SERVIS

DOBRO JE ZNATI - DEZINFEKCIJA AUTOMOBILA Koronu iz  automobila uspješno će te istjerati ozonom, plinom koji se koji koristi u medicinske svrhe

Plin koji se koji koristi u medicinske svrhe, uspješno će ukloniti bakterije i viruse, uključujući i koronu iz automobila. Cijeli tretman je brz i jednostavan, ali da bi bio učinkovit potrebno je obratiti se profesionalcima
 Porsche Croatia

Čišćenje unutrašnjosti automobila ozonom nije novost. Plin čija je prisutnost u atmosferi relativno mala, ali važnost za život na Zemlji ogromna, već odavno je najbolje sredstvo za ubijanje neugodnih mirisa, grinja i raznih drugih mikroorganizma.

No, pojavom korona virusa i svih problema koje je pandemija izazvala, ozon je postao još popularniji.

Premda je korona virus još uvijek neistražen do kraja, činjenica je da njegova sekvenca genoma 80% sličan virusu Sarsa, a s obzirom na to da ozon ima 99,22 posto učinkovitost protiv Sarsa, logično je očekivati istu učinkovitost i protiv novog virusa.

Struktura ozona s molekulom koju čine tri atoma kisika čini ga vrhunskim oksidansom koji se koristi i kao dezinficijens za medicinske instrumente i prostorije. Osim što je učinkovit u borbi protiv mikroorganizama, cijeli postupak čišćenja ozonom je jednostavan i brz. No, za to postoje i određeni preduvjeti.

Prije samog tretmana auto treba temeljito očistiti što uključuje usisavanje i eventualnu zamjenu filtera ventilacije, te ukloniti mirisne boriće i izvaditi nepotreban sadržaj posebice iz utora.

Za vrijeme samog tretiranja ozonom motor automobila je upaljen, ventilator klime uključen na maksimalno uz aktiviranu recirkulaciju zraka, a svi pretinci otvoreni. Nakon tretmana, potrebno je barem pet minuta provjetravanja unutrašnjosti kako bi se koncentracija ozona smanjila, u suprotnom može izazvati glavobolje.

Sam tretman ovisi o trajanju i koncentraciji ozona. Ako je izlaganje prekratko, učinak na bakterije i viruse može biti nedovoljan, ako je pak koncentracija koju stroj stvara prevelika i tretman traje predugo, može doći do oštećenja elektroničkih sustava.

Za viruse i bakterije potrebno je manje od 20 minuta ako je koncentracija ozona 0,23 do 4 ppm. Putem interneta mogu se kupiti prijenosni strojevi za proizvodnju ozona, ali upitni su standardi i stoga je mudro obratiti se profesionalcima koji slijede ispravne postupke. U protivnom riskirate samo dodatne troškove i nikakvu zaštitu.

Čišćenje ozonom usluga je koju trenutne u sklopu akcije 4+ besplatno nudi Porsche Croatia u ovlaštenim servisi svojih brendova, no, postoje i brojne druge radionice u kojima se po cijeni od 100 do 250 kn može dezinficirati unutrašnjost automobila ili bilo kojeg drugog vozila.

Na tržištu su se pojavili i sprejevi čiji učinak u dezinfekciji još nije u potpunosti poznat, ali želite li se riješiti samo neugodnih mirisa i on će biti dovoljan.

Sam tretman čišćenja može se ponavljati. Pravilna uporaba plina za dezinfekciju nema kumulativni efekt i može se ponavljati. No, ozon nije samo dobar u borbi s virusima i bakterijama.

Uspješno će ukloniti gljivice, plijesan, pa čak i insekte. Zbog toga se tretman ozonom preporučuje vozačima astmatičarima i alergičarima te posebno u autima u kojima se često prevoze mala djeca i životinje.

Ukratko

Plin koji se koji koristi u medicinske svrhe, uspješno će ukloniti bakterije i viruse, uključujući i koronu iz automobila. Cijeli tretman je brz i jednostavan, ali da bi bio učinkovit potrebno je obratiti se profesionalcima

Tijekom tretmana ozonom motor automobila je aktiviran, a svi prozori zatvoreni. Istodobno, klima uređaj je aktiviran s uključenom recirkulacijom protoka zraka. Za bolji učinak dobro je otvoriti sve pretince

Osim što će pravilan tretman ozonom ukloniti viruse i bakterije, uklonit će i neugodne mirise, gljivice i plijesan što je posebno važno za alergičare i malu djecu

Učinkovitost i dužina tretmana ovisna je o koncentraciji koju stvara stroj koji proizvodi ozon. Prevelika koncentracija i predug tretman mogu izazvati oštećenja na sustavu elektronike

Prije samog tretmana potrebno je grubo očistiti unutrašnjost automobila, ukloniti mirisne boriće ili slične osvježivače, te izvaditi sve nepotrebne stvari. Trajanje tretmana ozonom uglavnom traje manje od 20 minuta

Prije početka dezinficiranja unutrašnjosti potrebno je prekontrolirati i po potrebi zamijeniti filter zraka ventilacije

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 00:34