DOBRO JE ZNATI

Crni led? Nikad čuli? Donosimo 5 važnih savjeta za sigurno svladavanje zimskih zamki na cesti

Kako se susnježica i snijeg stigli i u našu zemlju, podsjećamo vas na najbitnije stvari koji se odnose na sigurnu zimsku vožnju
Savjeti za vožnju zimi
 Profimedia

Prvi je snijeg u prosincu već zabijelio i naše ceste, koji je pao nakon jakog mraz i susnježica u sjevernijim i gorskim dijelovima zemlje. Noćne temperature pale su oko nule što je povećalo rizik od poledice na cesti, posebice po noći i kod susnježice, koja se hvata za asfalt pretvarajući se u tanki film na kojem se automobil teško kontrolira.

Takvi uvjeti čine otežavaju vožnju posebice na prometnicama koje cestari vremenski ne stignu očistiti kod iznenadnih padalina. Stoga vas podsjećamo na pet najboljih savjeta za vožnju u uvjetima snijega i leda na cestama, posebice mlade vozače i one starije s manje iskustva za volanom.

1. Predviđanje prometa je ključ: držite sigurnu udaljenost

image
Savjeti za vožnju zimi
Profimedia

Prvo pravilo vožnje u zimskim uvjetima je ono koje biste trebali primijeniti na vožnju u cjelini: predviđati što slijedi. Ovaj je savjet još primjereniji u zimskim uvjetima lošeg prianjanja na podlogu s obzirom na to da vam treba više vremena da usporite ili sigurno upravljate.

Prema istraživanjima, snijeg može odgoditi vrijeme reakcije vozača za 34 posto, dok put kočenja može biti i deset puta dulji do potpunog zaustavljanja u zimskim uvjetima na cesti.

image
Savjeti za vožnju zimi
Marin Tomaš/Auto klub

Što sporije vozite i što se više držite udaljenost od vozila ispred, toliko imate više vremena za reakciju. Predviđajte što slijedi i vozite polako, to je osnovno pravilo za vožnju u teškim uvjetima. Mnogi međutim srljaju jer postaju nestrpljivi ako se stvaraju kolone te precjenjujući svoje sposobnosti što može izazvati katastrofu. Strpljenje je jako važno i bolje je stići kasnije nego nikad.

2. U vožnji koristite kočenje motorom

image
Savjeti za vožnju zimi
Profimedia

Korisna tehnika za usporavanje na strmim nizbrdicama oduvijek je tzv. kočenje motorom. Ako imate ručni mjenjač ubacite u nižu brzinu i polako otpuštajte spojku kao bi izazvali inerciju bez diranja kočnice, a u automobilu s automatskim mjenjačem jednostavno otpustite papučicu gasa ili ubacite "u nižu" ručno ako imate takvu opciju pri čemu će se okretaji motora povećavaju.

Dok koristite nožnu kočnicu, možete osjetiti kako sustav protiv blokiranja kočnica ABS "radi prekovremeno" pa vas kočenje motorom usporava i kontrolira kotače od proklizavanja. Tada možete pažljivo započeti s kočenjem. Vožnja nizbrdo pri malim brzinama pomoći će vam da zadržite kontrolu nad autom i usporavanje.

3. "Crni led" je nevidljivi ubojica

image
Savjeti za vožnju zimi
Profimedia

U vožnji zimi uvijek imajte na umu pojavu "crnog leda" koja je izrazito opasna zato što ju je vrlo teško primijetiti. Riječ je o tankom zaleđenom sloju na cesti koji se stvara nakon ledenih kiša ili ponovnom zaleđivanju snijega na cesti pri snižavanju temperature.

Automobili čak pridonose toj pojavi jer 'tople' gume otapaju snijeg i led na cesti, ali se snijeg opet brzo zaleđuje u vrlo tankome, često prozirnom sloju kad nema prometa. Zapamtite to posebno ako vozite prometnicama gdje nema puno prometa: noću i u jutarnjim satima kada je na cestama najmanje vozila.

Kako postupiti kad vidite da ste odjednom izgubili kontrolu te da više ne postoji nikakvo prianjanje na crnom ledu?

Važno je ostati smiren koliko god je to moguće te izbjegavati iznenadne manevre. Upravljač morate lagano okretati i lagano dozirati kočnicu dok ne prođete ledenu površinu i kotači ponovno počnu hvatati asfalt. Dobro bi bilo i prebaciti u nižu brzinu kako bi se dobilo na usporavanju bez kočenja.

4. Upotrijebite svjetla za maglu, ali samo po potrebi!

image
Savjeti za vožnju zimi
Ivan Lacković/Auto klub

To je savjet za dobrobit ostalih sudionika u prometu, a tiče se i prednjih i posebno stražnje maglenke. Svjetla za maglu namijenjena su samo kada su snijeg, kiša ili magla izuzetno gusti i osiguravaju druge vozače da vas vide ranije. No, kad izađete iz vrlo loših vremenskih prilika, ne zaboravite ugasiti maglenku jer iznimno smeta ostalim vozačima, posebno stražnja.

5. Spremni za parkiranje

image
Savjeti za vožnju zimi
Profimedia

Stigli ste, ali nije kraj. Ako automobil ostavljate do jutra, podignete brisače kako se ne bi zalijepili za vjetrobran kad se ponovo vratite u automobil. Također, pobrinite se da automobil ostavite "u brzini" - to će povećati vjerojatnost da će i dalje biti tamo po vašem povratku.

Na koncu: lanci za snijeg koji su obavezna zimska oprema uz ljetne gume na kotačima, dobra su opcija samo u najekstremnijim okolnostima i mišljenja smo da je bolje uložiti u dobre zimske gume ako stanujete u području zemlje gdje su zime hladnije i s više padalina.

Na koncu, ako su uvjeti u prometu baš teški, ponekad je bolje ne odlaziti na put i odgoditi ga jer zimska vožnja donosi puno izazova, a puno toga može se desiti u trenutku te i najiskusniji mogu biti iznenađeni...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:04