servis

Budite spremni: Ovih osam stvari biste trebali obavezno imati u autu tijekom zime

U automobilu biste tijekom zimskih mjeseci trebali imati i nešto opreme koja će vam dobro poslužiti u slučaju nevolje

Zaton Obrovački, zimsi uvjeti, ilustracija

 Luka Gerlanc/CROPIX

Zima je najopasnije godišnje doba za vožnju, ali i za sam automobil. Zbog niskih temperatura i stanja cesta, veća je opasnost od nesreće ali i od toga da se automobil pokvari. Također, tu je i opasnost da ćete negdje zapeti u koloni, primjerice zbog snježnog nevremena. Zbog svega ovoga zimi biste u automobilu cijelo trebali imati i nešto opreme koja će vam dobro poslužiti u slučaju da vas zadesi nevolja.

image

Strugalica za led

Auto klub arhiva

1. Strugalica za led

Ne moramo dodatno objašnjavati zašto ovo spada u obaveznu zimsku opremu u automobilu, no moramo je istaknuti, jer ne biste vjerovali koliko vozača zaboravlja na ovo kada padnu temperature.

image

Lanci za snijeg

Profimedia

2. Lanci za snijeg

Bez obzira na to imate li nove i dobre zimske gume, svaka guma ima svoje granice. Zato je dobro, pogotovo ako često putujete na veće udaljenosti u prtljažniku imati i odgovarajuće lance za snijeg ili neku drugu "napravu" za povećanje trakcije.

image

Vreća s pijeskom, ilustracija

Profimedia

3. Vreća pijeska

Ovo bi vas moglo spasiti iz nekih situacija kada se zakopate u snijegu ili ledu. Jednostavno posipajte grubi pijesak ispred i iza pogonskih kotača i dobit ćete mnogo bolje prianjanje na podlogu te se lakše izvući iz nezgodne situacije.

image

Lopata, ilustracija

Profimedia

4. Lopata

Mala prijeklopna lopata za snijeg (može i obična) ne zauzima mnogo mjesta u automobilu, a mogla bi biti od velike koristi. Kao prvo, pomoći će da vaš parkirani automobil oslobodite iz snijega koji je jako napadao dok ste, primjerice, bili na poslu. Kao drugo, može biti od velike pomoći ako se zakopate u snijeg.

image

Uže za vuču

Profimedia

5. Uže za vuču

Moglo bi vam poslužiti da vas netko izvuče iz snijega u koji ste zapeli ili pak njime možete pomoći drugom vozaču u nevolji.

image

Starter, ilustracija

Ivan Lacković

6. Kablovi za startanje motora

Pri niskim temperaturama mnogo su veći izgledi da će vaš akumulator "štrajkati". Kablovi se u tom slučaju mogu pokazati kao najefikasnije rješenje problema. Pri kupnji kablova posavjetujte se s prodavačem jer ne odgovaraju svi kablovi svim automobilima. Za dizelske modele potrebni su primjerice, skuplji i kvalitetniji kablovi.

image

Svjetiljka LED

auto klub arhiva

7. Baterijska svjetiljka

Kvalitetna baterijska svjetiljka može biti vrlo korisna ako vam se automobil pokvari ili zapnete u snijegu tijekom noći na otvorenoj cesti. Korisna je za mnoge radnje kao što su montiranje lanaca, brzinski popravci automobila, ali i kao signalno svjetlo kada vam je potrebna pomoć.

image

Deka u autu

Profimedia

8. Deka

Deka ili pokrivač mogu vam doslovno spasiti život ako zapnete u snježnoj mećavi, a automobil se pokvari ili ostane bez goriva. Grijat će vas dok ne stigne pomoć. Osim toga deka može poslužiti i ako se morate zavući pod automobil ili kleknuti na pod kako biste zamijenili kotač, montirali lance ili napravili priručni popravak ispod auta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. veljača 2024 04:17