SAVJETNIK

Dobro je znati: Ovih 13 stvari nikad ne biste trebali ostavljati u automobilu tijekom zime

Od elektronike i smartphonea do jaja, lijekova i naočala, ovo je lista stvari koje je zimi najbolje ne držati u automobilima

Automobil zima, ilustracija

 Profimedia

Baš poput sunca ljeti i hladno vrijeme zimi može oštetiti dosta stvari ako ih ostavite u automobilu, posebice pri "debljim minusima".

Zato vas podsjećamo što je sve "kritično" te nemojte riskirati oštećenje, ili ugrožavati svoju sigurnost ostavljajući ovih 13 stvari u automobilu, čak ni na samo jednu noć.

image

Smartphone ilustracija

Profimedia

Mobiteli

Već sami proizvođači mobitela u uputstvima savjetuju da ne pohranjujete svoje aparate na temperaturama ispod nule. Razlog: učinkovitost litij-ionskih baterija koje napajaju mobitele drastično pada kad su ostavljeni na hladnoći.

image

Naočale u automobilu

Profimedia

Naočale

Pokušajte ne ostavljati naočale u automobilu zimi, jer kao i toplina i hladnoća može utjecati na okvire stakala, a ekstremna hladnoća čak može uzrokovati i pucanje, ovisno o materijalu.

image

Aerosolne boce

Profimedia

Aerosolne limenke

Aerosolne limenke, poput onih koje sadrže dezodorans ili boju u spreju, ne smiju se držati u ekstremno hladnim uvjetima. Izlaganje niskoj temperaturi može destabilizirati limenke pod tlakom. Od hladnoće mogu popucati ili čak eksplodirati.

image

Boce zima

Profimedia

Pića

Ostavljanje pića u vozilu dulje vrijeme kada temperatura padne ispod nule često rezultira "neredom". Ne zaboravite ponijeti vodu, sok ili pivo u bocama iz automobila nakon posjeta trgovini.

image

Jaja ilustracija

Profimedia

Jaja

Ne izlažite jaja jakoj hladnoći jer se mogu smrznuti u ljusci i potom puknuti. Ako se to dogodi, bacite ih, više vam neće biti korisna, a zaradit ćete nered u automobilu.

image

Violina ilustracija

Profimedia

Glazbeni instrumenti

Hladnoća, posebice ekstremna može negativno utjecati na glazbene instrumente. U najboljem slučaju, hladan zrak će uzrokovati njihov neusklađeni rad koji imaju pri ugodnijim temperaturama. U najgorem slučaju, prema američkom The Real School of Music može uzrokovati da neki instrumenti, osobito oni izrađeni od drveta čak i popucaju.

image

Konzervirana hrana

Profimedia

Konzervirana hrana i pića

Konzervirana roba može smrznuti i "proširiti" baš kao sokovi i pivo u limenkama. Ovo širenje može slomiti brtvu i uzrokovati kvarenje hrane.

Prema USDA (Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država) napominje da se da se "Zamrznuta limenka može sigurno odmrznuti u hladnjaku i potom koristiti. Ako je konzervirana hrana još uvijek zamrznuta, ostavite da se netaknuta konzerva odmrzne u hladnjaku prije otvaranja. Ako proizvod ne izgleda i/ili miriše normalno, bacite ga. Nemojte ga kušati!”

image

Lijekovi ilustracija

Profimedia

Lijekovi

Lijekovi održavaju zdravlje i koriste samo ako se pravilno pohranjuju, a niske temperature mogu utjecati na neke lijekove. Posjećujete li ljekarnu u zimskim mjesecima, ne ostavljajte lijekove u autu ako ne idete odmah kući - svakako ih ponesite sobom.

image

Točenje goriva

Željko Puhovski/CROPIX

Spremnik goriva na "rezervi"

Općenito, česta vožnja na "rezervi" nije najbolji savjet. Kod velikih hladnoća to je još je izraženije. Kako biste spriječili smrzavanje vodova za gorivo, tijekom zime neka vam spremnik automobila uvijek bude više od polovice pun.

image

Laptop zima

Profimedia

Elektronika

Ne samo da vam elektroniku mogu ukrasti ako se ostavi u vozilu, već predmeti poput prijenosnih računala i tableta ne vole ekstremne temperature. Hladnoća može utjecati na trajanje baterije uređaja i čak oštetiti procesore.

image

Inzulin ilustracija

Profimedia

Inzulin

Kao i kod mnogih drugih lijekova, niske temperature mogu uzrokovati gubitak učinkovitosti inzulina. Držite inzulin u ruksaku ili torbici, a ne u automobilu.

image

Ključ automobila

Profimedia

Ključevi

Nikada ne ostavljajte ključeve u autu. Oduprite se iskušenju da pokrenete motor i grijanje automobila u hladnim zimskim jutrima. Ključevi u upaljenom autu čine ga lakom metom za krađu čak i ispred kuće. Usto, u nekim državama je rad motora dok automobil stoji na mjestu zabranjen.

image

Novčanik u automobilu

Profimedia

Na koncu opće pravilo za novac, dokumente, torbice, kreditne kartice...

U danima s manje prometa kod velikih snježnih oborina, ili olujama vjerujete kako vam je automobil pokriven snijegom siguran kao i sve u njemu. No nije tako jer manje prometa, pješaka i općenito aktivnosti na prometnicama upravo su savršeni uvjeti za lopove koji imaju više vremena za bavljenje svojim "zanatom", a da prođu neopaženo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. veljača 2024 00:14