozornost na stakla. Ako su sva iz iste godine i istog proizvođača – odlično. Ako nisu, automobil je vjerojatno bio u sudaru.

  • Dim iz auspuha

Dim iz ispušnog sustava javlja se u više različitih boja, od kojih svaki ukazuje na drugu stvar. Plavkasti dim ono je što želite izbjeći, a ukazuje na veću nepravilnost u radu, poput miješanja ulja. Crni dim i čađa ukazuje na loše izgaranje, a kod dizelaša je uzrok često u visokotlačnoj pumpi i brizgalicama. Bijeli dim ne predstavlja prevelik razlog za zabrinutost, i često je prisutan prilikom paljenja automobila na hladno.

image
Kupnja rabljenog auta
Profimedia
  • Nemiran rad motora u neutralnoj brzini

Nemiran rad motora kada je zagrijan ukazuje na razlike u tlakovima kompresije, istrošenja klipova, karika i ventila. Nemojte dozvoliti da vas netko uvjeri kako je to nešto što se lako popravi, jer je najčešće riječ o većoj dotrajalosti motora. Ako je motor kada je hladan još nemirniji, dajte petama vjetra.

  • Svježe opran motor

Na ovaj način se skriva dotrajalost u i vidljivo ulje koje motor ispušta na brtvama poklopca ventila i uljnog kartera. Kada je motor opran, nećete vidjeti ulje u motornom prostoru. U ovom slučaju provjerite brtvila i semering – najmanja kap može uputiti na prevaru.

  • Razmaci među elementima karoserije

Ako među elemtima vanjštine postoji prevelik razmak (ili premalen), vjerojatnost je da je automobil bio uključen u sudar, nakon čega je popravljan (i to loše).

6 Provjerite servisnu povijest

Redovito servisiranja automobila znači osiguravanje dugog životnog vijeka. Prilikom prodaje vozila, bitno je imati dokaze o tome, bilo u obliku žigosane servisne knjižice ili snopa računa, dok je kombinacija obojeg najbolja. Provjerite podudaraju li se oni s kilometražom automobila kojeg gledate. Također saznajte ima li automobil kojeg želite kupiti razvodni remen, jer ako ga ima, i njega će trebati redovito mijenjati. Prema tome, htjet ćete saznati je li to učinjeno nedavno, jer ako nije, to bi mogao biti skup trošak kojeg niste predvidjeli.

image
Servisna povijest automobila
Ivan Lacković

7 Provjerite dolazi li uz automobil sve što bi trebalo

Besramni proizvođači ponekad uklanjaju predmete poput rezervnog kotača ili kompleta alata kako bi zaradili prodajući ih odvojeno. Zbog toga, provjerite još jednom jesu li takve sitnice u automobilu. Ovdje je najbitniji prtljažnik, u kojem se takve sitnice uglavnom nalaze. Neki automobili nisu opremljeni rezervnim kotačem, no u tom slučaju u prtljažniku bi trebao biti set za popravak guma, koji uključuje maleni kompresor zraka i pjenu za 'krpanje'.

NA TESTNOJ VOŽNJI

8 Testirajte više primjeraka

Prije nego što donesete konačnu odluku, dobro je isprobati više primjeraka istog modela. Tako ćete dobiti osjećaj kojim ćete moći uočiti kada se nešto nije u redu. Također ćete na raspolaganju imati iskustva više motora i specifikacija, i saznati postoji li neka značajka opreme bez koje ne želite biti. Mnogo prodavača ne želi predati ključeve svojih automobila na testnu vožnju. I dok se ovo može učiniti kao da vlasnik brine o automobilu, također može biti znak da nešto s automobilom nije u redu.

9 Stišajte radio i vjerujte svojim osjetilima

Prva stvar koju biste trebali učiniti prilikom ulaska u automobil pri testnoj vožnji je stišati radio, ili još bolje, isključiti, tako da možete čuti bilo kakav zvuk koji ne biste trebali. Ako prodavač odvlači pažnju, nemojte se bojati zamoliti ga da se stiša kako biste mogli nastaviti sa svojim detektivskim poslom. Vuče li u stranu? Ubrzava li ravnomjerno? Drži li pravac u kočenju? Lupka li na neravninama. Ako se imalo razumijete u automobile znat ćete što je posrijedi, a ako ste laik – korak broj 9.

10 Odvezite automobil stručnjaku

Za kraj, ova opcija će vam potpuno razjasniti isplati li se kupiti automobil koji vas zanima. Međutim, osoba koja će dodatno pregledati automobil trebala bi biti neovisna i nepristrana. Pregled automobila mehaničari obično naplaćuju do 200 kuna, što je sića u odnosu koliko će vam novaca ostati u novčaniku. Osim toga, mehaničar će vam biti u stanju objasniti koja je težina kvara i koliko bi koštao popravak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 17:45