izazov za volanom

Dvije trećine vozača s time ima problem: Smeta li i vas ovaj efekt kod vožnje noću?

Izazovi su dodatno potencirani povećanom upotrebom LED svjetala u vozilima i na semaforima

Zasljepljujuća svjetla, ilustracija

 JPM/ImageSource/Profimedia

Većina vozača se suočava s problemom privremenog zasljepljenja za vrijeme vožnje noću, uzrokovanim intenzivnim svjetlima drugih automobila i semafora, pokazuje nedavno istraživanje koje je proveo britanski Auto klub AA. Prema istraživanju, oko 76 posto ispitanih vozača navelo je da ih svjetla vozila iz suprotnog smjera često ometaju, dok više od polovice ispitanika ističe problem odsjaja koji se noću reflektira u njihovim retrovizorima.

Ne radi se samo o prednjim svjetlima vozila. Oko 25 vozača vozača priznalo je da su bili zaslijepljeni svjetlima kočnica drugih vozila, dok se gotovo trećina požalila na zasljepljenost semaforima, piše Daily Mail.

image

Zasljepljujuća svjetla, ilustracija

JPM/ImageSource/Profimedia

Istraživanje naglašava četiri glavna razloga zbog kojih je zasljepljenost sve veći problem na cestama i nudi sedam savjeta kako vozači mogu umanjiti učinke zasljepljujućih svjetala. Među vozačima, posebno su pogođeni mladi vozači u dobi od 18 do 24 godine, od kojih 70 posto odgovara da ima problem sa zasljepljenjem, kao i znatan broj starijih vozača.

Izazovi su dodatno potencirani povećanom upotrebom LED svjetala u vozilima i na semaforima, koja su svjetlija i fokusiranija od tradicionalnih halogenih žarulja. To nije samo pitanje neugodnosti; povećava se broj vozača koji ograničavaju ili čak prestaju s noćnom vožnjom zbog poteškoća sa zasljepljenjem, što ima direktan utjecaj na sigurnost na cestama i noćnu ekonomiju.

image

Zasljepljujuća svjetla, ilustracija

JPM/ImageSource/Profimedia

Za borbu protiv ovog problema, preporučuje se niz mjera, uključujući usporavanje noću, izbjegavanje izravnog gledanja u nadolazeća svjetla, održavanje čistoće vjetrobranskog stakla, prilagodbu retrovizora, korištenje naočala protiv odsjaja, korištenje kratkih svjetala kada je to moguće i redovitu provjeru i prilagodbu prednjih svjetala.

Ovo istraživanje naglašava važnost svjesnosti o problemu zasljepljenosti i potrebu za proaktivnim koracima kako bi se osigurala sigurnost svih sudionika u prometu, posebno tijekom noćnih vožnji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:35