DOBRO JE ZNATI

Gubitak ključeva od automobila mogao bi vas puno koštati, no tu su zamjenski. Ključ od Golfa Petice 920, a od Osmice 1920 kuna

S novim generacijama automobila osjetno su narasle i cijene novih, zamjenskih ključeva. U odnosu na 2015. radi se o poskupljenju od 30-tak posto, a u odnosu na modele iz 2005. i više od 100 posto. Ključevi u prosjeku stoje između 1000 i 2000 kuna dok u premium razredu digitalne ključeve cijene i više od 4000 kuna
Auto ključevi
 CROPIX

Izgubio sam ključeve od automobila na skijaškoj stazi, koga da zovem da me vrati u Hrvatsku i koliko će me koštati novi, zamjenski ključ? Ovakav telefonski upit stigao je u redakciju prošloga tjedna od našeg čitatelja iz Osijeka koji je na put u Austriju krenuo svojim Peugeotom 308, i to samo s rezervnim ključem, prvog je davno izgubio.
- Nemamo dobre vijesti, zovite vučnu službu i ovlaštenog servisera, nema druge opcije – odgovaramo svjesni da smo mu iz džepa upravo izbili najmanje 5000 kuna. Pitanje zašto nije napravio kopiju drugog ključa na kraju nismo ni postavili. Situacija je bila dovoljno konfuzna.

image
Auto ključevi
CROPIX

No, gubitak ključeva ne mora biti tako dramatičan, u njegovom slučaju dogodio se splet nesretnih okolnosti, od činjenice da ima samo rezervni ključ, da je u drugoj zemlji 300-tinjak kilometara daleko od kuće, ali i da vozi novi automobil. Do problema ne bi došlo samo da je imao drugi ključ, pričekao bi u Austriji da mu ga netko dostavi. Da je bio u Osijeku prošao bi sa ‘samo’ 1800 kuna koliko stoji novi ključ s kodiranjem u ovlaštenom Peugeot servisu, a da je imao stariji automobil prvu pomoć pružio bi mu lokalni bravar.

image
Auto ključevi
Ivan Lackovic

U razgovoru sa ovlaštenim Peugeot serviserom saznali smo da ovo nije izolirani slučaj, dapače, za vrijeme karantene ljudi su postali bezglavi, u posljednjih mjesec dana primili su desetak narudžbi za nove ključeve. Jedan gospodin je trčao po šumi i posijao ključeve, drugome je dijete procijenilo da ih treba baciti u kantu za smeće, a jedna gospođa ih je oprala u perilici rublja.

image
Auto ključevi
Ivan Lackovic

A trošak novog, zamjenskog ključa nije bezazlen. On ovisi o vrsti ključa, no u pravilu se radi o iznosu između 1000 i 2000 kuna. Koliko su cijene otišle u nebo najbolje govori primjer Golfa iz 2005. godine čiji je novi ključ dostupan za 920 kuna. Ključ za isti model iz 2010. godine stoji 1551 kunu dok je za ključ aktualne generacije potrebno izdvojiti 1920 kuna.
Slično je i kod drugih zastupnika koji su nam odgovorili na upit, u pet godina cijene su narasle 20 do 30 posto, a u odnosu na 15 godina stare modele i do 100 posto.

image
Auto ključevi
Ivan Lackovic

Prilikom prijave gubitka, odnosno narudžbe novih ključeva procedura je ista. Potrebno je pokazati prometnu dozvolu i osobnu iskaznicu, ali i dovesti automobil u servis kako bi se ključevi mogli kodirati. Iznimka su premium marke poput Mercedesa i BMW-a. Ako je vlasnik vozila fizička osoba, potrebno je donijeti kopiju prometne dozvole i osobne iskaznice vlasnika, no, ako je vlasnik pravna osoba potrebni su ispis iz sudskog registra, kopija prometne dozvole, punomoć pravne osobe osobi koja daje zahtjev za izradu ključa i podiže ključ te kopija osobne iskaznice opunomoćenika. Ako je auto kupljen na leasing, potrebno je imati sve gore navedeno, ali i punomoć leasing kuće za narudžbu ključa.

image
Auto ključevi
Ivan Lackovic

Stoga oprez, kada izgubite prvi ključ odmah napravite kopiju, u suprotnom riskirate velike troškove poput nesretnika iz Osijeka. Čak i ako vam novac nije problem, razmišljate o danima koje ćete provesti u nepotrebnim gužvama u servisu.

Novi ključ se izrađuje prema broju šasije automobila, a ovlaštenom serviseru morate pokazati prometnu dozvolu i osobnu iskaznicu. Ključ se čeka tri do pet radnih dana

Cijene

Mercedes A-klase 2800 kuna
Mazda 3 1900 kuna
Dacia Sandero 673 kuna
Nissan Qashqai 1845 kuna
Renault Clio 1025 kuna
Renault Megane 1025 kuna
Kia Ceed 1200 kuna
Opel Astra 1100 kuna
Peugeot 308 1800 kuna
VW Golf 1920 kuna
VW Passat 2231 kuna
Volvo V40 2200 kuna
Škoda Fabia 1026 kuna
MINI 2385 kuna
BMW serije 5 (običan) 2427 kn
(digitalni) 4370 kuna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 17:10