SAVJETNIK AUTOKLUBA

Ako kupujete novi auto razmislite o boji: Krivim odabirom mogli biste izgubiti puno novca

Ovisno o boji, automobil može biti i do 27 posto manje vrijedan od prosjeka, ali i do 13 posto vredniji od prosjeka

Različite boje automobila (ilustracija)

 Profimedia

Ako kupujete novi automobil jedan od važnijih odabira je boja. Kupci u Europi već desetak godina nisu previše maštoviti. Oko 75 posto novih prodanih automobila prošle je godine bilo u nijansama sive, srebrne, crne i bijele, sve ostale boje drže samo oko 25 postio tržišta, a među njima su najpopularnije nijanse plave i crvene. Svijet automobila trenutno baš i nije šaren.

image

Različite boje automobila (ilustracija)

Profimedia

Razlog velike popularnosti neutralnih boja je da gotovo svi poslovni kupaci biraju isključivo takve boje, dok privatni kupci igraju na sigurno. Naime, istraživanje koje je proveo njemački oglasnik mobile.de pokazalo je da boja automobila može imati i te kakvu ulogu u vrijednosti rabljenog automobila prilikom prodaje.

image

Najpopularnije boje automobila 2021. godine

PPG

Ovisno o boji, automobil može biti i do 27 posto manje vrijedan od prosjeka, ali i do 13 posto vredniji od prosjeka. Najsigurniji izbor su upravo boje koje se najviše biraju kod novih automobila, siva, crna i bijela. Srebrna više nije popularna te je među najvećim gubitnicima. Veselije boje, gotovo u pravilu, su na gubitku. Iznimka je žuta boja koja je rijetka, ali je trenutno posebno popularna na sportskim autima kojima diže vrijednost te narančasta boja koja je u trendu.

image

Najpopularnije boje automobila 2021. godine

PPG

U nastavku donosimo popis na kojem je prikazano koliko automobil određenih boja gube ili dobivaju na cijeni u odnosu na prosjek cijene svih automobila.

Ljubičasta -27,2 posto

Srebrna -25,0 posto

Zlatna -23,1 posto

Ostale boje -22,2 posto

Crvena -11,5 posto

Plava -9,8 posto

Zelena -1,3 posto

Narančasta +5,4 posto

Bijela +5,9 posto

Crna +9,5 posto

Siva +9,7 posto

Žuta +13,3 posto

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. prosinac 2022 18:01