dobro je znati

Jeste li znali kako produžiti vijek turba na motoru vašeg auta? Ovaj stari dobar trik uvijek pali

U usporedbi s automobilom s atmosferskim motorom, turbo motor podrazumijeva dodatnu pažnju

Turbina motora

 Profimedia

Poznata je stvar kako pouzdanost mehanike automobila ovisi između ostalog i o tretmanu vlasnika. Upravo je on, bez obzira na redovno održavanje, prvenstveno odgovoran za njegovu pouzdanost. Dobro je imati na umu da postoje male rutine koje možete provoditi u praksi kako biste produžili vijek trajanja pojedinih komponenti motora.

Posebno se to tiče ako vozite automobil s turbo punjačem (danas ga imaju gotovo pa baš svi dizelski motori i većina benzinaca) i zato vam donosimo jednostavan trik kako mu produžiti radni vijek i kako ga ne opterećivati.

Podsjetimo: turbo punjenje pruža nekoliko prednosti, kao što su poboljšane performanse, smanjena potrošnja i emisije onečišćujućih tvari.

image

Turbina motora

Profimedia

No, u usporedbi s automobilom s atmosferskim motorom, turbo podrazumijeva dodatnu pažnju kao sklop motornog pogona, a ponešto od toga možete sami prikladno provesti u praksi kako bi se izbjegli neplanirani kvarovi ili dugoročna povećanja potrošnja i naprezanje njegovih dijelova.

Riječ je o triku koji biste trebali početi provoditi i koji zapravo ne uključuje veliki napor, modifikacije niti financijsko ulaganje već je riječ - samo o strpljenu.

Ovaj trik odnosi se na jednostavno puštanja turba da "se odmori" nekoliko minuta prije zaustavljanja motora, što posebno vrijedi za starije automobile.

image

Turbina motora

Željko Puhovski/CROPIX

To je osobito primjenjivo kada ste vozili na visokim okretajima i većom brzinom, primjerice nakon vožnje autocestom. Preporučljivo je to učiniti u turbo benzinskim automobilima, ali vrijedi i za dizelaše.

Ostavljanjem motora u radu nekoliko sekundi prije zaustavljanja osigurava da turbo smanji temperaturu i da ulje (podmazuje se istim uljem kao i motor), ne ostane unutra te da se ne karbonizirano viškom topline. Također, gašenjem turbo motora odmah po zaustavljanju bez čekanja da se ohladi, prekidate protok ulja u turbo i uzrokujete okretanje turbine bez podmazivanja, uz rizik od puknuća i preranog trošenja.

image

Turbina motora

Željko Puhovski/CROPIX

Ako ste vozili brže i sportski, dovoljno je pričekati između jedne i dvije minute. Smanjite taj vremenski raspon na jednu minutu na svakodnevnim putovanjima na posao, ili na 30 sekundi ako je to bilo kratko putovanje.

Ako ste nov vozač ili ako niste do sad to već čuli, ovaj dobar stari jednostavan trik ne oduzima vam previše vremena, a turbina vašeg motora itekako pokazuje zahvalnost dobrim radom na dulji rok, posebice kod starijih automobila...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2024 17:09