SAVJETNIK AUTO KLUBA

Alkohol kao sredstvo za uklanjanje manjih ogrebotina s auta? Koristi li stvarno ili je samo mit?

Boja, poliranje, flomasteri... Postoji nekoliko alternativa za sakrivanje ogrebotina, ali prvo morate procijeniti isplati li se

Ogrebotina na karoseriji (ilustracija)

 Web Screenshot

Očuvati lak automobila netaknutim, bez ikakvih ogrebotina, praktički je nemoguće. Koliko god pazili, prije ili kasnije po karoseriji će se pojaviti ružna ogrebotina. Uz kasko osiguranje, popravak neće biti trošak, ali će se računati kao nezgoda, s mogućim utjecajem na stopu police.

Stoga, osim ako se ne radi o području gdje karoserija već ima nekoliko udubljenja ili je netko namjerno uništio lim, najbolje je izbjegavati popravak. U ovom slučaju postoje dvije mogućnosti: zaboraviti incident ili pokušati sakriti ogrebotinu. Prije nego što se bacite na posao, morate procijeniti mogućnost uspjeha. Ne mogu se sve ogrebotine riješiti pribjegavanjem osobnim vještinama.

Vrijeme koje je prošlo od pojave ogrebotine, njezina dubina i veličina odlučujući su pri donošenju odluke isplati li se sam riješiti problem. S druge strane, automobili imaju nekoliko slojeva boje, najčešće tri: temeljni premaz koji se nanosi na lim kako bi se spriječila pojava hrđe i korozije, sloj boje i na kraju lak.

Kao što je slučaj s našom kožom, što je ogrebotina dublja, teže ju je sakriti. Iako na internetu postoji bezbroj rješenja za uklanjanje ogrebotina, nisu sva istinita. Postoje čak i neki koji mogu oštetiti karoseriju. U slučaju alkohola, na društvenim mrežama postoji nekoliko videa.

image

Poliranje automobila (ilustracija)

Ivan Lacković

Iako, naizgled, trik s vatom i alkoholom djeluje, komentari uvjeravaju da više služi samo za uklanjanje prljavštine. Drugi ističu kako alkohol rješava problem samo na tri sekunde, koliko mu je potrebno da se osuši. Osim toga, alkohol bi mogao dugoročno oštetiti boju.

Osim toga, postoje razna rješenja za uklanjanje ogrebotina s karoserije:

  • Boja u spreju - boje karoserije toliko su raznolike da može biti teško pronaći točnu boju. Najbolja stvar da izbjegnete razočaranje je nabaviti kod boje automobila ili naručiti boju od proizvođača.
  • Marker olovka - To je brzo rješenje za popravak malih ogrebotina, ali ne možete očekivati ​​dobre rezultate. Treba odabrati marker iste boje kao i automobil: ako je bijeli ili crni neće biti previše problema, ali za druge nijanse će biti kompliciranije.
  • Krpa za popravak ogrebotina - riječ je o maloj tkanini ili rukavici natopljenom sredstvom za poliranje koja se nanosi izravno na karoseriju nakon što je ona čista. Skriva male ogrebotine, ali ih ne popravlja; Ako su duboki, učinci su jedva primjetni.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 06:31