voda znači problem

Je li sigurno kupovati električne automobile oštećene poplavom? Šteta može biti ozbiljna...

Voda može oštetiti električne komponente automobila, uključujući bateriju, što može dovesti do gubitka snage i dometa

Potopljeni automobil

 Car & Driver

Električni automobili oštećeni vodom su oni koji su bili izloženi vodi, bilo kroz poplavu ili jaku kišu. Voda može oštetiti električne komponente automobila, uključujući bateriju, što može dovesti do gubitka snage i dometa. U nekim slučajevima šteta može biti toliko ozbiljna da je automobil potrebno u potpunosti zamijeniti, piše portal Vehiclesuggest.

Kakvu štetu može poplava prouzročiti električnim vozilima?

Razmjeri štete ovisit će o tome koliko je dugo automobil bio potopljen i koliko je duboka voda bila. No, najčešće se ti automobili oštećeni vodom prvo prodaju, pa se zatim procjenjuje šteta. Ovo su stvari koje bi mogle biti oštećene poplavom i drugim oblicima vode:

  • električni moduli
  • priključci kabelskog svežnja
  • punjači
  • pogonski sklop
  • baterija

Ako je voda bila duboka samo nekoliko centimetara, a automobil je bio potopljen samo kratko vrijeme, tada možda neće biti značajne štete. Međutim, ako je voda bila dublja, ili je automobil bio potopljen dulje vrijeme, tada bi šteta mogla biti mnogo veća.

Najčešća vrsta oštećenja od vode je korozija, a ne oštećenje baterije. To može uzrokovati probleme s električnim sustavom, kao i s bojom i karoserijom automobila. Međutim, većina kupaca takvih automobila kaže da su baterije pakirane i zapečaćene vrlo pažljivo i da rijetko imaju ozbiljna oštećenja.

Može li se poplavljeni električni automobil popraviti?

Proces popravka električnog vozila oštećenog u poplavi može biti složen. To uključuje traženje oštećenja od vode, hrđe ili drugih oštećenja koja su se mogla pojaviti. Osiguravajuća društva često zanemaruju stupanj štete od vode u takvim slučajevima i općenito proglašavaju "totalku" bez pažljive istrage.

image

Potopljeni automobili

Web Screenshot

Važno je osigurati da mehaničar ima iskustvo i stručnost za pravilan popravak vozila. Štoviše, važno je osigurati da ovlašteni mehaničar ima pristup odgovarajućim alatima i opremi za ispravan popravak vozila oštećenog vodom. Nakon što se procijeni šteta, mehaničar će početi rastavljati vozilo. Ovaj postupak može uključivati uklanjanje dijelova kao što su baterija, motor, prijenos i druge glavne komponente.

Kako prepoznati da je automobil oštećen poplavom?

Izbjegavajte štetu od slane vode

Slana voda i elektrika najgore su kombinacije kada želite kupiti električni automobil oštećen vodom. Razlog tome je što šteta od slane vode može uzrokovati ozbiljnu koroziju električnih komponenti.

Miris plijesni

Smrad po pljesnivu kada želite kupiti električni automobil je velika crvena zastava. Ustajao miris mogao bi biti znak trulog lišća zaglavljenog u zračnim filtrima ili plijesni, što bi moglo značiti da je automobil dugo bio u poplavi. Ako osjetite miris plijesni, najbolje je dati automobil na pregled prije donošenja odluke.

image

Korozirani vijak

Car & Driver

Korozija

Ukazatelj na to da je električni automobil zatekla oluja bit će tragovi korozije na glavama vijaka po automobilu. Također, ispod tepiha i iza stražnjih svjetala potražite ostatke blata. Ako primijetite bilo koju od ovih stvari, najbolje je da potražite mišljenje ovlaštenog mehaničara ili zastupnika. Oni će vam sa sigurnošću moći reći je li šteta velika i može li se popraviti ili ne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 02:35