SAVJETNIK AUTO KLUBA

Čak i zimi možete uštedjeti gorivo ako se držite ovih 5 kratkih savjeta za ekonomičnu vožnju

Odgovarajući tlak u gumama ne samo da osigurava potrebno prianjanje. On također osigurava manju potrošnju goriva

Točenje goriva (ilustracija)

 Profimedia

Mrazni dani zimi ne samo da stvaraju probleme automobilima i vozačima - oni također opterećuju novčanik vozača. No, čak i zimi možete uštedjeti gorivo pravilnim ponašanjem. Pet savjeta za ekonomičnu vožnju zimi!

1) Ne ostavljajte motor upaljen

image

Grijanje automobila po zimi (ilustracija)

Profimedia

U hladnim danima, ako pustite da se motor zagrije prije polaska, dok stružete led, nećete uštedjeti gorivo. Kod srednje brzine motor se zagrijava brže i uz manje trošenje materijala nego kod zagrijavanja u "leru".

2) Provjerite tlak u gumama

Redovita provjera tlaka u gumama zimi je obavezna. Ako temperatura padne, to uzrokuje pad tlaka u gumama jer se zrak skuplja kada je hladan. Tlak u gumama pada između 0,07 i 0,14 bara za svakih deset Celzijevih stupnjeva manje.

image

Mjerenje tlaka u gumama (ilustracija)

Profimedia

"Odgovarajući tlak u gumama ne samo da osigurava potrebno prianjanje i trakciju na površini ceste. On također osigurava manju potrošnju goriva i time smanjuje emisiju CO2", objašnjava Continentalov stručnjak za gume Andreas Schlenke. Ako je guma premalo napuhana, njezin se otpor kotrljanja povećava, što rezultira povećanom potrošnjom goriva.

3) Pripremite motor za zimu

image

Servis automobila (ilustracija)

Profimedia

Zračne filtre i svjećice treba provjeriti na vrijeme prije hladnoće. Stručnjaci savjetuju da ih treba zamijeniti ako je filter začepljen ili su svjećice stare. Pravilno održavani motor pomaže u uštedi goriva.

4) Isključite električne potrošače

image

Zaleđeno vjetrobransko staklo (ilustracija)

Profimedia

U automobilu se također proizvodi električna energija, stoga treba isključiti nepotrebne potrošače. Uključeni grijač sjedala osigurava dodatnu potrošnju goriva od gotovo 0,1 litre na 100 kilometara. Grijano vjetrobransko staklo može povećati potrošnju oko pola litre. Stoga vrijedi sljedeće: potrošače uključivati ​​samo kada su stvarno potrebni.

5) Izbjegavajte kratka putovanja

Hladni motori ne sagorijevaju gorivo tako učinkovito kao motori na optimalnoj radnoj temperaturi. Do trenutka kada se postigne odgovarajuća temperatura motora, lako ste prevalili 20 kilometara zimi. Oni koji dobro planiraju svoja putovanja i izbjegavaju kratka putovanja, ovdje također mogu smanjiti potrošnju benzina ili dizela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. prosinac 2022 18:47