DOBRO JE ZNATI

ISPLATI LI SE I KAKO PREPOZNATI DOBRE? Istražili smo možemo li odabir rabljenih guma koje su uvijek rizična kupovina pretočiti u veliku uštedu

 

Svi proizvođači guma priznaju reklamaciju na tvorničke greške do pet godina, no eventualno loše održavanje guma ne ulazi u tu garanciju. Stoga kupujte oprezno i pazite na potencijalne zamke

Rabljene gume su posljednjih godina sve popularnija opcija za brojne vozače. Iako nerijetko predstavljaju rizik, mnogi smatraju da će ili profitirati ili barem uštedjeti na njima. No jedno je jasno, rabljene gume će rijetko kad biti kao nove gume pa svakako treba posebno obratiti pažnju prilikom kupovine.

S obzirom na to da su gume jedine komponente automobila koje su zapravo u dodiru s cestom te iznimno puno utječu na vožnju i ponašanje automobila na cesti, svaki potencijalni kupac trebao bi biti izbirljiv.

Njihov najčešći orijentir je u pravilu DOT broj, koji je svakako važan, ali treba uzeti u obzir da ni on nije sveto pismo i da postoji još niz stavki na koje treba paziti.

Gume mogu biti stare samo tri godine, ali ako su puno vožene ili loše skladištene, one će biti znatno lošije od primjerice guma koje su stare sedam godina i dobro su skladištene i pažene. Iako svi proizvođači guma priznaju reklamaciju do pet godina na tvorničke greške, loše održavanja vlasnika guma se nažalost ne ubraja u tu garanciju.

Nerijetko kupci ne paze niti na dimenzije pa zbog premalog izbora biraju gume koje im izgledaju bolje. No, treba uzeti u obzir da su dimenzije guma jedan od najčešćih razloga za pad na tehničkom pregledu, a i sama policija redovito šalje automobile na izvanredni tehnički pregled upravo zbog dimenzija guma.

Ako već kupujete rabljene gume, najbolje rješenje je svakako povesti stručnog vulkanizera sa sobom ili barem prije kupovine odvesti gume na pregled istome. Ako nemate takvu mogućnost, donosimo vam savjete na što treba pripaziti prilikom kupovine i što treba obavezno izbjegavati.

DOT broj - Starost nevožene gume ne utječe na njena svojstva

DOT broj je najčešći orijentir većini kupaca novih ili rabljenih guma. Nalazi se na bočnici gume s četveroznamenkastom oznakom poput „3215“ te označava tjedan i godinu proizvodnje. Prema ovome primjeru može se zaključiti da je guma proizvedena u 32. tjednu 2015. godine.

Iako sama DOT oznaka pokazuje koliko je guma nova, treba uzeti u obzir da ona nije sveto pismo. Naime, starost gume ne utječe na njena svojstva ako je ista dobro skladištena. Tako novija guma često može biti lošija od starije ako se loše brinulo o njoj.

Naprimjer, ako je guma tri godine stara, ali je puno vožena i nije bila garažirana, vremenski uvjeti vjerojatno su joj podosta naštetili. U međuvremenu je mogla popucati, otvrdnuti i jednostavno izgubiti brojna svojstva.

No ako je guma stara i pet do sedam godina, ali je vožena samo u sezonama te je u međuvremenu bila pravilno skladištena na suhom i mračnom mjestu, ona će zadržati većinu svojih svojstava.

Ukratko

Staru gumu lako je prepoznati po njenoj ispucanosti. Takvi mali otvori iznimno štete svojstvima gume. No brojni prodavači takvu ispucanost sakrivaju crnilima za gume. Ako vidite gumu koja je time namazana, prvo ju operite da se skine crnilo.

Na internetu se nudi sve i svašta, a cijene rabljenih guma kreću već od 50 kuna. Stoga budite oprezni i tražite pomoć stručnjaka

Dimenzije i potrošenost guma jedan su od najčešćih razloga za pad na tehničkom, a i policija zbog toga često šalje vozače na izvanredni tehnički pregled

smartcapture

Rabljene gume su ogroman rizik kojeg će znalci iskusno pretvoriti u uštedu

smartcapture

Ako je guma u nekad bila probušena, a nemarni vlasnik se vozio na njoj, to je itekako vidljivo po unutrašnjosti gume. U samoj gumi vidjet će se lagano ruljenje i mrvice, a linije kojima je ista prošarana iznutra, imat će tragove od naplataka

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 17:23