BUDITE SPREMNI

Je li vas ikada uhvatila kiša na dva kotača? 13 savjeta kako vam to iskustvo ne bi prisjelo

Ono što je ključno je ostati smiren i uglađen, što je nešto što bi trebalo vrijediti bez obzira na vremenske prilike

Vožnja motocikla po kiši

 Profimedia

Mnogi iskusni motociklisti nemaju problema s vožnjom po kiši ili mokrome, već naprotiv smatraju da je to interesantan izazov. Ipak, postoje i ljudi koji je ne podnose i kojima je to vrlo neugodno iskustvo. Ono što je ključno je ostati smiren i uglađen, što je nešto što bi trebalo vrijediti bez obzira na vremenske prilike.

1. Ne vjerujte nakupinama vode na cesti

Male vodene površine mogle bi kriti duboke rupe, kao i klizavo te muljevito dno. Pogrešno je zaključiti da je odmah ispod nje ravni asfalt, stoga ako ih ne možete izbjeći, stabilizirajte gas, držite motocikl uspravno i nikako ne dirajte kočnice.

image

Nakupina vode na cesti

Web Screenshot

2. Radite stvari jednu po jednu

Po normalnim vremenskim prilikama, motociklisti često kombiniraju poteze, poput ubrzavanja, promjena brzina, ili kočenja u zavojima. Kada u vožnji pada kiša, iskusni motociklisti znaju razdvajati ove poteze. Primjerice, kočenje će biti odrađeno prije ulaska u zavoj. Ako se pitate zašto, to je zato što svaki potez ima svoj negativan učinak na prianjanje.

3. Izbjegavajte već skliske površine

Postoje površine na cesti koje su skliske i kada vani ne pada kiša, poput linija koje razdvajaju trake, poklopce šahtova, metalne ploče ili "popunjene pukotine". Za takve površine vrijedi isto kao i za nakupine vode - ostanite smireni i ne radite nagle pokrete.

image

Izbjegavajte već skliske površine na cesti

Profimedia

4. Ostanite smireni

Iznenadna ubrzanja ili kočenja, ili općenito nagli pokreti na upravljaču motocikla mogu loše utjecati na prianjanje, zbog čega biste sve trebali raditi uglađeno i nježno. Ako se morate naglo zaustaviti, učinite to progresivno.

5. Opustite se

Iako bi vam se čvrsto držanje upravljača moglo učiniti logičnim, to nije pametno jer se tako brže umarate, pojačavate efekte svih pokreta koje činite, i ne dozvoljavate ovjesu da čini svoje. Zapamtite, vaš motocikl je dizajniran da se nosi s malim neravninama - dozvolite mu da radi svoj posao.

image

Vožnja motocikla po kiši

Web Screenshot

6. Dajte si vremena i prostora

Opustite se. Smanjite brzinu, ostavite više prostora između vas i vozila ispred. Kočiona distanca je mnogo duža kada pada kiša zbog nedostatka prianjanja. Pored toga, potrebno vam je vrijeme da odredite putanju ispred sebe, da biste izbjegli sve ove stvari koje smo prethodno spomenuli.

7. Pokušajte pronaći suhu liniju

Kada ste u mogućnosti, pokušajte voziti tragovima koje vozilo ispred vas ostavlja. Kotači automobila će "razbiti" vodenu površinu nakratko, i to je točno mjesto gdje se gume vašeg motocikla trebaju nalaziti.

8. Razmotrite nošenje zaštitnih naočala

Neki motociklisti su pronašli rješenje tako što su se prebacili na dual-sport kacige i zaštitne naočale.

image

Zaštitne naočale

Web Screenshot

9. Oprema za suho nije dovoljna

Oprema za kišu je sjajna, ali od nje je još bolja ona dobro vidljiva. Zapamtite, drugi vas vozači automobila slabije uočavaju po kiši, zato, ako vam je oprema crna, pronađite nešto s "kričavim" detaljima. Narančasta i žuta bi bila najbolja, jer najbolje pojačavaju kontrast po lošoj vidljivosti. Vizir koji se ne zamagljuje (Pinlock) je odlična stvar. Neki motociklisti također koriste vosak na motociklu, kako se kapljice vode ne bi zadržavale.

10. Ustanite ponekad

Kada pada snažna kiša, voda će se često nakupiti u krilu. Nije loša ideja ustati ponekad, da se slije nakupljena voda.

image

Vožnja motocikla po kiši

Profimedia

11. Ne skidajte vlažne rukavice

Ako su vam rukavice vlažne, nemojte ih skidati ako baš ne morate. Vlažne rukavice postaju brzo hlade kada se skinu.

12. Ne radujte se dugi

Ovdje ne mislimo na dugu na nebu, već na raznobojne trake koje nalikuju šarenom ulju u na cesti. To je točno ono što i jesu. One imaju tendenciju da se stvore prije raskrižja, gdje se vozila zaustavljaju i ispuste koju kap ulja. Stoga budite oprezni kada prelazite raskrižje.

image

Duga vam nije prijatelj

Web Screenshot

13. Gore-Tex čarape

Ako vam je ovaj dio opreme preskup, pokušajte s tradicionalnim vunenim čarapama. Čak i ako vam stopala postanu mokra, vunene čarape će ih zadržati toplim.

image

Gore Tex čarape

Gore Tex
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 19:54